Δε θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί

Το Δημόσιο θα πληρώνει επιδότηση στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία τους


ΕΛΛΑΔΑ
20:08
06/11/2018
Δε θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί
99
loading

Σε συμφωνία για τη ρύθμιση θεμάτων τα οποία παρέμεναν ανοιχτά επί χρόνια μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας κατέληξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πλευρών προβλέπονται τα εξής:

 • Το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος κατώτερου της αξίας της. Αναγνωρίζει επίσης ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου εν μέρει ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
 • Οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται στο εξής δημόσιοι υπάλληλοι.
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως με τη μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με αυτό της μισθοδοσίας των κληρικών. Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και η μισθοδοσία των κληρικών θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας και υπό την εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Δημοσίου.
 • Αν αυξηθεί ο αριθμός των κληρικών, δεν υποχρεούται η Πολιτεία να αυξήσει την επιδότηση.
 • Ιδρύεται ταμείο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο ανέγνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο Άρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και «προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

99
σχόλια
 1. avatar Αντώνης Μαραγκός

  Δεν περιμένω τίποτα από μια χώρα που ενώ το Σύνταγμά της προβλέπει την ανεξιθρησκεία, ωστόσο συνεχίζει να πληρώνει επιλεκτικά την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και δεν περιμένω τίποτα από δέκα εκατομμύρια λοβοτομημένους μ____ες που βλέπουν τούρκικα σήριαλ ή και δικά μας τηλεσκουπίδια. Τότε, γιατί να μην πληρώνουμε και τους καθολικούς ιερείς, τους ιμάμηδες και όποιον άλλο κερατά εκπροσωπεί οποιοδήποτε δόγμα και οποιαδήποτε επίσημη θρησκεία; υποστηρίζει. Μην ακούσω καμία μπούρδα από αυτές που είπε ο ανιστόρητος Τσίπρας, αύριο ο ανιστόρητος Κούλης και μεθαύριο ο Σώρρας (όπως βλέπετε, λαμβάνω υπόψη κάθε προτίμηση, ή αν θέλετε, ανωμαλία) ότι συνέβαλλε στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Γιατί η ελληνική καθολική εκκλησία δεν συνέβαλλε; όσους αιώνες υπάρχει στα ελληνικά νησιά η ορθόδοξη εκκλησία, σχεδόν άλλους τόσους υπάρχει και η καθολική. Αστε ρε λαμόγια που μόλις πλησιάσουν εκλογές πάτε να γλύψετε όποιον φοράει ράσα. Αει να χαθείτε και οι μεν και οι δε. Όποιος θέλει να γίνει ιερέας, με γειά του με χαρά του. Τα προς το ζην; ο Κύριος θα μεριμνήσει αγαπητά μου μουσάτα γουσουφάκια. Αμ, πως;

 2. avatar Ζήτω ο Τσίπρας (ποιους δουλεύετε ρε άχρηστοι ?)

  Μετά το μακεδονικό ,τις συντάξεις,το ασφαλιστικό και τώρα το εκκλησιαστικό σειρά παίρνει το κυπριακό το οποίο θα λυθεί fast track όπως και τα υπόλοιπα.Ετσι ο Μητσοτάκης δεν θα έχει τίποτα να λύσει και θα οδηγηθεί στην κατάθλιψη.Ειναι πολύ πονηροί οι ψευταλεξηδες έτσι?

 3. avatar Νέμεσιs

  Oυσιαστικά δεν έγινε καμία απολύτωs μεταρρύθμιση για το καίριο αυτό θέμα.
  Η μισθοδοσία των ιερέων θα καταβάλλεται κανονικά από το κράτοs με μορφή
  επιδότησηs που θα ανέρχεται σε ύψοs 210 εκατομμυρίων ευρώ.Απλά το γραφειοκρατικό κομμάτι θα το διαχειρίζεται η εκκλησία.
  Να μη ξεχνούμε ότι για τα μυστικά κονδύλια κάθε χρόνο, δηλαδή ποσά εκτόs προυπολογισμού στην εκκλησία αναλογούν πολλά εκατομμύρια ευρώ.Για το υπουργείο εξωτερικών που γνωρίζω το πενήντα τοιs εκατό των μυστικών κονδυλίων έχει αποδέκτη την εκκλησία. Γιατί άραγε? Τα χρειάζεται για τη προβολή τηs?
  'Aρα λοιπόν ποιο το νόημα των παραπάνω εξαγγελιών? Αφού τα χρήματα θα καταβάλλονται κανονικά και στο ακέραιο.

 4. avatar μαιμουδιες

  αφου θα δινει τη μισθοδοσια τους καθε χρονο...ποιο ειναι το οφελος που λεει ο μαυροκορακας απο τις βρυξελλες???ο χλιδατος αριστερος με τα 20 χιλ ε το μηνα????

 5. avatar χαχαχαχαχαχα

  Το είπε ο γέροντας αλλά ποιός τον άκουγε...θα είναι σα να είσαι δημόσιος υπάλληλος αλλά δεν θα είσαι

 6. avatar pipisMAK

  ΟΠΟΤΕ αδειάζουν 10.000 θεσεις δημοσίων υπαλλήλων και μπορούμε να προσλάβουμε (1:3) 30.000 δικα μας παιδιά , έχουμε συμφωνήσει οτι ένας φεύγει , τρεις μπαίνουν , οκ ?
  θα επιβαρυνθεί ολίγο το δημόσιο αλλα δεν βαριέσαι

  1. avatar δίκιο έχεις

   με 10.000 λιγότερους παπάδες, τι spell να σταυρώσουμε.

 7. avatar Ανεξαρτητος Θεοσεβουμενος

  Οταν σταματησει το Δημοσιο να πληρωνει τους Ιερεις,Την επομενη μερα θα συμβει η:ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ μεταξυ τους..Οι μισοι θα παραιτηθουν απο τον κληρο και οι υπολοιποι θα φανε τις σαρκες τους μεταξυ τους για καλυτερη θεση και ποστο, θα ανοιξουν οχι μονο τα καφενεια που εχουν σημερα, αλλα και σουβλατζιδικα,πιτσαριες,Λουνα παρκ κτλ. Θα γινει Εκλησια Α.Ε ΜΚΟ..
  Ολα αυτα με την υποστηριξη των κοροϊδων εκλησιοσεβουμενων ατομων..*Δεν γραφω Θεοσεβουμενων επειδη οποιος σεβεται και πιστευει στΤον Θεο,προσφερει στους ανθρωπους αγαπη, οχι κερια και λιβανια σε ναους..

 8. avatar 1961

  Οι δημόσιοι...που δεν θα είναι... δημόσιοι αλλά θα πληρώνονται από το Ελληνικό κράτος...μήπως είμαι [...]?

 9. avatar 1961

  Οι δημόσιοι...που δεν θα είναι... δημόσιοι αλλά θα πληρώνονται από το Ελληνικό κράτος...μήπως είμαι [...]?

 10. avatar Φούφουτος.

  Εγώ πάντως αν και χαζός, βλέπω τον Τσιπρώνυμο γελαστούλη με τον
  πινόκιο δίπλα. Μήπως βιαζόμαστε να ξαναπιστέψουμε τον Πινόκιο?

 11. avatar παπατζής

  Μόνο οι παπάδες θα σταματήσουν να είναι ΔΥ?

 12. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  καιρος ειναι η ανθρωποτητα να προχωρησει μπροστα. αφηστε πισω τις προιστορικες θρησκειες της επιστημονικης φαντασιας... κληρικοι σας θιξανε τα εσοδα.

 13. avatar Φευγάτος ?

  Το γεγονός είναι ότι πληρώναμε θα πληρώνουμε. Με κρατικά χρήματα. Απλός Η διαχείριση πάει στους ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΕΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ. ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΨΙΧΟΥΛΑ.

  1. avatar Ιούδας ο Β

   10.000 νέες ζεστες θεσούλες για τσιπροψηφοφόρους επί 5-6 μέλη των οικογενειών τους μας δίνουν χιλιάδες τσιπροψήφους. Ο Τζερόνυμο πούλησε τους παπάδες τσαμπα. Να ειχε και κανένα παιδί να διορίσει να πω, αλλά ετσι τζάμπα αγιε Πατέρα; Πάντως κονόμησε μια θέση δίπλα στον Ιούδα...

 14. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

  ΟΧΛΟΣ...ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ...ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑ.

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΩΣ..ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ....
  ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΑΣΟΝΑΚΙΑ.
  ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΩΝ ΜΑΣΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΛΩΛΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΙΦΕΙΑ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΓΕΝΝΗΘΗΝ ΠΡΟΒΑΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ.

  ΕΙΧΑ ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΠΑΤΡΙΔΑ...ΘΡΗΣΚΕΙΑ....ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
  ΤΑ ΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΤΑ.

  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΚΤΗΣΩ. ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩ.

  ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ
  ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
  ΜΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΟΛΟΙ
  Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ.

 15. avatar ADEKASTOS23

  Ηταν δικαιο.Εγινε πραξη.

 16. avatar Δηλαδης τωρα δα

  Αμεσα θα μειωθει ο αριθμος των δημοσιων υπαλληλων.
  Αρα ο τσιπρας μπορει να προσλαβει νεους Δ.Υ ψηφοφορους,αφου κατα τεκμηριο οι παπαδες δεν ψηφιζαν συριζα.
  Εγω αλλο θα ρωτησω και θελω να μαθω,επειδη διαβασα οτι φλομπουραρης και γεροβασιλη βαπτισαν παιδια ρομα!!!!!Πως τελεσαν μυστηριο θρησκευτικο αφου δηλωνουν αθεοι?
  Ποιος παπας τους δεχθηκε για νονους; Ποιος ειπε το πιστευω τρεις;

 17. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Η περιουσία της εκκλησίας θα πάει στους ξένους, στο Υπερταμείο. Αυτό το γνωρίζατε;

 18. avatar Ιμπραχίμ ??

  τσίπρ ? Μπεέέέέ πες αλεύρι...
  ο Σόρος σε γυρεύει ?? να σε πληρώσει€€€

 19. avatar Τετραγωνακιας

  Πληρωνουμε παππαδες πληρωνουμε ερτιτζιδες πληρωνουμε πληρωνουμε οτι αντιπαραγωγικο μνημοοοοοοονια ρεεεεεεε φταινε οι γερμανοι φυσικα

 20. avatar trakos

  τελικα για ολα φταιει η αριστερα.το οτι ο σαμαρας δεν εκατσε να παραδωσει το μαχιμου και απ την πρωτη μερα συριζα ολη η αντιπολιτευση ζητα εκλογες λεει κατι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει