Το Ασφαλιστικό ζήτημα και οι ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς, τις οποίες προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, οι αντιδράσεις των συνδικάτων, που απειλούν με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, καθώς και η υπόθεση της Siemens κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “(ΠΑ)ΣΟΚ με απολύσεις, μισές αποζημιώσεις. Μπλόκο και στις συμβάσεις. Στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “καταιγίδα μέτρων-σοκ με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε η κυβέρνηση, αυξάνοντας τα όρια των απολύσεων στο 5%, μειώνοντας στο 50% όλες τις αποζημιώσεις κατόπιν προειδοποίησης, μπλοκάροντας την υπογραφή συμβάσεων μέσω “Διαιτησίας” και, τέλος, καθιερώνοντας μισθό 517 ευρώ το μήνα για δοκιμαστική περίοδο 1 έτους σε ηλικίες 15-18 ετών. Στις 23 Ιουνίου έρχεται και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για ακόμη πιο φθηνές υπερωρίες”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Μισθός 590 ευρώ, σύνταξη 360 ευρώ. Αυτή είναι η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν άφησε τίποτα όρθιο η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση Παπανδρέου”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “επιταχύνονται οι διαδικασίες εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, που “κλειδώνει” σήμερα στη συνάντηση που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα έχει γενική εφαρμογή για όλους τους ασφαλισμένους που δεν θεμελιώνουν το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και, όπως υπογραμμίζεται, θα δημιουργήσει σταδιακά από το 2011 ένα ενιαίο καθεστώς προϋποθέσεων και παροχών για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα”.

Η ΑΥΓΗ: “Σφαγή για 6,5 εκατ. εργαζόμενους. Με τρία ασφαλιστικά νομοσχέδια (ιδιωτικός τομέας, δημόσιος, επικουρικές συντάξεις) αυξάνονται τα όρια ηλικίας κα μειώνονται οι συντάξεις”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “με συνταγματική εκτροπή επιχειρείται η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και, παράλληλα, προωθείται η ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε τρεις δόσεις. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών, όπως περιλαμβάνονται στο περιβόητο Μνημόνιο, είναι υπεράνω της Βουλής. Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα και μέσα στον Ιούλιο για τον δημόσιο τομέα, ενώ τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πετσοκοπούν”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “150 φορές οι μίζες της Siemens το γιγαντιαίο σκάνδαλο με τις προμήθειες στην Υγεία. Τολμηρές προτάσεις του ισχυρού άνδρα της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου για να σταματήσει η λεηλασία που τίναξε στον αέρα τα δημόσια Ταμεία”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “όσα δεν έχουν τολμήσει ακόμα και να ψελλίσουν οι πολιτικοί για το σκάνδαλο του αιώνα στη δημόσια Υγεία τα είπε χθες με το όνομά τους ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, παραπέμποντας στις μίζες της SIEMENS και στον πολλαπλασιασμό των απωλειών για τα κρατικά ταμεία επί 50 ως και 150 φορές, “ανάλογα με το πόσο πίσω πηγαίνουμε χρονικά”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Χωρίς δουλειά με μισή αποζημίωση. Μέτρα-σοκ για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “στο 50% έκοψε η κυβέρνηση τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ενώ αύξησε στο 5% το όριο απολύσεων στις επιχειρήσεις. Χθες το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συλλαλητήριο εργαζομένων στην πλατεία Κλαυθμώνος για τις επερχόμενες αλλαγές στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα ανακοίνωσε την κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία αλλά και την καθιέρωση βασικού μισθού 590 ευρώ για τους νέους ως 21 ετών που πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Η εργασία στο απόσπασμα. Εσπευσμένη ρύθμιση με Προεδρικό Διάταγμα των εργασιακών σχέσεων”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “με μια πρωτοφανή ενέργεια για κοινοβουλευτική δημοκρατία, ήτοι την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, η κυβέρνηση επιφέρει άκρως επώδυνες αλλαγές στα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνοντας κυριολεκτικά το πράσινο φως για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις με μειωμένη κατά 50% την αποζημίωση, δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα”.

ΕΘΝΟΣ: “Τσουνάμι για συντάξεις – εργασιακά. Διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει αύξηση του ορίου των απολύσεων και… παράκαμψη του κατώτερου μισθού για τους νέους. Απολύσεις 5% γα επιχειρήσεις με πάνω από 150 απασχολούμενους. Μειώσεις στις αμοιβές υπερωριών. Από του χρόνου θα τεθεί σε ισχύ το βασικό πακέτο των μέτρων. Επισπεύδεται η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Έρχονται ανατροπές και στις επικουρικές”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Η αλβανική γλώσσα στα ελληνικά σχολεία. Ούτε ο Μπερίσα θα κατάφερνε να ξεπεράσει σε φιλοαλβανισμό την Άννα Διαμαντοπούλου”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “αντί να κάνουμε προσπάθεια οι αλλοδαποί μαθητές που φοιτούν στα Ελληνικά Σχολεία να πλησιάσουν την Ελληνική Παιδεία και να γίνουν κοινωνοί του Ελληνικού πνεύματος, του πολιτισμού και της Ιστορίας του Τόπου η Άννα Διαμαντοπούλου φροντίζει να τα κρατήσει μακριά και ταυτοχρόνως τυπώνει βιβλία για να μην ξεχάσουν την μητρική τους γλώσσα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Αυτοί οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν υποχωρήσεις στη Ζίμενς. Άνοιξε το στόμα του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “πρόκειται για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Χρήστο Βερελή. Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε στην Εξεταστική ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γιαννακός, οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ άνοιγαν τον δρόμο να υποχωρήσει το Δημόσιο στις αδυναμίες της Ζίμενς να υλοποιήσει τις προγραμματικές συμφωνίες που είχε υπογράψει για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ. Έγγραφο-φωτιά από τη Ζίμενς μιλάει για μίζες στην Ελλάδα ύψους 75 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (37,5 εκατομμύρια ευρώ) που διατέθηκαν μόνο για τα ψηφιακά του ΟΤΕ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Εργασιακό Νταχάου φέρνει η κυβέρνηση. “Αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Φθηνές απολύσεις, φθηνότερο προσωπικό”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “μειωμένες αποζημιώσεις από 45% έως 60% για όσους έχουν περισσότερα από 5 έτη προϋπηρεσίας και μάλιστα με δόσεις, καθώς και αύξηση του ορίου των απολύσεων μέχρι 150% επιφέρει σε βάρος των 4,3 εκατ. εργαζομένων -και δη των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα- το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή των όρων τους οποίους συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα για τη χορήγηση της έκτακτης δανειοδότησης προς την Ελλάδα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Διπλή μαχαιριά. Περιορισμός της προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία του εργοδότη”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “οι ήδη εργαζόμενοι θα απολύονται εύκολα και φτηνά και στη θέση τους θα προσλαμβάνονται νέοι με μισθό κάτω από τις συμβάσεις. Με Προεδρικό Διάταγμα – εξπρές το υπουργείο Εργασίας διαγράφει και τη Διαιτησία, ανοίγοντας έτσι δρόμο για ατομικές συμβάσεις. Πρόκειται για τα αιτήματα των εργοδοτών, δηλώνει ο Γ. Παναγόπουλος, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν νέα γενική απεργία”.

ΕΣΤΙΑ: “Μείζον πρόβλημα ο πληθωρισμός. Τορπιλλίζεται η συνταγή του ΔΝΤ”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “πριν από ένα μήνα, όταν προσφεύγαμε στον μηχανισμό στηρίξεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος του τελευταίου κ. Ντομινίκ Στρώς Καν εδήλωνε: Για την Ελλάδα η μόνη αποτελεσματική συνταγή είναι ο αποπληθωρισμός”. Ένα μήνα αργότερα και αφού τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα που μας επέβαλε το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός τινάχθηκε στο 5,4% δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997. Και διερωτώμεθα: Αυτό εννοούσε ο πρόεδρος του ΔΝΤ όταν μιλούσε για αποπληθωρισμό;”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες. Λουκέτο έως έξι μήνες σε επιχειρήσεις και φυλάκιση σε ελεύθερους επαγγελματίες”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “κλείσιμο επιχειρήσεων για διάστημα έως έξι μήνες, ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο μήνες, απώλεια του αφορολογήτου ορίου και εξοντωτικά πρόστιμα, τα οποία θα επιβάλλονται άμεσα, περιμένουν τους φοροφυγάδες, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που εστάλη στις εφορίες. Εάν κάποια επιχείρηση εντοπιστεί να μην εκδίδει αποδείξεις ή εάν παρεμποδίσει τον φορολογικό έλεγχο, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί πλην των προστίμων να επιβάλει την αναστολή λειτουργίας της για διάστημα ενός μηνός”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Σε κατάσταση “πολέμου” οι εργαζόμενοι. Καταργούνται ουσιαστικά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “μεταρρυθμίσεις- σοκ στον τομέα της αγοράς εργασίας προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα “βόμβα” για τις αποζημιώσεις, τα όρια απολύσεων και τον κατώτατο μισθό για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί τις θεσμοθετημένες από το Σύνταγμα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Εθνικός καύσωνας. Ζέστη, νέφος, απεργίες και μέτρα-φωτιά”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “τα μέτρα -φωτιά που ανακοινώθηκαν χθες για τα εργασιακά με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος -και συμπληρώνονται σήμερα με τις οδυνηρές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό- βαραίνουν την ατμόσφαιρα. Αφόρητη προμηνύεται η κατάσταση σήμερα, ειδικά για την πρωτεύουσα, τόσο από τον καύσωνα και το νέφος όσο και από τις απεργίες στο Μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ”.

Η ΝΙΚΗ: “Σε μια κλωστή η τύχη της κυβέρνησης. Στην κόψη του ξυραφιού για Εργασιακές Σχέσεις- Ασφαλιστικό”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει τα ερείσματά του στην κοινωνία. Αδυνατούν να ψηφίσουν νέα επώδυνα μέτρα κυβερνητικοί βουλευτές. Έως και 50% κάτω η αποζημίωση για απόλυση εργαζόμενου. Ελεύθερες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν ως 30 εργαζόμενους. Καταργούνται το επίδομα αδείας και το δώρο του Πάσχα”.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: “Έπαιζαν τις μίζες στη Σοφοκλέους. Ξέπλεναν και αυγάτιζαν τις “χορηγίες” στο Χρηματιστήριο”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η Siemens, όπως είναι γνωστό, κατασκευάζει μεταξύ άλλων και εξαιρετικά πλυντήρια. Αξεπέραστης, ωστόσο τεχνολογίας πλυντήριο για τη “λεύκανση” του χρήματος που προερχόταν από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας φαίνεται πως ήταν το χρηματιστήριο της Σοφοκλέους. Το εν λόγω πλυντήριο, μάλιστα, όχι μόνο καθάριζε, αλλά και πολλαπλασίαζε το χρήμα….”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Σε πανεργατική απεργία στις 23 Ιούνη καλεί τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “η κυβέρνηση, για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιβάλλει την πιο βάρβαρη εργασιακή ζούγκλα. Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνει δραστικά τους κατώτατους μισθούς, ειδικά στους νέου εργαζόμενους, μειώνει δραστικά τις αποζημιώσεις από τις απολύσεις. Ξεθεμελιώνει κάθε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό δικαίωμα, καταργώντας στην ουσία τις συντάξεις που τις αντικαθιστά με ένα βοήθημα και οδηγεί σε δουλεία πάνω από τα 65”.

Η ΧΩΡΑ: “Ανθρωποφάγοι πολιτικοί και έμποροι. Α. Βγενόπουλος: Σαράντα φορές μεγαλύτερο το σκάνδαλο της Υγείας από αυτό της SIEMENS”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “οι σύγχρονοι ανθρωποφάγοι (πολιτικοί και έμποροι) ενέσκυψαν στην Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης. Οι έμποροι της ελπίδας και τους ανθρώπινου πόνου με ευθύνη της κυβέρνησης που ψήφισαν οι Έλληνες, και με βάση ένα κανιβαλικό σύμφωνο σταθερότητας οργιάζουν επί ενός “σεπτού οικονομικού σκινώματος”. Την ίδια ώρα, τα πάρτι συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα στο δημόσιο τομέα”.

City Press: “Παγκόσμιο Κύπελλο: Τελευταία ευκαιρία με Νιγηρία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “μπορεί τυπικά να διανύουμε τη 2η αγωνιστική του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, ωστόσο ο σημερινός (5μμ ΝΕΤ) αγώνας της εθνικής ομάδας κόντρα στη Νιγηρία (επίσης δεν έχει βαθμό) στο “Free State Stadium” του Μπλουμφοντέιν (όπου αναμένονται να δώσουν το “παρών” 4.000 Έλληνες και περισσότεροι από 10.000 Νιγηριανοί) μοιάζει με…τελικό.”

Metro: “Πέφτουν τα “φράγματα” στα εργασιακά”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς συμφώνησαν τρόικα και υπουργός Εργασίας, ενώ το προσχέδιο του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος θα σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους για διαβούλευση και την επόμενη εβδομάδα θα πάει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Σοκ και δέος στα εργασιακά. Απολύσεις εύκολα, γρήγορα και φτηνά”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Όλες οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Σαφάρι φυγόποινων στη Θεσσαλονίκη. Περί οφειλών τα περισσότερα εντάλματα που εκτελέστηκαν το Μάιο”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Ανατροπή στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων επέρχονται με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Με το Π.Δ. ενισχύεται η ευελιξία στους τομείς των απολύσεων και των αποζημιώσεων, με προφανή στόχο τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. Ταυτοχρόνως θεσπίζονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων και αντικίνητρα για την απόλυση εργαζομένων ηλικίας 57-64 ετών”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Μεγάλες ανατροπές . Αλλάζουν όλα σε εργασιακό – συντάξεις”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ριζικές αλλαγές έρχονται στο εργασιακό καθεστώς με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εργασίας. Οι αποζημιώσεις περικόπτονται κατά το ήμισυ και το όριο των απολύσεων υπερδιπλασιάζεται. Επιπλέον χρόνια εργασίας έως και 15, μειώσεις στις συντάξεις έως και 50% και άμεση εφαρμογή τους προβλέπει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Ανατροπές στα εργασιακά. Αυξάνεται στο 5% το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων. Μειώνεται ο κατώτατος μισθός των νεοεισερχομένων”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “εντός του καλοκαιριού θα επέλθουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που θα ανατρέψουν το υπάρχον καθεστώς της ελληνικής αγοράς εργασίας. Με αιχμή τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης των υπαλλήλων και την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, το σχέδιο ΠΔ που γνωστοποίησε χθες το υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδρος έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Νέα εποχή στα εργασιακά με ανατροπές δεδομένων”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “συμβάσεις για νεοπροσλαμβανομένους κάτω από τη Γενική Σύμβαση Εργασίας, αύξηση του ορίου των απολύσεων και μείωση της αποζημίωσης προβλέπονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις προσαρμογές στα εργασιακά, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου με την τρόικα, το οποίο εστάλη χθες το απόγευμα στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέα Λοβέρδο”.