Φωτίου: Θέλουμε κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι κράτος… Φρειδερίκης

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ΟΠΕΚΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:37
13/02/2018
Φωτίου: Θέλουμε κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι κράτος... Φρειδερίκης
20
loading

Σε βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ο ΟΠΕΚΑ, μετά τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους. Οι αναγκαίες διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις», που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση αν δικαιούται ή δεν δικαιούται το επίδομα του, και ταυτόχρονα το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, ποιοι έχουν υποβάλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σε πιο ο ύψος και εάν το δικαιούνται ή όχι.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος καθώς, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, και ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α. Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι με βάση τον ν.4512/2018, εντός του Φεβρουαρίου, θα τεθεί στην Αττική σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς «είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να έχει συσταθεί για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του προγράμματος».

«Εμείς αυτό που παραλάβαμε, ήταν ένα διαλυμένο κράτος φιλανθρωπικό, ένα κράτος της Φρειδερίκης. Αυτή η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι ένα κράτος Φρειδερίκης που θα τελειώσει οριστικά», είπε η Θεανώ Φωτίου σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει ένα σύστημα δικής έμπνευσης, ένα σύστημα που δεν είναι μνημονιακό. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα όλοι οι δήμοι θα μπορούν να πληροφορούν τους πολίτες που θα απευθύνονται σε αυτούς τι δικαιούνται από το κράτος.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελισάβετ Σκούφα είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μείζονος σημασίας αυτής της Κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, το νόμο για τα δικαιώματα με αναπηρίες, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας - ΚΕΠΑ και την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη. Ανέφερε επίσης ότι ο ΟΠΕΚΑ θα αποτελεί ένα ενιαίο σύγχρονο και συνεκτικό διοικητικό σχήμα, σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, αναφοράς των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποδοτικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η κ. Σκούφα επισήμανε ότι με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και την διασύνδεση της με άλλους κρατικούς φορείς, θα επιτευχθεί και η προγραμματισμένη παροχή των επιδομάτων, δηλαδή όλα επιδόματα να δίνονται τις ίδιες ημερομηνίες και οι οικογένειες να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

«Αντί να φτιάχνετε ένα συνεκτικό και οργανωμένο σύστημα προνοιακής πολιτικής, δημιουργείται ένα νέο δαιδαλώδες και αναποτελεσματικό σύστημα», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «είναι φανερό ότι φτιάχτηκε μια δομή στο πόδι. Αντί να σχεδιάζετε μια νέα δομή με βάση τις ανάγκες του προνοιακού κράτους, στριμώχνετε το προνοιακό κράτος στην υφιστάμενη δομή του ΟΓΑ. Δημιουργείτε ένα μηχανισμό που έμμεσα αυξάνετε τις οργανικές θέσεις και προχωράτε σε κεκαλυμμένες μονιμοποιήσεις». Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε επίσης ότι στο σχέδιο νόμου έχει περιληφθεί διάταξη με την οποία «ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ώστε να δίνονται επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς πλαφόν ποσού, χωρίς διαδικασία, ανεξέλεγκτα, μια μηχανή εξυπηρετήσεων και τακτοποίησης ημετέρων από την πίσω πόρτα».

Επιφύλαξη επί της αρχής θα δηλώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε με παρεμβάσεις και πολιτικές αποτυπώσει ανεξίτηλα, τη στήριξή μας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού», είπε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε και παραμένουμε ότι θα πρέπει ουσιαστικά η πρόνοια να είναι πιο κοντά στην κοινωνία, άρα να είναι κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι κοντά στο κέντρο, δηλαδή στο κράτος. 'Αρα δηλαδή θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνουν όλες αυτές οι δομές κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παχριστόπουλος που παρατήρησε ότι «η ψηφιοποίηση, είναι το μεγαλύτερο μαστίγιο για τη διαφθορά και τη διαπλοκή» και σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόσφατη αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων: για την ενίσχυση 40% όλων των οικογενειακών επιδομάτων, ακούσαμε κραυγές απίστευτες, ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Παίρνουν σήμερα 800.000 οικογένειες και απ' αυτές το 92% θα δει αύξηση, δηλαδή 738.000, σχεδόν  100%. Βγήκανε οι δήθεν ευαίσθητοι κοινωνικά, που ξέρουμε πολύ καλά πού πηγαίνανε τα περισσεύματα τότε του προϋπολογισμού, να κάνουμε κριτική σε αυτή την κυβέρνηση».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά συνίσταται ένας ενιαίος φορέας υλοποίησης προνοιακών παροχών και κοινωνικών υπηρεσιών, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ενιαίο Οργανισμό Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πρέπει με τις οικονομικές ενισχύσεις και τις κοινωνικές του υπηρεσίες να προσφέρει μια ανάσα ζωής στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, που ειδικά τα τελευταία χρόνια πλήττονται ολοένα και περισσότερο. Επισήμανε παράλληλα ότι με τη λειτουργία του ενοποιημένου μητρώου του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να μηδενιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

«Γιατί πρέπει τα μνημόνια να μας επιβάλουν πράγματα που θα έπρεπε να τα είχαμε ούτως ή άλλως από μόνοι μας. Τόσα χρόνια βλέπουμε και όλοι γνωρίζουμε ότι στα επιδόματα δεν υπήρχε έλεγχος, όχι μόνο στην απόδοσή τους, αλλά και στο αν πηγαίνουν στους δικαιούχους που πρέπει και ιδιαιτέρως στα παιδιά. Αυτό λοιπόν είναι μια παράμετρος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε και θέλω να βεβαιωθώ ότι στο παρόν σχέδιο νόμου, αυτή η παράμετρος έχει κεντρική θέση», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα καταργηθούν όλα τα προνοιακά επιδόματα, διατύπωσε ο βουλευτής της ΧΑ Ι. Σαχινίδης και επισήμανε ότι στο νέο Οργανισμό δεν θα υπάρχει πλέον ο όρος γεωργικές ασφαλίσεις επειδή είναι πάγια αντίληψη των τροϊκανών να μην υπάρχει Έλληνας αγρότης, να μην υπάρχει ελληνική παραγωγή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar όπως….

  ας πούμε στηρίξατε τους επί χρόνια άνεργους,κόψατε και τη σύνταξη του παππού που τους τάιζε,κάνατε γαργάρα τα εργασιακά, και γενικά κάνατε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ....δεσμευθήκατε προεκλογικά με αριστερό ηθικό.... πλεονέκτημα.από που βέβαια να αρχίσεις και πού να τελειώσεις...με ευλογημένους πλειστηριασμούς,κόψιμο του αφορολόγητου,εξαθλίωση μισθωτών/συνταξιούχων και χιλιάδες άλλα με αριστερή ευαισθησία...άσε που για να κυβερνήσετε επιτέλους γλύψατε εκεί που φτύνατε.Είσαστε τόσο ...αριστεροί όσο εγώ είμαι.....Τι απατεώνες είμαστε? Μ'αρέσει που ρωτάτε κιόλας....

 2. avatar CURRO

  Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΕΦΤΕΙΑΧΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΟΜΩΣ.......

 3. avatar αφραγγος ελευθερος επαγγελματιας

  πως εισαι ετσι [...]που ξεθαψες τη φρειδερικη τωρα ολοι σας φταινε εσας

 4. avatar προκλητικά

  ρατσιστική η χειρονομία που κάνει με τα χέρια της.

 5. avatar LWL

  Ο 83χρονος πατέρας μου, βιοπαλαιστής από τα 12, με 87% αναπηρία - σχεδόν κατάκοιτος , με την πενιχρή σύνταξη των 600€ και ανάγκη για 2 κουβάδες φάρμακα τον μήνα, του έκοψαν το ΕΚΑΣ και δεν δικαιούται κανένα προνιακό επίδομα. Στον ΟΠΕΚΑ που χρειάστηκε να τον μεταφέρω ήταν ουρά οι ρομά και οι από κάθε γωνιά της γης μελαμψοί...
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ?

 6. avatar Ευπατριδης

  Φτιάξε κυρα θεανω καμιά ντομάτα γεμιστή,και μην πιάνεις στο στόμα σου την Φρειδερικη,δεν σε παίρνει...

 7. avatar χαμένος

  Κάποτε είχες βροντοφωνάξει, "δηλαδή απατεώνες είμαστε" ; Ρωτάω. Ρε μπας και είσαστε απατεώνες;

 8. avatar ούνα φάτσα ○○

  είστε πρώτες εξαδέλφες ...

 9. avatar θέλετε κράτος

  να πεινάνε όλοι οι πολίτες και να περιμένουν να χορτάσουν με τα γεμιστά σου.

 10. avatar min xexnas

  ΘΕΑΝΩ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ....ΕΠΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗΣ ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ....ΗΡΘΕ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ ...ΚΛΕΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ...ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΧΟΥΝΤΑ Ε!!!! ΘΕΑΝΟΥΛΑ ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ....ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΕΣ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΚΕΙΝΟ ....ΙΜΙΤΑΣΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ !!!

 11. avatar Γιωτόπουλος!

  Η ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ-γυφτων ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

 12. avatar κλάιν μάιν

  Στη φωτογραφια τι δειχνει η κυρια φωτιου?

 13. avatar Rip

  Την πρόλαβα... Κυβερνούσε την Ελλάδα με συνεργάτες τις κυβερνήσεις και το παρακράτος της δεξιάς. Ο Γεώργιος (βασιλικός σύζυγος - τύποις βασιλεύς) και ο Κωνσταντίνος, εντελώς άβουλοι. Στο τέλος ασπάστηκε το Βουδισμό. Μάλιστα έζησε στην Ινδία για κάμποσα χρόνια.

  1. avatar Αθηναίος

   ΑΣΧΕΤΟΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ο νεαρός RIP, με παντελή άγνοια της ιστορίας μας... Ντροπή του!!

  2. avatar Υπεραιωνοβιος;;;;

   Ποιος Βασιλιας Γεωργιος;; Ο Α` η ο Β` ;;;

 14. avatar Αθηναίος

  Για την κ. Γεμιστά (που είναι ΑΧΡΗΣΤΗ για ο,τιδήποτε άλλο..) κάποιος να της πεί ότι ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ικανή ούτε να αντικρύσει την ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, που τολμά να την αναφέρει στην κουβέντα της....

 15. avatar trybrgf

  Θέλουμε κράτος με γεμιστά όχι κράτος με σπανακόρυζο.

 16. avatar μίλησε

  η χουντοδιορισμένη με τα εκατομύρια στην Αγγλία. Φτάνει επιτέλους.

 17. avatar SER 30

  ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΕΣ . ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΤΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΦΤΩΧΙΑ ΠΕΙΝΑ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΑΜΦΤΩΧΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΑΤΕ ΤΡΑΣΤ ΚΑΙ ΚΑΝΑΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΑΙΖΑΤΕ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΡΣΙΛΑΜΑ 1 0 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 2 0 ΑΚΟΜΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΩΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΑΤΕ 2 0 0 % ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ . ΟΠΩΣ ( ΕΝΑ ΑΠΟ , ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΑΣ ) ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΣΕ 5 0 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ . Α ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΒΙΟΛΟ .

  1. avatar stauros1

   πεστα χρυσοστομε , ευγε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει