Μια σύγχρονη εκδοχή του πολυαγαπημένου BMX δημιούργησε μια αμερικανική εταιρεία, διατηρώντας το διαχρονικό στυλ του ποδηλάτου αλλά εξοπλίζοντάς το με ηλεκτροκινητήρα.

Τα BMX εμφανίστηκαν το 1963 και «πατέρας» τους είναι ο Αμερικανός Schiwinn Stingray. Απέκτησαν φανατικό κοινό καθώς οι πιτσιρικάδες αγόραζαν BMX για να αντιγράφουν τα κόλπα που έκαναν οι αναβάτες motocross της εποχής. Ήταν απλά και ευέλικτα ποδήλατα, χωρίς αναρτήσεις και ταχύτητες, με ανθεκτικό πλαίσιο και όρθια θέση οδήγησης, τα οποία οι πιτσιρικάδες χρησιμοποιούσαν για να κάνουν άλματα και διάφορα άλλα ριψοκίνδυνα κόλπα.

Στο πέρασμα των δεκαετιών δημιουργήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το συγκεκριμένο ποδήλατο.

Το ΒΜΧ έγινε άθλημα και απέκτησε τεράστια προβολή μέσω της τηλεόρασης αλλά και των ειδικών εντύπων που κυκλοφορούν, ενώ από το 2008 αποτελεί επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ασχολούνται με το BMX και παρακολουθούν αγώνες και σόου που διοργανώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Βλέποντας την λατρεία του κοινού για το BMX, η εταιρεία ZOOZ δημιούργησε την σύγχρονη εκδοχή του διαχρονικού ποδηλάτου, χωρίς να αλλάξει τον χαρακτήρα του.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μοντέρνα εκδοχή του BMX που θα απευθύνεται σε ενήλικες διατηρώντας όλα εκείνα τα σχεδιαστικά στοιχεία που αγαπήσαμε στο ποδήλατο και ενσωματώνοντας παράλληλα μια σειρά από ηλεκτρικές αναβαθμίσεις που θα το κάνουν πιο πρακτικό στην καθημερινή χρήση», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.

Δημιουργοί του BMX του 21ου αιώνα είναι ο βιομηχανικός σχεδιαστής Pete Kelly, ο Chris Zahner στον οποίο ανήκει η ιδέα και ο Michael Baker, ένας βετεράνος της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας.

Το ποδήλατο ονομάζεται ZOOZ ONE και αποτελείται από ένα μεγάλο ατσάλινο πλαίσιο, που συνδυάζεται με το παραδοσιακό τιμόνι και το παραδοσιακό πιρούνι των BMX. Οι τροχοί του προέρχονται από μοτοσυκλέτα, ενώ διαθέτει υδραυλικά δισκόφρενα 203 χιλιοστών μπροστά και 160 χιλιοστών πίσω.

Στον πίσω τροχό έχει ενσωματωθεί το ηλεκτρικό μοτέρ 1500 Watt (σ.σ. υπάρχει και έκδοση με 750 Watt), με την μπαταρία 17.5 aH να βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς κάτω από την σέλα τύπου μπανάνα.

Το ηλεκτρικό BMX μπορεί να κινηθεί με 53 χλμ/ώρα, με την αυτονομία της μπαταρίας να ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα. Το βάρος της κατασκευής είναι 31 κιλά.

Οι τιμές του ZOOZ ONE ξεκινούν από τα 1.699 δολάρια και φτάνουν έως τα 2.699 δολάρια.