Απάντηση στην Αφροδίτη Λατινοπούλου δίνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Αύγουστος Κορτώ.

Η πολιτεύτρια της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram στο οποίο «καταδικάζει» και χαρακτηρίζει «νοσηρό» το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να φωτογραφίσει και να δημοσιεύσει στα social media του ένα χαρακτηριστικό του σώματός του το οποίο δεν συνάδει με τα λεγόμενα «πρότυπα ομορφιάς», δηλώνοντας πόσο απεχθάνεται τις αξύριστες μασχάλες και τα αξύριστα πόδια των γυναικών.

Εκτός από τις τρίχες, στο στόχαστρο της Αφροδίτης Λατινοπούλου μπήκαν οι ραγάδες, οι πανάδες, η κυτταρίτιδα των γυναικών αλλά και οι άντρες που αναδεικνύουν τη γυναικεία φύση τους.

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω έδωσε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ με ανάρτησή του στο Facebook, μιλώντας για τα γυναικεία πρότυπα, τον ετεροκαθορισμό της γυναίκας από πατριαρχικές συμπεριφορές και το ότι ομορφιά χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει.

Η ανάρτηση του Κορτώ: «Το πιο γερό χαστούκι για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σ’ έναν κόσμο καμωμένο από άντρες – για άντρες – το έφαγα πριν χρόνια, στον Χόντο της Ομόνοιας.

Έψαχνα να βρω ένα ζελέ για το μαλλί, φυσικά χάθηκα, μια φιλεύσπλαχνη υπάλληλος με πήρε απ’ τα είδη ψαρικής και με πήγε στα είδη επικείμενης καράφλας, και τέλος πάντων στήθηκα στην ουρά να πληρώσω.

Και φυσικά (ανακαλύπτοντας τον τροχό) είδα μπροστά μου γυναίκες κάθε ηλικίας, η καθεμιά μ’ ένα καλάθι τίγκα στα προϊόντα (που θα ήθελα φροντιστήριο να μάθω τι κάνουν), ενώ εγώ, ο μόνος άντρας στην ουρά, κρατούσα μονάχα το ταπεινό ζελεδάκι μου.

Και θυμήθηκα ν’ ακούω μικρός “Ο καλλωπισμός είναι στο αίμα των γυναικών”, “Αν δεν φτιαχτούν για ν’ αρέσουν, αρρωσταίνουν”.

Μύθοι, θρύλοι, δράκοι. Κανείς δεν γεννιέται με συγγενή τάση κατασπατάλησης του μισού του – σκληρά κερδισμένου – μισθού σε προϊόντα περιποίησης. Το κάνεις επειδή το θέλεις, επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία (κι όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά: εδώ τόσοι άντρες βαράνε ενέσιμα αναβολικά για να κάνουν μούσκουλα), αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να το κάνεις χωρίς να ξέρεις το γιατί – να σε παρασέρνει απλώς η κοινωνική προσταγή: “Οφείλεις να ‘σαι περιποιημένη, στην τρίχα, ειδάλλως δεν είσαι πραγματική γυναίκα”. (Και παράλληλα, οι περισσότεροι άντρες ξοδεύουμε το εν δέκατο μάξιμουμ για τα απολύτως βασικά).

Αυτή είναι μόνο μία απ’ τις πολλές ανισότητες που εδράζονται στον ετεροκαθορισμό της γυναίκας από έξωθεν απαιτήσεις, αισθητικές εμμονές και ποικίλες πατριαρχικές συμπεριφορές. Μέσα σ’ όλα, οι γυναίκες θα ακούσουν κι ομόφυλές τους να τις ψέγουν, να τις “νουθετούν”: “Γίνε όμορφη”, με άλλα λόγια, “Γίνε σαν τις χιλιάδες των χιλιάδων, ίδια κι απαράλλαχτη”.

Αλλά ομορφιά χωρίς ελευθερία δεν έχει νόημα.
Κι αντιστρόφως, η ελεύθερη γυναίκα είναι πάντα όμορφη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.