Ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο Bad Influencer: The Great Insta Con, προσπαθεί να ρίξει φως στην πτώση μιας από τις πρώτες super influencers του Instagram, μια κοπέλα που λατρεύτηκε και βρήκε πολλούς μιμητές στο ίντερνετ.

Belle Gibson: Η influencer που είπε ψέματα στον κόσμο ότι πάσχει από καρκίνο

Ήταν το 2013 όταν η Kylie, που έκανε ήδη χημειοθεραπείες εδώ και 6 μήνες για τον καρκίνο, ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το όνομα Belle Gibson. Κάποιος τη ρώτησε αν ξέρει την influencer.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ τής έβγαλε ένα απαστράπτον προφίλ στο Instagram με μια αυστραλή γκουρού της ευεξίας, την οποία ακολουθούσαν περισσότεροι από 300.000 followers.

Κάθε post της ήταν γεμάτο από εγκωμιαστικά σχόλια από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η Kylie είχε βρει τη νέα ηρωίδα της: «Η Belle ήταν όμορφη, ήταν πετυχημένη και έδινε έμπνευση σε τόσους πολλούς ανθρώπους».

Η Belle Gibson είχε και μια ωραία ιστορία να διηγηθεί: της είχα πει πως είχε μόλις 4 μήνες ζωής, χτυπημένη από καρκίνο στο κεφάλι, εκείνη κατάφερε ωστόσο να «θεραπευτεί» τρώγοντας υγιεινά.

«Έδωσα τη δύναμη στον εαυτό μου να μου σώσω τη ζωή μέσω διατροφής, υπομονής, αποφασιστικότητας και αγάπης», τέτοια posts έγραφε η Belle.

Η Kylie, θέλοντας κι αυτή να πάρει τη ζωή στα χέρια της, αγόρασε τον τσελεμεντέ της Belle, αλλά και τη συνοδευτική εφαρμογή The Whole Pantry, αποφασίζοντας να σταματήσει τη χημειοθεραπεία και να τα καταφέρει μόνη. Σαν την Belle.

Μόνο που η Belle δεν ήταν αυτό που έδειχνε. Τον Μάρτιο του 2015, αυστραλιανό μέσο αποκάλυψε πως η influencer έλεγε ψέματα πως έδινε μέρος των κερδών της σε αγαθοεργίες. Δεν ήταν όμως το μόνο ψέμα, λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε πως δεν έπασχε καν από καρκίνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Belle τιμωρήθηκε με πρόστιμο 240.000 δολαρίων. Μόνο που το κακό που είχε κάνει σε τόσους και τόσους ανθρώπους που είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά της ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Τον Μάιο του 2021, οι Αρχές της Αυστραλίας προχώρησαν σε κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς το πρόστιμο είχε μείνει απλήρωτο…

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.