Την εκτίμησή του ότι αυτοί που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στον προοδευτικό χώρο θα πλησιάσουν τις 300.000 εξέφρασε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος.

Σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση για τα διαδικαστικά ζητήματα, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε: «Έχουμε τις 30.000 υπογραφές, που είναι οι υπογραφές υποστήριξης. Αν περάσουμε κάτω από τις 100.000 θα είναι αποτυχία, αν περάσουμε τις 100.000 θα είναι επιτυχία, αν περάσουμε τις 200.000 θα είναι μεγάλη επιτυχία, αν πλησιάσουμε τις 300.000 -όπως θέλω να πιστεύω- θα είναι θρίαμβος».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, το θέμα με τις λίστες όσων ψηφίσουν και το μητρώο που θα δημιουργηθεί έχει λήξει.

«Όποιος θέλει να γίνει μέλος του νέου κόμματος θα το δηλώνει ρητά, όποιος απλώς θέλει να ψηφίσει, ψηφίζει χωρίς να δηλώσει οτιδήποτε. Αυτό έχει ληφθεί ως απόφαση από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί επειδή κάποιος που πάει να ψηφίσει να γίνεται αυτόματα μέλος κάποιου κόμματος. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να βγει η Φώφη Γεννηματά και βγει ο Γιώργος Καμίνης, μπορεί μετά να μη θέλει να έχει καμία σχέση με τον χώρο» σημείωσε και ξεκαθάρισε: «Έχει τελειώσει το θέμα με τις λίστες και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Αυτά είναι λυμένα, κάποιοι δεν ξέρω ποιοι, τα ανοίγουν. Είναι τελείως λυμένα. Δεν μπορεί να παγιδεύσεις κάποιον που πάει να ψηφίσει αρχηγό ως μέλος ενός κόμματος. Για όνομα του Θεού. Εγώ δεν θα φέρω τέτοιο θέμα προς συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι δεν θελήσουν να γίνουν μέλη, τα στοιχεία τους θα διαγραφούν όταν τελειώσει και η διαδικασία πιθανών ενστάσεων, καθώς αυτό επιτάσσει, με γνωμάτευσή της, η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων. Το ίδιο θα συμβεί και με τους εθελοντές που θα συνδράμουν στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.