Από την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 1953, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ χρησίμευσε ως η κύρια κατοικία της. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μέρος που η ίδια αποκαλεί «σπίτι». Η μονάρχης, όμως, έχει στην κατοχή της πολλά περισσότερα κάστρα και κατοικίες, όπου κατοικεί τόσο εκείνη όσο και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Φυσικά, όπως κανείς θα περίμενε άλλωστε, οι ανακτορικές κατοικίες τους είναι πέρα για πέρα πολυτελείς.

Τα κάστρα που η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλεί «σπίτι»

Ως βασίλισσα, είναι λογικό ότι η Ελισάβετ δεν έχει μόνο μία κατοικία. Αντιθέτως, διαθέτει πολλές και διαφορετικές πολυτελείς επιλογές, τις οποίες επιλέγει αναλόγως την περίσταση μέσα στη διάρκεια του έτους. Μέχρι να πεθάνει ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος τον Απρίλιο του 2021, η μονάρχης ζούσε κυρίως στα προσωπικά της διαμερίσματα στο περίφημο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ με τα 775 δωμάτια στο Λονδίνο.

Πιο πρόσφατα, και εν μέρει λόγω της πανδημίας, έχει περάσει πολύ χρόνο στο Κάστρο του Windsor, όπου πέθανε και θάφτηκε ο Δούκας του Εδιμβούργου. Πριν από την πανδημία, η ίδια με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της απολάμβαναν σε αυτό τα Σαββατοκύριακά τους και περίπου ένα μήνα κοντά στο Πάσχα. Το συγκεκριμένο κάστρο υπήρξε βασιλική κατοικία για περισσότερα από 900 χρόνια, εκτείνεται σε περισσότερα από 13 στρέμματα και διαθέτει πάνω από 1.000 δωμάτια. Σύμφωνα με το architecturaldigest.com, μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο που λειτουργεί ως προσωπική κατοικία κάποιου.

Κάστρο Balmoral

Η βασίλισσα περνά, επίσης, ένα μέρος του καλοκαιριού της στο Balmoral Castle στη Σκωτία. Η κατοικία, που αγοράστηκε αρχικά για τη βασίλισσα Βικτώρια από τον πρίγκιπα Άλμπερτ (παππούδες και γιαγιάδες της βασίλισσας Ελισάβετ Β’), αναφέρεται ότι βρίσκεται σε 50.000 στρέμματα με 150 συνολικά κτίρια. Ενώ το σπίτι παραμένει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με εκείνο που είχε στην κατοχή της η Βικτώρια, η σημερινή μονάρχης έχει κάνει μικρές ανακαινίσεις τα τελευταία χρόνια.

Παλάτι Holyrood 

Επίσης στη Σκωτία βρίσκεται το Παλάτι του Holyroodhouse, όπου η βασίλισσα μένει κατά την έναρξη κάθε καλοκαιριού για τη Βασιλική Εβδομάδα. Χτίστηκε ως μοναστήρι το 1128 και οι ανακαινίσεις του 1670 συνέβαλαν στην επιτυχή συντήρηση του παλατιού σήμερα, κυρίως χάρη στον βασιλιά Κάρολο Β’, ο οποίος έχτισε τον επάνω όροφο όπου βρίσκονται τα ιδιωτικά διαμερίσματα της βασιλικής οικογένειας.

Κτήμα Sandringham

Την περίοδο των Χριστουγέννων τόσο η βασίλισσα όσο και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας επιλέγουν το φημισμένο Sandringham Estate στο Norfolk, το οποίο κληρονόμησε η Ελισάβετ από τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’. Τέλος, όταν η βασίλισσα ταξιδεύει στη Βόρεια Ιρλανδία, κατοικεί στο Κάστρο Hillsborough, το οποίο χτίστηκε το 1770 μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 100 στρεμμάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.