Μια έντονη διαμάχη πραγματοποιήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, μετά την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για την ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων, προκαλώντας την αντίδραση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ  Εστέβαν Γκονζάλες Πονς.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο, ήταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σας είχαν γυρίσει την πλάτη» αποδίδοντας εύσημα και στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε, καταλήγοντας: «Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψετε στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός».

Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξες αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ειρωνικά ότι: «Είπατε ότι εγώ άλλαξα. Κακό δεν είναι που άλλαξα εγώ, κακό είναι που κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι. Λυπάμαι κ. Γκονζάλες που αναπαράξατε την θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω να μη θεωρείτε κι εσείς, όπως ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφάρμοσε αποτελεσματικά ασφαλιστικά προγράμματα».

Παράλληλα, σε υψηλούς τόνους εγκάλεσε την ΝΔ για λαϊκισμό, λόγω της στάσης της στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος λαϊκισμός από το να παίζεις με εθνικά θέματα, να αλλάζεις την άποψή σου για να ψαρέψεις στα νερά της ακροδεξιάς και να μην διασπάσεις το κόμμα σου» είπε.