Σε μια κίνηση ρίσκου που δεν αποκλείεται όμως να είναι το διαπραγματευτικό χαρτί που θα οδηγήσει τελικά και την αξιολόγηση προέβη σύμφωνα με κυκλοφορίες η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» από χθες το πρωί, ενώ φαινόταν ότι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, με τους θεσμούς να διαμηνύουν ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη, η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα υπογράψει το επετειακό κείμενο της Συνόδου της Ρώμης – που περιέχει τα επόμενα βήματα της Ευρώπης των «27».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων κρατών-μελών, στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής και χθες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο της Ρώμης που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ο Ελληνας εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να συμφωνήσει με το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά κεκτημένα της Ε.Ε. Με δεδομένο ότι το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το θέμα θα επανέλθει στο τραπέζι, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών απέβησαν άκαρπες στο Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης, με τους θεσμούς να αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθώς έκριναν πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες μέρες είναι ελάχιστη και δεν δικαιολογεί την επιστροφή τους.