Ο φημισμένος διαγωνισμός Miss France έχει μηνυθεί από μια φεμινιστική ομάδα ακτιβιστών και τρεις αιτούντες, με τον ισχυρισμό ότι εισάγει διακρίσεις στην πλήρωση των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή και πρόκριση στον τελικό του θεσμού.

Η ομάδα «Osez le féminisme» («Τόλμησε να είσαι φεμινίστρια») έχει προσφύγει κατά της μητρικής εταιρείας του διαγωνισμού Endemol Production. Η ομάδα ανέφερε στο CNN ότι οι διαγωνιζόμενες του Miss France εκτελούν μια υπηρεσία εργασίας και πρέπει να προστατεύονται από προκαταλήψεις σύμφωνα με το γαλλικό εργατικό δίκαιο. Οποιαδήποτε διάκριση σε βάρος των εργαζομένων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την οικογενειακή κατάσταση ή τα γενετικά χαρακτηριστικά θεωρείται παράνομη στη Γαλλία.

Ο διαγωνισμός ομορφιάς φέρεται να ψάχνει υποψήφιες που να έχουν τουλάχιστον 1,70 μέτρα ύψος, να είναι ανύπαντρες και συγκεκριμένα να μην έχουν ποτέ παντρευτεί και να μην έχουν παιδιά, όπως φαίνεται σε μια αίτηση αποδοχής για το 2021.

Άλλες απαγορεύσεις για τις υποψήφιες… βασίλισσες ομορφιάς της Γαλλίας είναι να φέρουν εξτένσιον στα μαλλιά, να έχουν τατουάζ και να καπνίζουν. Η αίτηση ζητά επιπλέον να καταγράψουν το μέγεθος που φορούν στα ρούχα. Επισημαίνει στις διαγωνιζόμενες ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία σημαντική φυσική αλλαγή μετά την αποδοχή τους στον διαγωνισμό, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο αξίας 5.000 €.

Σε ένα tweet της, η Alyssa Ahrabare, η επικεφαλής της ομάδας Osez le féminisme, επέκρινε το διαγωνισμό «που εκμεταλλεύεται τις γυναίκες με σκοπό το κέρδος και τροφοδοτεί στερεότυπα που εμποδίζουν την ισότητα».

«Οι κανόνες του διαγωνισμού κάνουν διακρίσεις: οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, συμπεριφορές, επιλογές γυναικών, όλα υπόκεινται σε στερεότυπα άλλης εποχής! Οι υποψήφιες πρέπει να είναι ελεύθερες και να σέβονται τους κανόνες της «κομψότητας», σταματήστε αυτούς τους σεξιστικούς κανόνες!» πρόσθεσε.

Κι άλλες περιπτώσεις σεξισμού σε καλλιστεία

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις σεξισμού σε καλλιστεία νωρίτερα. Για παράδειγμα, η Μις Παπούα Νέα Γουινέα 2019, η Lucy Maino, έχασε το στέμμα της μετά από ένα βίντεο TikTok με τον χορό της twerking που έγινε viral. Ο χορός επικρίθηκε ως «ακατάλληλος».

Η κυρία Σρι Λάνκα 2021, Pushpika De Silva έγινε πρωτοσέλιδο καθώς το στέμμα της, της το άρπαξε η νικήτρια του 2019, λίγες στιγμές μετά τη νίκη της. Η Καρολάιν Τζούρι, που κέρδισε το διαγωνισμό το 2019, είπε ότι στη Ντε Σίλβα δεν μπορούσε να της απονεμηθεί ο τίτλος επειδή είχε χωρίσει.

Το 2019, στον διαγωνισμό Μις Ινδία ένα κολάζ των φιναλίστ έγινε viral καθώς όλες οι διαγωνιζόμενες είχαν το ίδιο χρώμα μαλλιών και επιδερμίδας με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το 2018, ο διαγωνισμός για τη Μις Μασαχουσέτη διοργάνωσε ένα σκετς που χλεύαζε το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού People. Μετά από αυτό, μια διαγωνιζόμενη, η οποία ήταν θύμα ομαδικού βιασμού, ανακοίνωσε την παραίτησή της στο Instagram. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μις Μασαχουσέτη ζήτησε συγγνώμη αργότερα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.