Ποια είναι η διαφορά της Γενοκτονίας από την Εθνοκάθαρση

Η δήλωση του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:25
03/11/2015
Ποια είναι η διαφορά της Γενοκτονίας από την Εθνοκάθαρση
65
loading

Σάλο και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο οποίος ουσιαστικά ανέφερε ότι ήταν Εθνοκάθαρση.

Με μια γρήγορη ματιά στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την εξής διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις:

Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους.

Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον δρα Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας και όσα είχε πει το 2014 στην Ελευθεροτυπία, όταν μια ανάλογη συζήτηση είχε ανοίξει: «Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως εθνοκάθαρση».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τηΜικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία και μιλά για απώλειες στον πόλεμο.

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, προκαλώντας σάλο και αντιδράσεις.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Star.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας, όταν ειδικά όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία», συμπλήρωσε, κληθείς να σχολιάσει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση.

Τι έγραφε ο Ν. Φίλης σε άρθρο του στην Αυγή με τίτλο «παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η άποψη διατυπώνεται από τον υπουργό Παιδείας. Στις 20 Αυγούστου 2014, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"», ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως τα περί γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας, συμπληρώνοντας ότι η «η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, με βάση την οποία διαλύθηκε η πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία σε συμπαγή εθνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού».

«Ο όρος Γενοκτονία καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική (της χιτλερικής Γερμανίας) επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους. Στο Ολοκαύτωμα δεν εμπλέκονται εδαφικές διεκδικήσεις. Η Γενοκτονία είναι απόλυτη και αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί. Γι' αυτό επί μισό αιώνα δεν υπήρξε χρήση του όρου για άλλη σφαγή πληθυσμών. Η έννοια Γενοκτονία απέκτησε διευρυμένη και χρησιμοθηρική έννοια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν διεθνή όργανα χαρακτήριζαν ως Γενοκτονία τη σφαγή στη Ρουάντα ή ακόμη και τη σερβική επιθετικότητα εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε διεθνής, δηλαδή γενική αναγνώριση της όποιας "Γενοκτονίας".

Στην Ελληνική Ιστορία η Μικρασιατική Καταστροφή ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε ως Γενοκτονία. Γράφαμε, διδασκόμασταν, θυμόμαστε την Καταστροφή. Αυτό έχει σημασία για να αντιληφθούμε ότι η όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα "επισημοποιείται" με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας», έγραφε ο κ. Φίλης.

Οι σφοδρές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπο Αποστολίδη, συνέκρινε ευθέως τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση και να έκανε λόγο για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Να θέσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Φίλη κάλεσε τον πρωθυπουργό, ΑλέξηΤσίπρα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο". Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών... Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Την αποπομπή του Νίκου Φίλη ζήτησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

65
σχόλια
 1. avatar KENA

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.....[...]..Ε...ΝΕΟΓΕΝΝΙΤΣΑΡΟΙ...!!!

 2. avatar Όταν μπορέσει ο κύριος υπουργός, να μας φέρει επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτά που λέει

  /el.wikipedia.org/wiki/Γενοκτονία_των_Ελλήνων_του_Πόντου

  Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
  Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

  Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του Ελληνικού λαού.

 3. avatar ερρικα παπ.

  αγαπητοι/ες ,ποντιοι/ες ''ψυχραιμειστε'' και μαζευτειτε γενικοτερα......μη νομιζετε οτι με αυτες τις δηθεν αντιδρασεις σας για τα δηθεν σοκαριστικα σχολια του φιλη θα σας βγαλουν καμια παραπανω συνταξη......αυτα μονο επι πασοκ-νδ μεχρι το 2007.....ΠΕΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ .....ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΗ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑν ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ 3 ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
  1. την σκανδαλωδη προσληψη αυτην την στιγμη εκατονταδων συριζαιων (μπορει και χιλιαδων) αγραμματων καθαριστριων στο δημοσιο που μετατασσονται αμεσως ως γραμματεις στα δικαστηρια
  2. την σκανδαλωδη προσληψη χιλιαδων αγραμματων συριζαιων στις αστικες συγκοινωνιες της αθηνας
  3. τις προετοιμασιες που γινονται αυτην την στιγμη --εν κρυπτω-- για την δημιουργια στην ελλαδα του μεγαλυτερου κεντρου -μονιμης- παρανομης προσφυγων που δεν θα δεχεται η ευρωπη......ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ...ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΞΩ.....

  1. avatar Thomas Siozas

   "αγαπητοι/ες ,ποντιοι/ες ''ψυχραιμειστε'' και μαζευτειτε γενικοτερα......μη νομιζετε οτι με αυτες τις δηθεν αντιδρασεις σας για τα δηθεν σοκαριστικα σχολια του φιλη θα σας βγαλουν καμια παραπανω συνταξη......αυτα μονο επι πασοκ-νδ μεχρι το 2007."
   Ρε δε πας από κει που ρθες λέω εγώ, σιχαμένη!!! Ποιος ζήτησε παραπάνω σύνταξη ρε φρόκαλο;;;;
   Εδώ ο άλλος παίζει/προκαλεί με ένα ολόκληρο γένος κι εσύ μας λες για συντάξεις;;;
   Ντροπή σου!

  2. avatar ax_koula

   Έτερον εκάτερον Έρρικα! επειδή οι απόψεις Φίλη μπορεί να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για όσα άλλα θλιβερά συμβαίνουν σ΄ αυτή χώρα δεν θα τις κρίνουμε καθ΄εαυτές!?? οι δηλώσεις του αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι ο χώρος της λεγόμενης αριστεράς βρίθει από τέτοια ανεγκέφαλα αντεθνικά στοιχεία που τελικά αλείφουν βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων!

 4. avatar Ψυχραιμία

  αν αφήνατε μια φορά στην άκρη τον συναισθηματισμό σας και τον εθνοπατριωτισμό σας θα καταλαβαίνατε για τι πράγμα μιλάμε και δεν θα ωρυόσασταν σοκαρισμένοι:
  α) ΚΑΝΕΙΣ (μα κανείς όμως) δεν αμφισβητεί το αίμα, τον πόνο και τα χιλιάδες θύματα Ποντίων.
  β) Ναι, είναι σοκαριστικό να βάζουμε το ανθρώπινο κρέας στο ζύγι, αλλά οι επιστημονικοί ορισμοί που αφορούν πόλεμο και θάνατο αυτό ακριβώς κάνουν γιατί είναι "τυφλοί" και απλώς περιγράφουν τα ούτως ή άλλως σοκαριστικά δεδομένα.
  γ) και φτάνουμε στο δια ταύτα: πολλάκις η επιστημονική κοινότητα διατυπώνει τους φόβους της για την αλόγιστη χρήση του όρου "γενοκτονία". Θα καταλάβετε τη σημασία και την αυστηρότητα των ορισμών όταν βρεθεί μια εθνοτική ομάδα (ας πούμε τυχαία, αλβανοί) που υπέστη διώξεις ή μέτρησε θύματα, να κατηγορήσει την χώρα σας για γενοκτονία. Τότε τι θα τους πείτε; Αν τους υποδείξετε πως "ναι, όλα αυτά συνέβησαν, ο λαός τους σφαγιάστηκε, πόλεμος ήταν, σκοτώναμε και διώχναμε εκτός συνόρων τους "ξένους" αλλά αυτό δεν λέγεται γενοκτονία" σημαίνει πως αμφισβητείται το αίμα και τον διωγμό των ανθρώπων τους;;

  Ας σοβαρευτούμε λίγο. Συνειδητοποιήστε πως προδοτική δεν είναι η συμπεριφορά του κάθε Φίλη αλλά η δική σας γιατί είναι σπασμωδική, συναισθηματική και άρα δικαιολογεί και τις αντίστοιχες συμπεριφορές γειτόνων, που με ανάλογους συναισθηματικούς και εθνοπατριωτικούς όρους μιλάνε για γενοκτονία Τσάμηδων από Έλληνες.

  1. avatar G.KLD

   .......ΟΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥ ΛΩΛΟ-ΣΤΕΦΑΝΗ.....

  2. avatar ax_koula

   Στρεψόδικη και κακόπιστη η Ψυχραιμία σου.... Λίγο πολύ προσπάθησες να μας πεις και να μας πείσεις ότι ο δικός μας εθνοπατριωτισμός και συναισθηματισμός έπλασε την πραγματικότητα, στη συγκεκριμένη περίπτωση την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, και ότι όλα είναι αποκυήματα της δικής μας συγκινησιακής φόρτισης, δικό μας ιδεολόγημα κι αυθαίρετο συμπέρασμα οι σφαγές και διώξεις των Ποντίων κι ότι εμείς αρμενίζουμε στραβά κι όχι ο κύριος Φίλης... Εε λοιπόν κύριε τάχα μου ψύχραιμε „μαρξιστή“ που δεν διάβασες σωστά τον Μαρξ δεν είναι ο δικός μας λόγος που πλάθει την πραγματικότητα αλλά η στυγνή πραγματικότητα της γενοκτονίας που έφτιαξε τέτοιο λόγο καταδικαστικό και οργίλο ή όπως αλλιώς θέλεις πες τον. Αφετηρία όλων τα πράγματα!! Ξαναδιαβάστε λοιπόν τον Μαρξ γιατί τον διαβάσετε ανάποδα και αφήστε μας εμάς ν΄αντιδρούμε με οργή και αγανάκτηση και λέγετέ μας όπως θέλετε, φλούδινος ό λόγος σας και στρεβλός!

   1. avatar Ψυχραιμία

    μαρξιστής;; χαχαχα! Η απάντησή σου εκφράζει ακριβώς αυτό που έγραφα περί έλλειψης ψυχραιμίας, συναισθηματισμού και απουσία ορθής κρίσης! Η αλλιώς "δεν έχω επιχειρήματα αλλά θα φωνάξω πως είμαι προσβεβλημένη για να σε πείσω..."

    Γράφεις μάλιστα: "αποκυήματα της δικής μας συγκινησιακής φόρτισης, δικό μας ιδεολόγημα κι αυθαίρετο συμπέρασμα οι σφαγές και διώξεις των Ποντίων κι ότι εμείς αρμενίζουμε στραβά κι όχι ο κύριος Φίλης..." Ηρέμησε κοπέλα μου και μάθε να διαβάζεις αντί να αλαλάζεις κούφιες λέξεις, που είπα εγώ πως δεν έγιναν σφαγές και διώξεις;; Είσαι καθόλου με τα καλά σού;; Το "α" της απάντησής μου το διάβασες; Το έγκλημα κατά των Ποντίων είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ, όπως επίσης αδιαμφισβήτητο είναι πως η γενοκτονία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αν δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς 200 λέξεις και το νόημά τους μήπως να μην συνεχίζαμε άσκοπα αυτή τη κουβέντα;;

    1. avatar ax_koula

     Αφού λοιπόν παραδέχεσαι ευθαρσώς ότι το έγκλημα κατά των Ποντίων είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ προς τι όλες αυτές οι φιοριτούρες και τα έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα... 'Αλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε δλδ ... και παίζουμε με τις λεξούλες και κάνουμε τους έξυπνους και αφήνουμε τα νοήματα να αιωρούνται γενικά κι αόριστα και μπλα μπλα .... τελικά ούτε την ειρωνεία περί κάλπικου και δήθεν μαρξισμού σου δεν κατάλαβες. άρα άρτζι μπούρτζι και λουλάς και οικτίρω τον εαυτό μου που έχασα και χρόνο να σου απαντήσω.

     1. avatar ψυχραιμία

      αν πρέπει να οικτίρεις για κάτι τον εαυτό σου είναι για το θλιβερό τρόπο σκέψης σου. Σου έχω ήδη εξηγήσει από το πρώτο μήνυμα γιατί η επιμονή στη διάκριση "εθνοκάθαρσης" και "γενοκτονίας" δεν είναι όπως λες φιοριτούρα ή παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά προφανώς αδυνατείς να επεξεργαστείς τη σκέψη γιατί σε μπλοκάρει το συναίσθημα... τόσο που δεν αντιλαμβάνεσαι καν ότι είμαστε από την ίδια πλευρά (εφόσον αναγνωρίζουμε και οι δύο το φρικτό έγκλημα κατά του ποντιακού λαού) -λυπάμαι, δεν αγαπάς περισσότερο τους 'Ελληνες και την Ελλάδα από εμένα, αν το έκανες θα έβαζες το μυαλουδάκι σου να δουλέψει λίγο παραπάνω και να καταλάβεις για πιο πράγμα μιλάμε ακριβώς....

      καλή συνέχεια...

 5. avatar LeoAce

  Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους.
  Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.
  Τώρα έχω την εξής απορία, αν αυτό ήταν Γενοκτονία τότε δεν θα έπρεπε να υπήρχανε σήμερα σωστά? Εκτός και αν ήθελαν να μας εξαφανίσουν όλους αλλά δεν τα κατάφεραν τελικά

  1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

   ΠΡΟΒΑΤΟ ,ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ.

   1. avatar LeoAce

    Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής. Στα βίαια δε μέσα αυτά περιλαμβάνονται και σειρά απαγορευτικών μέτρων επί εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθικών, ιστορικών ή άλλων παραδόσεων προκειμένου να επέλθει διαφοροποίηση ή αλλοίωση της καταδιωκόμενης φυλής με βέβαιη την συν τω χρόνω απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματός της. Ωστόσο, η απόδοση του όρου για μια συγκεκριμένη ενέργεια, οργανωμένου χαρακτήρα, ενέχει υποκειμενικά κριτήρια και τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές διάσταση απόψεων.

  2. avatar ax_koula

   Η γενοκτονία προϋποθέτει την εθνοκάθαρση και η εθνοκάθαρση καταλήγει συνήθως σε γενοκτονία. όχι Γιάννης δλδ αλλά Γιαννάκης! Κάτι λεπτομέρειες που σε απασχολούν... εκτός κι αν στην υπαγόρευσαν την ερώτηση από το υπουργείο ή την τουρκική πρεσβεία!!

 6. avatar Νίκος_69

  Όλες οι παρατάξεις της βουλής τον αποδοκίμασαν
  Ο κόσμος τον αποδοκιμάζει
  Φορείς τον αποδοκιμάζουν
  Νεολαίες τον αποδοκιμάζουν

  Γιατί δε ζητάει συγγνώμη ;
  1,5 εκατομύρια Πόντιοι ,( απόγονοι των άλλων.. που ήρθαν μόνοι τους... των συνωστισμένων), το απαιτούν

 7. avatar Κάποιος Ωραίος

  Εβραίοι παντού!!!

 8. avatar Αφροδίτη Π.

  Σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο ο Φίλης θα έπρεπε να διωχθεί,Σωστά?

 9. avatar giannis alex

  Ούτε υπάλληλος των Τούρκων να ήταν ξεφτίλης .

  1. avatar Αφροδίτη Π.

   Eίναι Γιάννη,...είναι.
   Τούρκος είναι και ο ίδιος.

   1. avatar ax_koula

    Με άλλα λόγια ...γενίτσαρος!

    1. avatar KENA

     ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑΤΑΝ ΝΑΧΑΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΥΠ.ΕΞ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ...ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ...ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ Κ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑΧΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...

     1. avatar μπλα μπλα

      Περιμενε και σε λιγα χρονια αυτο θα γινει, τοτε θελω να μαθω την γνωμη σου

     2. avatar φιλη

      Το να ισχυριζεσαι οτι γνωριζεις καλυτερα και εμπιστευεσαι τον Ερντογαν,ειλικρινα με σοκαρει.Ευτυχως υπαρχουν απειρα αρθρα ,που θα μπορουσαν να σε διευκολυνουν να διαπιστωσεις ποσο καλα τον ξερεις.Σου συνιστω να το επιχειρησεις.

 10. avatar Social Distortion

  Εάν ρωτήσεις τον Φίλη τι ήταν τα γκούλαγκ θα σου απαντήσει, πολιτιστικά κέντρα. Αυτά τα εκτρώματα μας κυβερνούν.

 11. avatar Οθωνας

  Ο ερντογαν πηρε τα καλυτερα συγχαρητηρια για τη νικη του...
  Θα μπορουσε και να τον προσλαβει για Υπουργο Παιδειας και ο φιλης θαταν τοτε πολυ, μα πολυ, ευτυχισμενος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει