Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ξανθός: Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής χώρα

Μήνυμα του υπουργού από τη νέα συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ινστιτούτου Παστέρ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:14
31/07/2017
Ξανθός: Η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής χώρα
loading

Στη διαπίστωση ότι βασικό μήνυμα για τους Έλληνες, τους τουρίστες και γενικότερα για τη διεθνή κοινότητα είναι πως «η Ελλάδα είναι μια υγειονομικά ασφαλής χώρα», προχώρησε σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός, κατά την ανανέωση και αναβάθμιση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ινστιτούτου Παστέρ.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι «μπορούμε να εγγυηθούμε την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών για όλους τους πολίτες». Για το εθνικό σύστημα υγείας, είπε «ότι έχει τα προβλήματά του, αλλά σιγά-σιγά στέκεται όρθιο, προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες και στους πολίτες της χώρας μας και στους επισκέπτες της».

Επίσης, με αφορμή τη νέα συμφωνία των δύο πλευρών, ο κ. Ξανθός είπε ότι η Δευτέρα (31/07) είναι μια «καλή μέρα για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα», διότι αναβαθμίζονται οι δυνατότητες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), «που είναι πολύ κρίσιμες για την ποιότητα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα».

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι «η δημόσια υγεία στη χώρα μας οφείλει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, καθώς υπάρχουν πολλαπλές διακινδυνεύσεις αυτή την περίοδο». Όπως είπε, το ΕΙΠ, «με τις διαγνωστικές και ερευνητικές δυνατότητές του, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις, τις περικοπές και τις συνθήκες λιτότητας, χάρη και στην παρουσία ιδρυμάτων όπως το Παστέρ, έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε το αίτημα του ΕΙΠ και αύξησε τη χρηματοδότησή του. Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας «διαχειρίσθηκε με ένα υγειονομικά αξιοπρεπέστατο τρόπο το προσφυγικό ζήτημα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, επεσήμανε ότι η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ινστιτούτου Παστέρ «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες». Τόνισε ότι έτσι το ερευνητικό έργο του Παστέρ θα ενισχυθεί περαιτέρω, μεταξύ άλλων προετοιμάζοντας τη χώρα μας για εν δυνάμει μελλοντικές κρίσεις, που, όπως είπε «απευχόμαστε να έχουμε, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι».

«Νέος σταθμός στην ιστορία του ΕΙΠ»

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, καθηγητής Κριστιάν Μπρεσό, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της έρευνας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ». Ανέφερε ακόμη ότι τα μικρόβια και οι αρρώστιες δεν γνωρίζουν σύνορα, γι' αυτό χρειάζεται όλο και καλύτερη διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή τους, κάτι που ακριβώς επιδιώκεται και επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Παστέρ, που περιλαμβάνει 26 χώρες.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, επισήμανε τον σημαντικό διττό ρόλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ) τόσο για την έρευνα και εκπαίδευση όσο και τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι το ΕΙΠ διαθέτει κύρος και έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Η γενική πρόξενος της Γαλλίας στην Ελλάδα, Σελίν Πανταρί (ο Γάλλος πρέσβης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), χαρακτήρισε «νέο σταθμό στην ιστορία του ΕΙΠ την επικαιροποίηση και ανανέωση της συμφωνίας», επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαρκή στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΠ καθηγήτρια, Φωτεινή Στυλιανοπούλου, χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία «εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για το Ινστιτούτο Παστέρ, που είναι το παλαιότερο ερευνητικό ινστιτούτο στην Ελλάδα, αλλά για όλη τη χώρα». Όπως είπε, «εγκαθιδρύει και επιβεβαιώνει μια σχέση με τους Γάλλους, με στόχο την προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και της δημόσιας υγείας. Η συμφωνία έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πιθανώς θα έχουμε καινούρια θέματα υγείας λόγω των εισροών των μετακινούμενων πληθυσμών και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η τεχνογνωσία σε συνεργασία με άλλες χώρες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει