Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο

Τσίπρας: Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω Πρωθυπουργός - Μητσοτάκης: Ψηφίστε τα μέτρα και μετά παραιτηθείτε


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:33
19/05/2017
Ψηφίστηκε από 153 βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο
20
loading

Υπερψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» δήλωσε αμέσως μετά βγαίνοντας από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, επί συνόλου 281 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής τάχθηκαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ το καταψήφισαν οι 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν την μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών.

Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από τους 280 παρόντες βουλευτές και μόνο ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έδωσε την θετική του ψήφο σε όλα τα αντίμετρα.

Να σημειωθεί ότι ονομαστικές ψηφοφορίες επί της αρχής του νομοσχεδίου είχαν ζητήσει, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων ενώ η ΝΔ επί των άρθρων 1, 2, 10, 15 και 163.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1,2 και 10.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που έστειλαν επιστολική ψήφο, η οποία δεν προσμετράται ενώ οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής απείχαν.

 

Επί της υπουργικής τροπολογίας που αφορά τη ρύθμιση των οφειλών στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) υπέρ ψήφισαν 172 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 108 βουλευτές και ένας δήλωσε «παρών».

Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σε σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με αιχμή την οικονομία, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, με τον Πρωθυπουργό να καταλογίζει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μία αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλευρά του να υπογραμμίζει πως «δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πολιτική απάτη».

Πρώτος, μεταξύ των δύο, έλαβε τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο - δυο και με τα δύο χέρια».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ό,τι κάνατε και το 2015. Σας καλώ να παραιτηθείτε, μετά την ψήφιση των μέτρων, και να δώσετε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν», εξήγησε.

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

«Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε. Επιτέθηκε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται συνειδητά όταν δηλώνει ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν.

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του. «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε.

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

«Με έχετε χαρακτηρίσει τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέμματα», ανέφερε εν συνεχεία και συμπλήρωσε: «Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει, ψηφίζει απλή αναλογική».

«Το “τζάμπα μάγκας” ακούστηκε από την παράταξή σας πρώτα, όχι από εμάς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δική του δευτερολογία.

«Με κατηγορείτε διαρκώς και εσκεμμένα συγκρίνοντας δηλώσεις μου. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα -καθώς οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό και δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη- πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Πήγαμε στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή με τον κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω Πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα σε καρέκλες».

Γεννηματά: Τα δώσατε όλα στους δανειστές

«Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και έκανε λόγο για «στημένη παράσταση με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής» και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση εξαπατά ασύστολα

Πυρά εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες.

Θεοδωράκης: Τα μνημόνια πήγαν σετάκι με την ανικανότητα

Κριτική στους χειρισμούς που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και έχουν ως συνέπεια την παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

«Γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια; Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμειναν μόνο 3 χρόνια στα μνημόνια. Στην Ελλάδα τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα» είπε.

Καμμένος: Δεν μειώνονται οι αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Λεβέντης: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μη επιτέλεση μεταρρυθμίσεων

Περάσαμε επτά χρόνια άκαρπης λιτότητας, οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται όταν ζητούν εκ προοιμίου μέτρα, και αυτό συμβαίνει γιατί είπαν οι Πρωθυπουργοί ότι θα κάνανε μεταρρυθμίσεις και δεν έκανε κανείς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα.

Όπως είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, όταν ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία της. «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν Πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Να υποθεσω πανηγυρικα. Γιατι πανω απο την Πατριδα προεχει η ενωση του κομματος.

 2. avatar Gore

  Αυτό είναι ....καλό μνημόνια . Και εμείς είμαστε καλοί μ@@α@@@ γιατί πιστεύαμε ότι υπάρχουν μόνο ...κακά μνημόνια .

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Αρχίζει το συσσίτιο. Μέχρι να μας τελειώσουν τα τρόφιμα και να αρχίσει η Βενεζουέλα.

 4. avatar Αρτεμιδωρος

  Αγαπητοί και άγνωστοι συμπολίτες το πρόβλημα της χώρας μας είναι οι πολίτες της κυρίως αφού ψηφίζουμε με οδηγώ το θυμικο μας και όχι το λογικό και το θυμικο το χειρίζεται άριστα η αριστερά όπου γης.

 5. avatar Περικλής2

  "First time left"!!!!!! Το έγραψα σωστά ή έκανα κάποιο ορθογραφικό λάθος;
  Όοοοολοι τους μάς δουλεύουν ψιλότατο γαζί.

 6. avatar Νέα εποχή πλέον

  Θα τρώμε γλαρόσουπες αλλά με χρυσά κουτάλια

 7. avatar Αναρωτιέμαι

  Καλά τέτοια μείζονα θέματα τυπικά δεν απαιτούν ενισχυμένη
  πλειοψηφία?

 8. avatar Ροβεσπιερος

  Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, πάντα θα βρίσκεται ένα μνημόνιο
  να δίνει διέξοδο.Πάντως το ένα δύο τόπαιξαν καλά οι σωτήρες μας
  στο θέατρο σκιών.

 9. avatar φούφουτος.

  Kαλά που ταλαιπωρήθηκε με την προχθεσινή βροχαπεργία ο λαός
  και υπερψήφισαν μόνο 153

 10. avatar Sotiris

  Τώρα εάν ποτέ ξυπνήσει ο Ελληνικός Λαός, και όλους και τους 153 κατ' αρχήν, τους στείλει σε ειδικά δικαστήρια αμέσου αποφάσεως, θα είχε άδικο ? ? ? ? ? ?

 11. avatar Ισοφαρίζει σε 2-2 τα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ

  και τώρα θα προσπαθήσει για την μεγάλη ανατροπή! (με 1 μνημόνιο ανά ενάμιση χρόνο οριακά προλαβαίνει)

  1. avatar οπαδός

   Συριζάρα ρε κουρέλες

 12. avatar Φαινόταν πολύ χοντρό και βαρύ, τόσες σελίδες…..

  Ελπίζω να ήταν απολαυστικό για τους 153 γερμανοτσολιάδες που έπεσαν στα τέσσερα και το ψήφισαν. Ας το γιορτάσουμε με ένα αφιέρωμα στους clown που ψηφίσατε: "Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια" - Βαρουφάκης, Μαρξιστής οικονομολόγος-Rockstar, 2015 μ.Χ. "Θα παραιτηθώ από την πολιτική αν είναι να ψηφίσω μνημόνιο" - Πάνος Καμμένος, Μετακομίσεις Αποφράξεις Αεροψεκασμοί, 2015 μ.Χ. "Αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από 9.100 ευρώ θα παραιτηθώ και θα καταψηφίσω" - Τσακαλότος, Μαρξιστής οικονομολόγος, 2016 μ.Χ. "Δεν νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα" - Τσίπρας, Fanboy Δικτατορίσκων - Αντισυστημικός (δεν βάζει γραβάτα), 2017μ.Χ. "Θεά και σήμερα Ελένη μου. Τι μποτάκια φοράς;" - Καρανίκας, Υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του παραπάνω, 2015μ.Χ.

 13. avatar Dim Kent

  ΝΑΙ ψήφισαν ΟΛΟΙ σε ΟΛΑ! Εσείς που ψηφίσατε Τσίριζα για να τα σκίσει, να χορέψει τους Ευρωπαίους στο ταψί, εσείς οι ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ που μόνο μέσα στην Ελλάδα πουλάτε την μαγκιά σας και έξω κο-κο-κο-κο-κο.... πως αισθάνεστε? :-)

 14. avatar affuel

  γεννήθηκες για να γίνεις απατεώνας.

 15. avatar ΤΖΕΚΟ ΡΟΜΑ 2

  ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝ ΨΗΦΗΖΟΤΑΝ ....ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ...ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ) ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ..... ΑΝ ΔΕΝ ΨΗΦΗΖΟΤΑΝ ΛΕΩ ΑΝ !!!! ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ....ΓΙΑΥΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙΣ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΠΡΟΣ ΨΗΦΗΣΕΙ ΤΩΡΑ .....ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΗΖΟΥΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΕΡΙΑ ....ΣΙΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ !!!!! ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟ 3% ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ .....ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙ ....ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ !!!!

 16. avatar !!!

  Ηταν όλοι τους "πρώτη φορά αριστερά"

 17. avatar Κωσταρας

  Εναι περιεργη η συμπεριφορα της ελληνιδας
  και του ελληνα ψηφοφορου
  Εστειλε παλιες πολιτικες οικογενεις βδελες
  στον παγκο και οτι θελει ασ γινει

 18. avatar te

  ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ 153
  ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΟΥΔΕΙΣ
  αντε τωρα και στις περιφερειες σας να δωσετε συσιτια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει