Λαβράκι έβγαλαν οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η έρευνα που θα αποκάλυπτε την ταυτότητα του ενός πολιτικού που φυγάδευσε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, έδειξε τελικά ότι πάνω από 40 «πολιτικά πρόσωπα» βρίσκονται στην καυτή λίστα με τα εμβάσματα.

Πρόκειται για καταθέσεις ύψους άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φυγάδευσαν τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται εντός του κτιρίου της Βουλής.

Η ταυτοποίηση των πολιτικών έγινε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προχώρησαν σε διασταυρώσεις των εμβασμάτων που συγκέντρωσαν από τις τράπεζες με τον ΑΦΜ, τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και τη διεύθυνση της κατοικίας του αποστολέα.

Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε χαρακτηριστικά ότι από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν πολιτικοί που από το 2009 μέχρι και πέρυσι «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των εμβασμάτων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και το «πόθεν έσχες», για να ελεγχθεί κατά πόσον τα χρήματα που φυγάδευσαν στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την περιουσιακή τους κατάσταση, ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής και «μαύρο χρήμα».

Όπως αναφέρει το Έθνος, «βουλευτικά» εμβάσματα με προορισμό τράπεζες του εξωτερικού «έφευγαν» μέχρι και μέσα από τη Βουλή και συγκεκριμένα από το υποκατάστημα τράπεζας που λειτουργεί μέσα στο Κοινοβούλιο.

Σε αυτό το υποκατάστημα εξάλλου πραγματοποιείται και ο κύριος όγκος των συναλλαγών των βουλευτών, αφού με τον τρόπο αυτό οι «εθνοπατέρες» αποφεύγουν τις… επαφές με τον… πολύ κόσμο, αλλά και δεν «στήνονται» στις… ουρές των υπόλοιπων υποκαταστημάτων. Έτσι κι αλλιώς η διαδικασία είναι σχετικά απλή, εάν υπάρχει αντίστοιχο παράρτημα της τράπεζας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προχθεσινή αποκάλυψη του Ευ. Βενιζέλου ήρθε να «κουμπώσει» με το κυνήγι των 34 στην αρχή, 11 στη συνέχεια, 3-4 στην… πορεία και 2 τελικά -ένας πρώην βουλευτής και μια νυν βουλευτής, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- βουλευτών που εμφάνισαν σημαντικές εκροές στις καταθέσεις τους που δηλώνονται στο «πόθεν έσχες» του 2010 σε σχέση με αυτό του 2009 χωρίς να μπορούν να τις δικαιολογήσουν, αλλά και στον περιβόητο βουλευτή του ενός εκατομμυρίου, ο οποίος τον Μάρτιο του 2011 (και όχι τον Μάιο όπως ξεκαθάρισε στον Φ. Πετσάλνικο ο καταγγέλλων Π. Νικολούδης) έβγαλε στο εξωτερικό το 1 εκατομμύριο ευρώ. Κοινός παρονομαστής στις δύο υπάρχουσες υποθέσεις είναι το «κρυφτούλι» των ευθυνών και η μετατόπιση των αρμοδιοτήτων.