Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Το νέο βιβλίο του Βενιζέλου: «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος 2012 – 2017»

«Πρόκειται για μια αναγκαία άσκηση συλλογικής μνήμης»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:01
21/04/2017
Το νέο βιβλίο του Βενιζέλου: «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος 2012 - 2017»
9
loading

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος. 2012 - 2017».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου: «Η προσοχή όλων είναι - και δικαίως - στραμμένη στις πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο ελληνικό δημόσιο χρέος που θα αποφασιστούν από τους εταίρους και δανειστές της χώρας μας, δηλαδή από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και τον ESM. Αυτές όμως οι παραμετρικές αλλαγές είναι, όπως πάντα υπογραμμίζεται, πρόσθετες. Συμπληρώνουν τη δραστική επέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που έγινε το 2012 τόσο σε ονομαστική όσο και σε παρούσα αξία ( PSI, PSI plus , OSI ).

Η κατανόηση της λογικής και των πραγματικών διαστάσεων της επέμβασης του 2012 είναι το θεμέλιο και η προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των πρόσθετων παραμετρικών αλλαγών που θα περιορίζουν το κόστος εξυπηρέτησης και τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από τώρα έως το 2060 ή και αργότερα, θα μειώνουν περαιτέρω την ήδη δραστικά μειωμένη παρούσα αξία του χρέους και θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του μετά την τραγική επιδείνωση της δυναμικής του χρέους την περίοδο 2015-2017. Παράλληλα όμως πρέπει να διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος αναπνοής της ελληνικής οικονομίας που θα επιτρέπει να μειωθούν τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα επειδή θα βελτιώνεται ο παρονομαστής του κλάσματος χρέος προς ΑΕΠ, δηλαδή θα επιτυγχάνεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης και ονομαστική διόγκωση του ΑΕΠ συνυπολογιζομένου και ενός θεμιτού (για τα δεδομένα της Ευρωζώνης) ποσοστού πληθωρισμού.

Στο θεμελιώδες αυτό ζήτημα, που συνιστά τη βάση της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, είναι αφιερωμένο το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κορμός του βιβλίου είναι η εμπλουτισμένη (με υποσημειώσεις και διαγράμματα) παρουσίαση της επέμβασης του 2012 που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή δημοσίου χρέους της Βουλής στις 20.12.2016. Στο βιβλίο περιέχονται επίσης αναλύσεις για τις κρίσιμες όψεις του ζητήματος του δημοσίου χρέους, όπως το ύψος των επιδιωκόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, η ορθή απεικόνιση του ελληνικού χρέους, ο ρόλος του ESM, το βαθύτερο νόημα των διαφωνιών ΕΕ και ΔΝΤ, η ανάγκη διαφοροποίησης μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου χρέους, η εξομάλυνση της καμπύλης των τόκων και των χρεολυσίων για τα επόμενα χρόνια κοκ.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται οι σχετικές ομιλίες του Ευ. Βενιζέλου, υπό την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών, την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2012 έτσι ώστε να είναι εύκολη η σύγκριση με όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν από τότε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια αναγκαία άσκηση συλλογικής μνήμης, ιδιαίτερα τώρα που οι παθιασμένοι αντίπαλοι της επέμβασης του 2012, έχουν καταστήσει την επέμβαση αυτή άξονα της πολιτικής τους στρατηγικής και αναμένουν τις πολυπόθητες πλέον συμπληρωματικές παραμετρικές αλλαγές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Κώστας Χ.

  Ένας Ελληνας Εισαγγελέας με " καρύδια", Μια Ελληνίδα Εισαγγελέας από φτωχή οικογένεια , που να σκέφτεται το μέλλον της πατρίδας! δεν υπάρχει ; να τον στείλει για παρέα στον ακη!

 2. avatar […]

  Αντι να βρισκεται η βοιδοκεφαλη σου μπηγμενη ψηλα σε ενα παλουκι και να το ατενιζει
  ο κοσμος Ελληνες και ξενοι , στην πλατεια Συνταγματος για οσα "προσεφερες"
  στον Ελληνικο λαο , σε εχουμε και ασχολεισαι , εκει που σε παιρνει βεβαια ,
  γιατι αλλου δεν κοτας , εξαφανισμενος απο παντου , μη φας και καμια σφαιρα
  στο κεφαλι , εσυ ο "φωστηρας"

 3. avatar Σε αγαστή συνεργασία με τον Σαμαρά

  Για το κούρεμα των ομολόγων PSI, που κατάστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία... Υποχρέωσε τις Τράπεζες σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που τις πληρώσαμε από την τσέπη μας... Έκλεψε από τους μικροομολογιούχους τις οικονομίες τους, θα γράφει; Για την λίστα Lagarde της φοροδιαφυγής, που διλπλοκλείδωσε στο συρτάρι του, για να την κρατήσει κρυφή, θα γράφει; Για το Χαράτσι που επέβαλε στα ακίνητα, θα λέει;

 4. avatar Ναιμεναλλά

  Για τις εποχές από το 2012 και πίσω τίποτα???

 5. avatar Περικλής2

  Τι να πεί κανείς.
  Όλοι μα όοοοολοι, μετά το "έγκλημα", γράφετε βιβλία..... προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.......
  Και με την τεράστια προδοσία της Κύπρου (πού μπροστά της ωχριά εκείνη τού Εφιάλτη των Θερμοπυλών), έγινε το ίδιο! Όοοολοι οι τόοοτε
  "μεγάλοι" έγραψαν βιβλία! Να τα χαίρεστε!!!!!!!!
  Υ.Γ.: Εύχομαι καλές πωλήσεις.

 6. avatar Ο τίτλος τού βιβλίου σου έπρεπε να έχει ως τίτλο…..

  ......μόνον το "Μύθοι"........

 7. avatar mica76

  Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μνήμης. Θυμόμαστε τα πάντα για όλους σας.

 8. avatar aplask

  ολα για την κονομα..............................

 9. avatar Βαγγέεεελαααααα

  θα γράφει για το χαράτσι της ΔΕΗ και για το PSI που κατέστρεψες τα ασφαλιστικά ταμεία;
  [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει