Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία και ο διπλός έλεγχος που αναμένεται τις επόμενες ημέρες από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας για εισροές ξένων κεφαλαίων για αναστροφή της ύφεσης, το ασφαλιστικό – εργασιακό νομοσχέδιο και οι αλλαγές που αυτό εμπεριέχει, η κακή κατάσταση που επικρατεί λόγω ελλείψεων βασικών υλικών στα ελληνικά νοσοκομεία, η υπόθεση της Siemens και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή καθώς και οι εντατικοί έλεγχοι της εφορίας για να εντοπιστούν τα κρυφά ακίνητα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τη Δευτέρα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Αλλάζουν τα πάντα σε προαγωγές, μεταθέσεις και προσλήψεις. Στόχος του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει στο Δημόσιο δικά του, “πράσινα” παιδιά”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “επιστροφή στις μέρες του ’81 στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση σαλπίζει σύσσωμο το κομματικό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεδάφιση του ισχύοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα προχωρεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές τόσο στο σύστημα προαγωγών όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει μετατάξεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις, άδειες, δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και το πειθαρχικό δίκαιο”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “10 αλλαγές σοκ στο ασφαλιστικό. Στις 23 Ιουνίου, με διαδικασίες – εξπρές, κατατίθεται το νομοσχέδιο στη Βουλή”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “διπλό σοκ με τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και τη διευκόλυνση των απολύσεων και την περικοπή των αποζημιώσεων περιμένει αυτή την εβδομάδα τους Έλληνες ασφαλισμένους και εργαζομένους”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Ασυλία στον Χριστοφοράκο θα προτείνει η Εξεταστική Επιτροπή. Με αντάλλαγμα να δώσει ονόματα πολιτικών που έχουν λαδωθεί από τον γερμανικό κολοσσό”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “την “αμερικάνικη συνταγή” βάσει της οποίας είναι θεσμικά επιτρεπτό (και αποτελεσματικό) να προταθεί ασυλία σε πρόσωπο – κλειδί ποινικής υπόθεσης προκειμένου να μαρτυρήσει το σύνολο των εμπλεκομένων, εφαρμόζει τώρα η Εξεταστική για τις μίζες της SIEMENS με την απόφαση κλιμάκιο βουλευτών να επιδιώξει συμφωνία με τον Χριστοφοράκο προκειμένου να παραδώσει στην επιτροπή όλα τα στοιχεία που κρατάει για τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων και μαύρες τροφοδοσίες κομματικών ταμείων”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Ο κύβος ερρίφθη για ασφαλιστικό – εργασιακό. Οι ελεγκτές της τρόικας στην Αθήνα για το τεστ εφαρμογής των μέτρων αλλά και τις τελικές κατευθύνσεις”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο υπουργός Απασχόλησης Α. Λοβέρδος υπολογίζει ότι θα καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα ώστε στις 23 Ιουνίου να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το εργασιακό, τα μέτρα – φωτιά που προωθούνται βασίζονται στο δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές”.

ΕΘΝΟΣ: “Επιδρομή στα “κρυφά” ακίνητα. Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά η εφορία σε όλη τη χώρα”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “επιχείρηση σαρωτικών ελέγχων ξεκινά η Εφορία μέσω συνδυασμένων διασταυρώσεων, για να εντοπιστούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι… αμελούν να τα δηλώσουν. Ήδη εντοπίστηκαν 1.000 offshore που δεν έχουν καταβάλει φόρο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Η νέα… ΕΛΑΣ των λαθρομεταναστών. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε έννοια Κοινωνικής Τάξης και Εθνικής Ασφάλειας ο Χρυσοχοΐδης εισηγείται στον Πρωθυπουργό”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “τώρα συνειδητοποίησαν το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και την έκρυθμη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει ειδικά γύρω από την Ομόνοια. Τώρα νοιάστηκαν για τους λαθρομετανάστες που πληρώνουν 10-15 ευρώ σε καταλύματα που δεν μπορούν να μείνουν ούτε ζώα και τους εκμεταλλεύονται οι ενοικιαστές. Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους εμπόρους των Αθηνών που τους έχουν καταστρέψει οι πλανόδιοι λαθρομετανάστες μικροπωλητές”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Γιατί δεν καλέσαμε τον Καραμανλή στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι. Αποκαλύψεις στον “ΕΛΕΥΘΕΡΟ” από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπετενιώτη”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “όλοι οι πολιτικοί που βλάπτουν τη χώρα με παραλείψεις και πράξεις πρέπει να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να είναι αυστηρή ως ανεξάρτητη”, επισημαίνει σε συνέντευξή του στον “Ελεύθερο” ο πρόεδρος της Εξεταστικής Μανώλης Μπετενιώτης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Καύσωνας με “άοπλη” τη Πυροσβεστική. Ανοχύρωτα τα δάση. Λόγω περικοπών σε προσωπικό και εναέρια μέσα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “γυμνή” αφήνουν την Πυροσβεστική και κατ’ επέκταση τα δάση της χώρας οι πρωτοφανείς περικοπές σε εναέρια μέσα και προσωπικό, την ώρα που ο υδράργυρος “σκαρφαλώνει” στα ύψη και ο καύσωνας γίνεται προάγγελος πυρκαγιών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Η κρίση σβήνει κλήσεις. Οι παραβάτες αδυνατούν να πληρώσουν”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ώριμη και ρεαλιστική ανάγκη χαρακτηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την “επαναδιαπραγμάτευση” του ύψους των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις και των διοικητικών ποινών. Η κρίση αφήνει απλήρωτα τα βαριά πρόστιμα και δοκιμάζει χιλιάδες πολίτες. Ανθρωπιστικούς συμψηφισμούς κάνουν μερικοί τροχονόμοι, ενώ υπάρχουν φόβοι για καταχρηστικές συμπεριφορές οργάνων”.

ΕΣΤΙΑ: “Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Η οικονομία οδηγείται σε μεγάλη ύφεση”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “η οικονομική πολιτική την οποία ακολουθεί η Κυβέρνησις Παπανδρέου είναι ατελέσφορη. Μπορεί να αντιμετωπίζη πρόσκαιρα το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν επιλύει τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που είναι εν τέλει και η αιτία του δημοσιονομικού αδιεξόδου”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Στα 65 η σύνταξη για όλες τις γυναίκες. Ασφαλιστικό: Και για τον ιδιωτικό τομέα το μέτρο”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “για όλες τις γυναίκες -τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα- θα ισχύσουν τα 65 χρόνια για πλήρη σύνταξη, με εναλλακτική δυνατότητα τα 60 έτη και με 40 χρόνια ασφάλισης αλλά και δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου για διαφόρους λόγους”.

Η ΧΩΡΑ: “Για να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της. Αποκλειστική δήλωση στη “ΧΩΡΑ” του Α. Σαμαρά”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σε κρίσιμες στιγμές, μια κοινωνία ζητάει κάπου να ακουμπήσει, κάτι να πιστέψει σε κάτι να ελπίσει… Η νέα Νέα Δημοκρατία καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολίτες. Σύρει μόνο τη διαχωριστική γραμμή με το χθες”.

City Press: “Παγκόσμιο κύπελλο: Η Εθνική Ελλάδας σαν την οικονομία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η πολυαναμενόμενη δεύτερη πρεμιέρα της Ελλάδας σε Μουντιάλ, το Σάββατο στο γήπεδο “Νέλσον Μαντέλα” του Πορτ Ελίζαμπεθ, είχε εξίσου απογοητευτική γεύση όπως η πρώτη, το 1994″.

Metro: “Μπλακ άουτ σε όλα τα νοσοκομεία”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “δραματικές ελλείψεις στις προμήθειες οδηγούν σε αναβολή και επειγόντων χειρουργείων. “Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας”, λένε οι γιατροί. Στον αέρα και οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε ολόκληρη τη χώρα”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Δίνουν ληγμένα στο άρρωστο ΕΣΥ. Εμπάργκο στα νοσοκομεία, ασφυξία στους ασθενείς”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Τεστ από την τρόικα σε τράπεζες – Δημόσιο. Διπλό έλεγχο από σήμερα ξεκινούν κλιμάκια ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “στην Αθήνα βρίσκονται κλιμάκια της τρόικας βάζοντας στο μικροσκόπιο τράπεζες και δημόσια οικονομικά. Αντικείμενο των συζητήσεων με τις τράπεζες είναι η σύσταση του Ταμείου Στήριξης, αλλά και τα stress tests στα οποία θα υποβληθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Χρειαζόμαστε επειγόντως εισροές ξένων κεφαλαίων. Τράπεζα Ελλάδος: Απαραίτητη προϋπόθεση για αναστροφή της ύφεσης”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία και θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ύφεσης της οικονομίας, αλλά και να δοθεί ταυτόχρονα ένα σαφές μήνυμα προς τις ξένες αγορές”.