140
loading
Γράφει
η Δήμητρα Ζάρκου
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Είναι από τους καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Άνθρωπος που χρόνια τώρα υπηρετεί με σεβασμό το θέατρο, αν και ευρέως γνωστός έγινε μέσα από την τηλεόραση. Και μπορεί οι τηλεοπτικές σειρές που εμφανίσθηκε να είναι λίγες, όμως, η γοητευτική φιγούρα και κυρίως το υποκριτικό ταλέντο του Αιμίλιου Χειλάκη έχoυν μείνει βαθιά αποτυπωμένο στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού.

Συναντήσαμε τον γνωστό ηθοποιό στο Βεάκη, λίγο πριν ξεκινήσει η παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»- όπου έχει διπλό ρόλο (του Θησέα και του βασιλιά των ξωτικών Όμπερον) ενώ συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον Μανώλη Δούνια - η οποία μετά από μία πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, κάνει στάση στο ιστορικό θέατρο, καλώντας το κοινό να έρθει να θυμηθεί τι είναι το πάθος.

Με τον Αιμίλιο Χειλάκη μιλήσαμε -εννοείται- για τον έρωτα και την ερωτική μανία για το αντικείμενο του πάθους, μιας και αυτό πραγματεύεται η παράσταση. Μιλήσαμε, όμως, και για άλλα θέματα σε μία χαλαρή συζήτηση, με πάθος, όμως, δοσμένες οι απόψεις του ηθοποιού.

Άλλωστε, είναι από τους ανθρώπους που έχουν άποψη και δε φοβούνται να την εκφράσουν και να την υπερασπιστούν με επιχειρήματα. Ακόμη και η διαφωνία μαζί του, είναι κατά κάποιον τρόπο μία συμφωνία, αφού ακούει το συνομιλητή του και του δίνει χώρο να ξεδιπλώσει τις δικές του απόψεις. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος λέει: «Φίλε δεξιέ, θέλει κόπο να αγαπήσεις τον φίλο σου τον αριστερό. Φίλε αριστερέ, το ίδιο. Δεν έχετε να χωρίσετε τίποτε, παρά τις αλυσίδες σας».

Κάπως έτσι, πέρασε η κουβέντα (και η ώρα) με τον Αιμίλιο Χειλάκη. Που ξεκίνησε με λίγο από Παναθηναϊκό, όπου μας διηγήθηκε πώς και γιατί έγινε στα 6 του χρόνια.

«Το ‘76 ήταν… Ο πατέρας μου ως αστυνομικός διευθυντής μιας ομάδας αστυνομικών με πήρε μια Κυριακή μεσημέρι, γιατί η μαμά έλειπε και με πήγε στο γήπεδο στη Λεωφόρο που είχε υπηρεσία. Έξι χρονών εγώ, ο πατέρας μου θεόρατος και περνάνε από δίπλα μου οι παίκτες, σηκώνεται το γήπεδο όρθιο κι ένα παιδί 6 χρονών μαγεύεται. Ε τι θα γίνεις μετά; Ο μπαμπάς όχι δεν ήταν Παναθηναϊκός. 43 χρόνια μετά και είμαι ακόμη Παναθηναϊκός, ακόμη μαγεμένος από εκείνη τη μέρα. Από μια στιγμή. Δεν είναι τέλειο;».

- Τι σας γοήτευσε στην παράσταση;

Για να γίνει αυτό το έργο λες; Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας έχει ανέβει ως καθαρά αφηγηματική παράσταση το ‘12 με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, έχει ανέβει από μια περίεργη παράσταση το ‘93 του Γιώργου Μιχαηλίδη. Έχω δει το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας σε 10 παραστάσεις. Πάντα μου έλειπε ένα πράγμα: ότι αυτό το έργο μιλάει για την ερωτική μανία.

- Δηλαδή ο έρωτας εξελίσσεται σε ερωτική μανία;

Όχι ο λογοτεχνικός έρωτας. Μιλάμε για τον σωματικό. Τι σου ζητάει το σώμα σου, η σάρκα τι ζητάει τι στιγμή που θες το αντικείμενο του πόθου σου. Κι αυτό ο Σαίξπηρ το έχει βάλει σε ένα δάσος. 4 νέα παιδιά χαμένα σε ένα δάσος με κάτι εξωτικά που τους μαγεύουν. Απλά το 1595 ο Σαίξπηρ δε μπορούσε να διανοηθεί ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν το Pornhub το Rorn Tube και όλα το πόρνο σάιτς τα οποία ο ίδιος περιέγραψε ως μάγεμα σε ένα δάσος, θα γυρίζονταν σήμερα με ένα βίντεο. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο ωραίο να μιλήσεις για τη σάρκα και την επιθυμία της μέσα από την ποίηση του Σαίξπηρ παρά να πληκτρολογήσεις

- Άρα θα λέγαμε ότι η παράσταση απευθύνεται και στη νέα γενιά; Καλεί τη νέα γενιά να δει και αυτή την πλευρά του έρωτα. Φαντάζομαι ότι δεν έχει και το ρομαντισμό που είχε η δική μας γενιά.

Δεν είναι θέμα ρομαντισμού. Είναι έλα να μιλήσουμε για την απόλυτη σαρκική επιθυμία μέσα από την ποίηση. Η δική μου η γενιά κατάλαβε τι θα πει έρωτας όταν διάβασε Καβάφη. Τη δεκαετία του ‘80 διαβάζαμε Καβάφη και καταλαβαίναμε ότι ο έρωτας έχει μία περίεργη χαρά στο τέλος. Διαβάζω αργότερα Σαίξπηρ και καταλαβαίνω ότι μιλάει για αίμα, ιδρώτα, για φόνους, για βία. Είναι πολύ εύκολο το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας να το δεις ως ένα βίαιο έργο. Είναι φόνοι που δεν γίνονται.

- Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη βία;

Βέβαια, ακόμη και η σκηνή των μαστόρων που είναι πάρα πολύ αστεία, για σκοτωμό μιλάμε. Όλο το έργο θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει μια από τις τραγωδίες του Σαίξπηρ. Θα μπορούσε ο Δημήτρης να σκοτώσει το Λύσανδρο.

- Αυτό, δεν ήθελε ο ίδιος ο Σαίξπηρ να το δώσει ως βίαιο;

Προφανώς. Καταρχήν αυτό το έργο και από τον ίδιο τον Σαίξπηρ έχει κάτι πολύ σπουδαίο: ήταν γραμμένο κατά παραγγελία. Απ’ ο, τι λένε οι πηγές μας, παραγγέλθηκε αυτό το έργο για ένα γάμο. Και τι έκανε ο Σαίξπηρ; Η πρώτη σκηνή (όχι της παράστασης μας) του έργου είναι από τον Οθέλλο, είναι όλη η δραματουργία του Οθέλλου.  Υπάρχει μέσα η 12η Νύχτα. Υπάρχει το Κακό για το τίποτα, υπάρχει το Χειμωνιάτικο παραμύθι, υπάρχει ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα… Έχει κάνει μία συρραφή, ένα συμπίλημα είναι ουσιαστικά. Όταν το μελετάς σκηνοθετικά για να το φτιάξεις, λες δε δένει το ένα με το άλλο, τι θα κάνω;

- Πόσο εύκολο είναι αυτό σκηνοθετικά;

Σκηνοθετικά το μόνο που κάνεις, το πιο έξυπνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις τις σκηνές έτσι όπως τις έχει φτιάξει ο Σαίξπηρ στη σειρά τους. Με ένα μαγικό τρόπο στο τέλος χωρίς να έχουν λογική συνέπεια στη σύνδεσή τους, συνδέονται. Άμα προσπαθήσεις να βάλεις έναν κοινό κώδικα ή μια κοινή γραμμή ή μία κοινή άποψη δε συνδέονται με τίποτα. Αλλά αυτό κάνει και το έργο να ανεβαίνει συνέχεια. Και να ανεβαίνει συνέχεια όχι μόνο από ερασιτεχνικές ομάδες που είναι εύκολο να ανέβει. Έχει ανέβει και από μελέτες. Έχουν ανέβει σπουδαίες παραστάσεις, άξιες σπουδής. Να τις σπουδάζεις αυτές τις παραστάσεις.

- Εσείς πώς το επιλέξατε; Ήταν κάτι που θέλατε να ανεβάσετε κάποια στιγμή; Ή σας ιντρίγκαρε και σκηνοθετικά;

Να σου πω, είναι κάποιες συνεπαγωγές για το ποιο έργο θα ανεβάσεις κάθε φορά. Η μία συνεπαγωγή είναι από την πρώτη συνθήκη που λέει ότι έχουμε μία αποθήκη έργων στο μυαλό μας που θέλουμε να ανεβάσουμε. Για να ανέβουν όμως αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους συντελεστές. Με ποιους θα τα ανεβάσουμε; Κάποια στιγμή έρχεται η στιγμή που σου λένε οι συντελεστές που είσαι μαζί τους ότι τώρα θα μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πέντε έργα. Σε αυτή τη συνεπαγωγή στηρίζεται και το ανέβασμα της Καλοκαιρινής Νύχτας.

- Πήγε περίφημα και το καλοκαίρι στην περιοδεία…

Ήταν η στιγμή του να γίνει, ήταν η στιγμή να ανέβει, η στιγμή να ειπωθούν κάποια πράγματα από εμάς. Με τον τρόπο που εμείς σκεφτόμαστε, με τον τρόπο που εμείς μελετάμε το θέατρο. Πάντα αφηγηματικά. Δεν πιστεύουμε στο ψυχολογικό θέατρο γι’ αυτό ανεβάζουμε συνήθως θέατρα κλασικού ρεπερτορίου, γιατί δεν έχουνε μέσα ψυχολογία.

- Ναι αλλά ένα έργο μπορεί να σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς. Ας πούμε ο έρωτας, που πραγματεύεται αυτή η παράσταση, έχει να κάνει και με την ψυχολογία.

Εσύ ως θεατής να μπεις στη διαδικασία..

- Ναι ως θεατής.

Αν εγώ ως ηθοποιός έρθω… να προσυγκινηθώ για να παίξω, σου έχω καταστρέψει τη δική σου συγκίνηση. Είναι ένα πολύ κακό πράγμα που συμβαίνει στο θέατρο. Συγκινούμαι από το πρωί για να έρθω να σου πω μια ατάκα το βράδυ.

- Χάνεται ο αυθορμητισμός δηλαδή;

Δεν είναι αυθορμητισμός. Τα πάντα στο θέατρο έχουν ήδη ειπωθεί σε έναν λογοτεχνικό χρόνο. Από τη στιγμή που εγώ παίζω σήμερα ένα έργο που γράφτηκε χθες, ήδη το έργο έχει παρελθόν. Άρα εγώ θα σου πω τι γράφτηκε χθες.

- Ναι, αλλά δεν το προσαρμόζεις στο σήμερα;

Όχι, ποτέ. Θα σου πω πάντα τι ειπώθηκε σε ένα λογοτεχνικό παρελθόν. Εσύ νομίζεις ότι σου μιλάω για σήμερα. Γιατί αυτό είναι η απολαβή του θεατή. Και αυτό είναι η συμμετοχή του ως δημιουργού. Γιατί και ο θεατής συμμετέχει ως δημιουργός σε μία παράσταση. Αφήνεται να του δημιουργηθούν μέσα του απαντήσεις ή μεγάλες ερωτήσεις στις βασικές του ανάγκες. Ποιος είμαι, που είμαι, τι κάνω.

- Και ειδικά στο θέμα με τον έρωτα σε βάζει σε μια διαδικασία να σκεφτείς ότι κι εγώ στη ζωή μου έχω κάνει την τρέλα μου, έχω νιώσει να κυριεύομαι από το πάθος.

Έλεγα σε φίλους μου που είναι της ηλικίας μου, κοντά στα 50, ελάτε να δείτε αυτή την παράσταση για να θυμηθείτε τι είναι το πάθος. Αυτό που κάποια στιγμή δεν έχει καμία λογική. Έχει μόνο ανάγκη, ανάγκη να συνευρεθείς με το αντικείμενο του πόθου σου. Δεν ξεπερνιέται αυτό. Θυμήσου πώς ήσουν έφηβη... αυτή τη γλύκα, που όμως είχε μία σκληράδα αυτή η γλύκα, έναν πόνο. Και τη στιγμή που ερχόταν και συνέβαινε και μετά έλεγες τι έπαθα χθες το βράδυ; Κάποιο ξωτικό με μάγεψε.

- Δηλαδή μεγαλώνοντας ερωτευόμαστε πιο λογικά;

Βέβαια…

- Ναι, αλλά βλέπεις 50αρηδες ή γυναίκες στα 40 (που είναι και η ηλικία της κρίσης) να τα διαλύουν όλα για έναν έρωτα.

Ναι, ίσως γιατί ξαναγυρίζουν σε μία εφηβεία.

- Είναι η εφηβεία που δεν έζησαν;

Ναι, μάλλον.

- Παίζει ρόλο να είσαι γεμάτος εμπειρίες; Ας πούμε εσείς είστε 15 χρόνια παντρεμένος με τη σύζυγό σας (σ.σ. Αθηνά Μαξίμου). Φαντάζομαι πριν τη γνωρίσετε είχατε μια ζωή με εμπειρίες

Όπως όλοι οι άνθρωποι (γέλιο). Κοίταξε, στις μεγάλες σχέσεις η αίσθηση πληρότητας δεν εξηγείται, υπάρχει… όπως υπάρχει και ο έρωτας, γι’ αυτό είναι σπουδαίες αυτές οι σχέσεις. Αν προσπαθήσεις να εξηγήσεις, χωρίζεις. Να εξηγήσεις τι; Γιατί είσαι 15 χρόνια με έναν άνθρωπο και δεν απολαμβάνεις τις χαρές τις υπόλοιπες του κόσμου, θα πεις τότε "ρε συ όντως, τι κάθομαι με έναν άνθρωπο και δεν πάω να χαρώ στα λουλούδια του αγρού κι εγώ σαν μέλισσα", που δεν ισχύει αυτό. Είναι ηλιθιότητα.

- Έχω ακούσει φίλους μου να λένε: εγώ είμαι πλήρης από εμπειρίες, δεν θα μου προσφέρει κάτι περισσότερο κάτι νέο.

Αν υπάρχει κάτι θείο ή κάτι θεϊκό που είναι η πληρότητα ουσιαστικά, και στο λέει ένας άθεος αυτό…

- Είσαι άθεος;

Ναι. Ούτε αγνωστικιστής είμαι. Δεν έβρισκα κανένα λόγο να υπάρχει Θεός. Τόσο απλό. Δεν υπάρχει λόγος. Δεν υπάρχει Θεός γιατί δεν έχω την ανάγκη.

- Δεν βρεθήκατε σε κάποια φάση της ζωής σας που να πείτε: Θεέ μου βοήθησέ με;

Και βρίζοντας τον Χριστό ή την Παναγία είσαι σε μία φάση λόγου όπου είναι της συνήθειας. Μη μπερδεύεσαι με τη συνήθεια του λόγου, με το πώς έχουμε μάθει να μιλάμε μέσα από τις εκφράσεις μας. Δεν έχουμε την ανάγκη του Θεού. Αντίθετα έχουμε την ανάγκη να καταλάβουμε ότι εμείς πρέπει να είμαστε μέρη του τυχαίου και να ονομάσεις Θεό το τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ο Θεός, δεν είναι παρεμβατικός, δεν έχει να κάνει με κάποιον ο οποίος θα σε πάει σε μία κόλαση ή σε έναν παράδεισο. Αν εσύ μπορείς να είσαι το κοινωνικό ον που πρέπει να είσαι, να μη δυσκολεύεις τον πλησίον, να τον αγαπάς, εκεί δεν χρειάζεσαι Θεό για να το κάνεις. Χρειάζεσαι μυαλό για να λειτουργεί μέσα σου το περί δικαίου αίσθημα. Τώρα, αν το περί δικαίου αίσθημα το κάνουμε Θεό, δεν με βρίσκεις σύμφωνο. Πάντως, η πληρότητα που έχεις μερικές φορές όταν έχεις βάλει στόχους και τους πετυχαίνεις, η πληρότητα να θέτεις στόχους, μπορούμε να πούμε ότι έχει να  κάνει με την ανάγκη του θεού. Μία από τις πληρότητες αυτές είναι το πόσο συνεπής είσαι με τους συντρόφους σου. Χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί ουσιαστικά οι εξ΄ αγχιστείας συγγένειες, οι φίλοι, οι ερωμένες, οι ερωμένοι, είναι οι σύντροφοί σου στη ζωή. Οι συνοδοιπόροι σου. Είσαι συνεπής απέναντί τους; Γι’ αυτό μιλάνε τα μεγάλα έργα. Το κλασικό θέατρο μιλάει για κάτι που είναι μεγαλύτερο από εμάς. Η συνθήκη της κοινωνίας. Όταν, λοιπόν, έχεις αυτά τα σπουδαία πράγματα να διαβάσεις, αποκτάς και το ηθικό πλεονέκτημα. Ποιο είναι το ηθικό πλεονέκτημα του ανθρώπου ο οποίος ξέρει να ερωτεύεται, ξέρει να συμπορεύεται, ξέρει να συνοδοιπορεί; Πρέπει να εκπαιδευτείς για να τα κάνεις όλα αυτά.

- Αυτό, όμως, όπως έχουμε γίνει ως κοινωνία, δεν είναι δύσκολο να συμβεί; Δεν είναι επίπονο ακόμη και ψυχοφθόρο για εσένα, όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση;

Θέλει κόπο. Φίλε δεξιέ, θέλει κόπο να αγαπήσεις τον φίλο σου τον αριστερό. Φίλε αριστερέ, το ίδιο. Δεν έχετε να χωρίσετε τίποτε, παρά τις αλυσίδες σας. Γιατί μερικές φορές οι ιδεολογίες δεν φταίνε. Οι πατέρες των ιδεολογιών, οι πατριοί μάλλον των ιδεολογιών, γιατί δεν είναι γεννήτορες, ουσιαστικά είναι αυτοί οι οποίοι μεταδίδουν τη γνώση… Αυτοί, λοιπόν, οι πατριοί των ιδεολογιών μάς έχουν καταστρέψει. Ο νεοδημοκράτης θεωρεί ότι του ανήκουν τα πάντα και δεν έχει καμία υποχρέωση για τα πράγματα και ο αριστερός θεωρεί ότι εγώ έχω τα απόλυτα δικαιώματα και το αλάνθαστο. Η ηθική υποχρέωση δεν χάνεται όταν απέναντι σε αυτόν ο οποίος σού ορίζει τα πράγματα, εσύ τίθεσαι με την ηθική σου.

- Υπάρχουν ηθικοί συνάνθρωποι;

Πώς να απαντήσω εγώ σε αυτή την ερώτηση όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάει να κάνει ίδια στις ιδεολογίες τον Κουμμουνισμό με το ναζισμό; Όταν είναι ψήφισμα της ΕΕ, μετά βέβαια το μπαλώσανε. Όχι, λέμε για τη ναζιστική Γερμανία με τη Σταλινική Σοβιετική Ένωση. Το σέβομαι. Καθεστώτα. Δε μπορείς, όμως, ποτέ να βάλεις το ναζισμό με τον Κομμουνισμό. Γιατί αυτό το οποίο έχει να κάνει με το κοινό, με το κόμον ή με το κοινωνικό με το σόσιαλ δε μπορεί ποτέ να έχει το «καθαρότητα στο αίμα ή φαΐ μόνο για Έλληνες». Δεν είναι κοινωνικό αυτό. Το εθνικό-σοσιαλιστικό είναι αυτό που αναιρείται γιατί μέσα στην κοινωνία μας δεν έχουμε μόνο εθνικής καθαρότητας ανθρώπους. Επειδή είμαστε πολυεθνική κοινωνία πάντα ήμασταν γιατί είμαστε σε ένα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και γλωσσών, δε μπορούμε να μην είμαστε πολύ-πολιτισμικοί. Και το λέω γι΄ αυτά τα ζώα που θεωρούν ότι οι διωγμένοι άνθρωποι από τη χώρα τους, γιατί υπάρχει πόλεμος, είναι λαθρομετανάστες και δεν είναι πρόσφυγες. Πάντα, λοιπόν, θα έχουμε αυτόν που εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος. Εγώ όμως από το βήμα μου λέω σε αυτόν που πιστεύω ότι έχει λάθος, ιστορίες από το παρελθόν που του αποδεικνύουν ότι υπάρχει άλλος τρόπος να σκέφτεσαι τα πράγματα. Εγώ είμαι στην έπαλξή μου ως κοινωνιστής, ως κομμουνιστής ως σοσιαλιστής ως ο άνθρωπος που σκέφτεται τον συνάνθρωπο.

- Πολιτικά είσαι αριστερός; Φιλελεύθερος;

Ποιος είναι φιλελεύθερος; Ο λίμπερο ο Αμερικανός; Μην το ορίζεις μέσα από κόμματα. Το 70% του ελληνικού λαού είναι κεντρώοι.

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος;

Θα ήθελε πάρα πολύ, αλλά δεν τον αφήνει το κόμμα του. Το βαθύ του κόμμα δεν τον αφήνει. Γενικά, οι βαθύτητες των κομμάτων… δεν αφήνει το βαθύ ΠΑΣΟΚ ή η βαθιά Νέα Δημοκρατία –παραλίγο να είχαμε κάποια στιγμή και βαθύ ΣΥΡΙΖΑ- δεν αφήνουνε ουσιαστικά να λειτουργήσει πιο μοντέρνα ένα κόμμα με βάση τις ανάγκες του σήμερα.

- Σου αρέσει ο Κυριάκος; Πώς τον βλέπεις αυτούς του μήνες ως πρωθυπουργό;

Είναι ένας μέλλων διαψευσμένος. Απλά δεν έχει συμβεί ακόμα.

- Δηλαδή θα κάνει και αυτός «κωλοτούμπα»;

Δεν είναι θέμα κωλοτούμπας. Απλά θα καταλάβει, ότι οκ πουλήσαμε κάποια πράγματα στο λαό, ψηφιστήκαμε, σιγά σιγά θα αποδειχθεί ότι δεν γίνονται. 2017 Θεσσαλονίκη ΔΕΘ μιλάει ο Τσίπρας, μιλάει ο Μητσοτάκης και λένε τα ίδια πράγματα. Και λες: ρε τι λέτε; Δεν γίνεται και οι δυο. Και κάποια στιγμή κάποιος το αγόρασε. Δεν ψήφισαν οι Έλληνες ιδεολογικά τον Μητσοτάκη. Πολλοί ψήφισαν προσωπικά. Απλά διώξανε τον κακό Τσίπρα. Δεν ψηφίζουμε έτσι. Έχουμε ξεχάσει τι πιστεύουμε. Η ιδεολογία δεν είναι κακό, ούτε είναι φενάκη.

- Στην Ελλάδα υπήρχε ιδεολογία;

Υπήρχε. Κάποια εποχή υπήρχε. Απλά η ιδεολογία στην Ελλάδα υπήρχε πολύ γερά και καθαρά όταν η Ελλάδα ήταν φτωχή χώρα, χωρίς να έχει πάρει όλα αυτά τα δανεικά από τη δεκαετία του 50 και μετά. Αν δεις την ποίηση και τη λογοτεχνία τη δεκαετία του ’20 του ‘40 καταλαβαίνεις ότι ο Έλληνας είχε σκέψη και είχε φυσική ανάγκη. Ο Έλληνας που πήγε στην Αλβανία, που πήγε να πολεμήσει γι’ αυτό το οποίο λέγεται συνθήκη χώρας, η οποία δεν θέλει να υποδουλωθεί.

- Έχουμε καλό κοινό στο θέατρο;

Με έναν τρόπο, ναι έχουμε.

Ένα θα σου πω, στο θέατρο υπάρχει η απόλυτα δημοκρατική διαδικασία. Κάποιοι αναλαμβάνουμε να σου πούμε κάτι που έχει γραφτεί πριν πάρα πολλά χρόνια, με τον τρόπο που πιστεύουν. Κάποιοι είναι από κάτω και ακούνε. Έχουν το απόλυτο δικαίωμα, να σκεφτούν, να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν. Εκείνη τη στιγμή όμως υπάρχει η ησυχία που μας λείπει από την κοινωνική μας ζωή. Θα μου πεις, δεν υπάρχει αντίλογος. Μπορεί να υπάρξει αντίλογος. Έχουν έρθει άνθρωποι στα καμαρίνια και έχουν πει διαφωνώ με αυτό που λέτε. Εργαλεία δημοκρατίας είναι όλα αυτά.

- Ο αντίλογος στα social media; Έρχονται για παράδειγμα, βλέπουν την παράσταση και μετά μέσα από τα social media είτε εκθειάζουν, είτε κράζουν τον Αιμίλιο Χειλάκη.

Μην ασχοληθείς ποτέ με τα social media. Είναι άνθρωποι που βρίζουνε και άνθρωποι που εκθειάζουνε. Τα δύο άκρα. Δεν υπάρχουν αυτά στη ζωή. Είναι ένας φανταστικός τόπος τα social media. Ειδικά, εκεί πέρα που μπαίνεις και σε εκθειάζουνε λες: δεν γίνεται να είναι αλήθεια αυτό, ειδάλλως θα ήμουν ο Ρόμπερτ ντε Νίρο. Ούτε είμαι αυτό που με βρίζουνε. Δεν είμαι ούτε ο καλύτερος, ούτε ο χειρότερος. Κάπου στο ενδιάμεσο. Μη στηρίζεσαι σε περίκλειστα κυκλώματα, τα οποία ανακυκλώνονται μόνα τους και ξέρεις τα μικρά κυκλώματα κάνουνε βραχυκύκλωμα. Πες τη γνώμη σου, άκου τη γνώμη των άλλων και μετά με ωριμότητα προσπάθησε αυτό να το μεταδώσεις. Και τις δύο στιγμές. Και αυτή που είπες τη γνώμη σου και αυτή που άκουσες τον άλλον. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

- Το θέμα είναι να θέλεις να δεις την αλήθεια και να την ανακαλύψεις

Μπορούμε να μην έχουμε παραδείγματα πολιτικών, οι οποίοι φωνάζουν με στριγκιές και να μην αφήνουν τους άλλον να ακούγονται; Να μάθουμε να ακούμε τις συνετές φωνές; Και υπάρχουν παντού συνετές φωνές, σε όλο το φάσμα του δημοκρατικού χώρου.

- Ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι έτοιμος να ακούσει μία συνετή φωνή; Ή μία πολιτική αλήθεια; Ας πούμε ο Κώστας Καραμανλής το 2009 προεκλογικά μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που θα έρχονταν κι έχασε τις εκλογές.

Δεν θα ψήφιζα ποτέ Καραμανλή, δεν πάει το χέρι μου, αριστερός είμαι. Αλλά σε αυτό που καταλαβαίνω πια, η καλύτερη διακυβέρνηση που υπήρξε στην Ελλάδα ήταν ο κεντροδεξιός Καραμανλής. Αν θα πρέπει να κυβερνηθεί αυτή η χώρα από κάποιον, είναι από κεντροδεξιούς. Τουλάχιστον, μπορεί να είναι από συνετούς; Να μην υπάρχουν αυτά τα αγκάθια του μίσους; Του ακροδεξιού μίσους μέσα στην κυβέρνηση;

Παράσταση: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, τηλ. 210 5223522

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

140
σχόλια
 1. avatar θεóς

  Αποτελώ προσυμπαντικό ον με προσωποσύνη που διαμορφώθηκε χωρίς αλληλεπίδραση με άλλα πρόσωπα. Η ψυχολογία έχει λάθος ως τομέας μελέτης. βλέπε: Yale Psychology YouTube Στην μεταλογική/metalogic, δεν έχει αποδειχθεί η προσωποσύνη αυταίτια/self-causal, αλλά γενικά η επιστήμη είναι βαρετή και άρα λάθος!

 2. avatar νεοδημοκράτης

  * αθεϊσμός = φυσική κοσμογονία, either ουδενογονία/nihilogony or τοπογονία/topogony
  * θεϊσμός = η προσωποσύνη ως άφθαρτος πανσκοπός και κοσμογόνος αιτία (όμως χωρίς μεθοδική εξήγηση παρά αρχαίες δηλώσεις σε μη αξιόπιστα κείμενα, ενώ αντιθέτως η επιστήμη διαρκώς εξελίσσεται)

 3. avatar άπειρο

  Το άπειρο είναι προσωπικότητα.
  (1. το λένε θεό, 2. ψηφίζει δεξιά, 3. είναι δουλάκι σου που όταν πεθάνεις θα σε κάνει αθάνατο φάντασμα στο παράλληλο σύμπαν \"παράδεισος\", επειδή αυτό σου αρέσει)
  μελέτησε: the criteria of personhood

 4. avatar Ηλίας Κ.

  Είπε άφρων εν τη καρδία αυτού: Ουκ έστι Θεός!

  1. avatar άφρo

   Αποδέχεσαι την γονεϊκή μεταφυσική κοσμοθεώρηση.
   Στην Ινδία θα ήσουν ινδουιστής φωστήρα μου!

  2. avatar 667

   Ακόμη και αν ο Αϊνστάιν ο ίδιος μου έλεγε ότι υπάρχει ένα ξωτικό που κάθεται στον ώμο μου, θα ζητούσα απόδειξη και δεν θα ήταν λάθος το να ρωτήσω.

 5. avatar Γιατί νομίζεις

  ότι ενδιαφέρει κάποιον ο Θρησκευτικός σου η μη προσανατολισμός Ποιός νομίζεις ότι είσαι?

  1. avatar gay

   Η αδιαφορία σου είναι ο ενεργός θυμός;
   Λοιπόν παθητικά σε περιμένω γλυκιά μου.
   Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε!!!

 6. avatar Τι λες ρε φίλε!

  Ύστερα απο την τεραστια συνέντευξη με έναν \"τεραστιο\" ηθοποιό , που μάλλον μονο η μανα του τον ξέρει, σας προτεινω να πάρετε συνέντευξη και απο τον περιπτερά της γειτονιάς μου. Ειναι όμορφος και άθεος.Δηλαδή της μοδας. Περμενουμε αγωνιωδώς! !!!

 7. avatar Λατρεύω μόνο τον ήλιο

  Ο μόνος που αποδεδειγμένα δίνει ζωή

  1. avatar Αλλος

   και αγγελους να κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία.

 8. avatar άθρησκος

  Υπάρχει δεν υπάρχει θεός, ίσως το μάθουμε μετά θάνατον.
  Ας ασχοληθούμε με τα της ζωής.

  1. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

   Μα μετά θα είναι ήδη αργά

 9. avatar εσυ..

  που γραφεις ολα αυτα τα κατεβατα απο τα εβραικα βιβλια,συνεχεια κ συνεχεια,να σου πω κατι...εγω προσωπικα δεν εχω διαβασει ουτε μια λεξη ποτε κ ουτε προκειται....

  1. avatar Αφήστε με

   Ενας ειλικρινής αθεος,είναι καλύτερος ανθρωπος από ενα υποκριτή θρήσκο.

 10. avatar Χαρρης

  Καλά εντάξει..!!
  ....μας τά παν\' κι άλλοι....!

 11. avatar Μητέρα..

  Να σε σεβαστώ κύριε Χειλακη μου που δεν πιστεύεις στο Θεό...
  Εγώ που βρέθηκα επί ενάμιση χρόνο έξω από την πόρτα του παιδιού μου που έκανε χημειοθεραπείες στο νοσοκομείο και την απελπισία μου τη μοιράστηκαν μονάχα Μ Εκείνον και που έβλεπα το παιδί μου να παλεύει με μόνο όπλο μέσα στην ψυχή του την πίστη του και οι γιατροί όταν όλα κατ ευχήν και με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας τελειωσαν του είπαν \"έπεσες παιδί μου από τον Πύργο των Αθηνών και προσγειωθηκες στα πόδια σου\"
  Και ολόκληρη εκείνη την περίοδο έβλεπα στον ύπνο μου Εκείνη να μου δίνει κουράγιο και δύναμη και να μου επιβεβαιωνει με την παρουσία της το αίσιο τέλος...
  Αυτό που παρακαλάω σα μάνα τεσσάρων παιδιών τώρα και για τον μικρό Παναγιώτη Ραφαήλ και για όλα τα παιδάκια του κόσμου, όποιον υποφέρει, όποιον βλέπει το παιδί του να υποφέρει...
  Να σεβαστώ κύριε μου, ότι δεν πιστεύεις στο Θεό...
  Αλλά πλάι στη δική σου φωνή θα βάλω τη δική μου για να φωνάξω ότι η πίστη στο Θεό δεν είναι κενό γράμμα, αλλά μια ζωντανή σχέση που μας κάνει να νιώθουμε αυτό που θέλουν με τόσο ζήλο να μας αφαιρέσουν...
  Άνθρωποι......

  1. avatar Σύνελθε

   Αν δε υπήρχε γιατρός... με προσευχή, θα γινόταν καλά το παιδί σου;;;

   1. avatar εύχομαι να μήν ακούσεις

    από....αμόρφωτο ΓΙΑΤΡΟ......<> η <> κακομοίρηδες που μόλις κινδυνέψει το ευτελές τομάρι σας η σκεπτόσαστε <> Η φωνάζετε <> Α να μου χαθείτε ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ που δεν βρήκατε άλλο τρόπο να ΞΕΧΩΡΙΖΕΤΕ η ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ για να ΥΠΑΡΧΕΤΕ και να σας προσέξουν άσχετα αν ΑΥΤΟΞΕΥΤΙΛΙΖΕΣΤΕ. Η μαγάλη ΠΛΑΚΑ για εσάς ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.

  2. avatar Αφήστε με

   Οταν ο θεός εχει ελεύθερο χρόνο,μπορεί να κάνει \"θαύματα\".
   \"Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από την πείνα\"
   https://www.newsbeast.gr/world/arthro/4993782/ena-paidi-pethainei-kathe-tria-deyterolepta-apo-tin-peina

   1. avatar Ο Θεός δεν κάνει πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι άνθρωποι

    Εσύ τι έκανες για τα παιδιά που πεθαίνουν; Οι πλούσιες χώρες τι κάνουν; Άσε τις χαζομάρες και τους άλλους και κοίτα τα δικά σου χάλια.Από εξυπνόβλακες έχουμε μπουχτίσει.

 12. avatar Κουτοπονηρίδης.

  Απόδειξη κόψατε για τη στημένη συνέντευξη?

 13. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

  Έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι είσαι άθεος. Όμως και για αυτό ακόμα ασκείς πίστη. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις την ύπαρξη υπαρκτών πραγμάτων ή προσώπων επειδή δεν τα χρειάζεσαι. Όταν θα τα χρειαστείς θα είναι πολύ αργά. Για πολλούς όταν διψούν τους αρκεί να πίνουν νερό από λασπόνερα και όχι από την πηγή! Ο Θεός μένει πιστός και δίκαιος άσχετα αν εσύ δεν τον πιστεύεις. Και κάτι ακόμα , μη συγκρίνεις τον Θεό με κανέναν άνθρωπο. Ο μόνος που έγινε ακόμα και άνθρωπος - αν και ο άνθρωπος βουτηγμένος στην σκληροκαρδία και στην αμαρτία- αφήνοντας τη δόξα του ουρανού να κατεβεί στη γη δάσκαλος, σύμβουλος, θεραπευτής ιατρός, σωτήρας μοναδικός ψυχής και σώματος, υιός του Θεού του υψίστου της αγάπης είναι ο Ιησούς Χριστός. Σε παίρνει από τη λάσπη, σε πλένει, σε γεμίζει με αγάπη, σε θεραπεύει , σε κάνει νέο άνθρωπο, σου χαρίζει αιώνια ζωή μαζί Του. Εκεί που δεν υπάρχει πόνος, δάκρυ, θάνατος, αδικία και κακό παρά μόνο η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη Του! Γιατί δεν τον δοκιμάζεις; Πάρε την Καινή Διαθήκη , προσευχήσου και διάβασε να σου μιλήσει στο πνεύμα σου και να το ενώσει με το δικό Του Πνεύμα. Θα γευθείς την αλήθεια και την αληθινή χαρά!

  1. avatar Αθεος

   Η αθεϊα δεν είναι θρησκεία,όπως η φαλάκρα δεν είναι χρώμα μαλλιών.

   1. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

    Ναι, η φαλάκρα δεν είναι χρώμα μαλλιών , είναι όμως χαρακτηριστικό του κεφαλιού. Και η αθεΐα είναι θέμα πίστης

  2. avatar Αφήστε με

   Τα πράγματα δεν είναι όπως έχουν γραφτεί στην Αγία Γραφή. Ο Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο κατ’ εικόνα του. Ο άνθρωπος δημιούργησε τον Θεό κατ’ εικόνα του.

  3. avatar Xountalas

   Μία επώνυμη θετική από εμένα .

 14. avatar ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Κων/νος

  Χειλάκη τα πιστεύω σας είναι σεβαστά. Το να προσπαθείτε όμως να πείσετε τους άλλους να γίνουν \"οπαδοί\" των πιστεύων σας, είναι, το λιγότερο, βλακεία. Το γνωρίζω, αυτή την στιγμή νιώθεις μόνος, τόσο ΜΟΝΟΣ, που απεγνωσμένα προσπαθείς να βρείς οπαδούς/φίλους των απόψεών σου. [...]!!!!

  1. avatar Αλλος

   κε Παπαδόπουλε, τα πιστεύω σας είναι σεβαστά. Το να προσπαθείτε όμως να πείσετε τους άλλους να γίνουν \"οπαδοί\" των πιστεύων σας, είναι, το λιγότερο, [...].
   Αποδείξτε μας οτι κατέχετε την \"αποκλειστκή αλήθεια\" καί τα λέμε.

 15. avatar Abe

  «Η φυσική αρμονία είναι έργο Θεού και η απόδειξη βρίσκεται στη λογική δομή του σύμπαντος. Δείτε τον Παρθενώνα. Λέτε να έπεσαν μόνες τους οι πέτρες και να κατασκευάστηκε στην τύχη;» (Δημήτρης Χριστοδούλου, o σπουδαιότερος εν ζωή Μαθηματικός του Κόσμου)

  1. avatar 667

   “Όχι μόνο δεν υπάρχει Θεός, αλλά προσπάθησε να βρεις υδραυλικό το Σαββατοκύριακο.” – Woody Allen

  2. avatar Pulsar

   Είναι πιθανότερο να έπεσαν οι πέτρες μόνες τους και να έγινε ο Παρθενώνας παρά να υπάρχει θεος

   1. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

    Pulsar αν εχεις μία αμφιβολία ότι ίσως υπάρχει Θεός Και γιατί να είναι Όλος ο κόσμος έτσι θα τον αγαπούσες ή όχι θα τον έψαχνες ή όχι τον Θεό δεν μπορείς να τον προκαλείς αλλά όταν δεν ξέρεις κάτι Μην το λες ψάξε τον Θεό φώναξε το αν Αν θέλεις να υπηρετήσεις το Θεό όταν θα τον πιστέψεις τότε προσπάθησε να τον ψάξεις με όλη σου την καρδιά Εγώ πιστεύω να πάρεις απάντηση άνθρωποι που έχουν καθαρή καρδιά ο γιος τους ψάχνει και τους βρίσκει και τους απαντάει

   2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    Αν περπατάς μέσα στην έρημο+συναντήσεις ένα σπίτι ή ένα ελβετικό ρολόι μέσα στην άμμο δεν θα σκεφτείς ότι αυτά έγιναν τυχαία στην μεγάλη έκρηξη όπου τα υλικά που υπάρχουν στην φύση βρέθηκαν τυχαία στο σωστό σημείο+ έφτιαξαν το σπίτι ή το ρολόι. Όταν όμως βλέπουμε την Γη στο αχανές+αφιλόξενο σύμπαν ένα τέλειο τόπο για να φιλοξενήσει ζωή το αποδίδουμε στην τύχη. Όταν βλέπουμε το σώμα του ανθρώπου με πόση λεπτομέρεια, ακρίβεια, λειτουργικότητα+ομορφιά είναι πλασμένο το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος τότε το αποδίδουμε στην τύχη+στην εξέλιξη. Όμως όλα φανερώνουν ότι κάποιος νους κρύβεται πίσω από τον σχεδιασμό του σύμπαντος. Αυτός που τα σχεδίασε δεν άφησε τον εαυτό του χωρίς μαρτυρία. Είναι ο Θεός της Αγίας Γραφής που πάντα παρεμβαίνει στην ανθρώπινη ιστορία. Ο άνθρωπός όμως δεν θέλει να παραδεχτεί ότι υπάρχει ο Θεός που δημιούργησε ότι βλέπουμε γιατί αυτό τον οδηγεί να καταλάβει ότι είναι υπόλογος για τις πράξεις του και μια ημέρα θα τιμωρηθεί για τις αμαρτίες του. Έτσι οι πονηροί άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι δεν υπάρχει Θεός για να ανακουφίσουν την συνείδηση τους. Άλλοι που δεν μπορούν να αποφύγουν την ιδέα του Θεού κάνει θρησκείες+εκκλησίες στα μέτρα ε. Όμως αυτά δεν σώζουν, ούτε αλλάζουν τον άνθρωπο. Μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να σώσει τον άνθρωπο, να αλλάξει την καρδιά του+ να του δώσει αιώνια ζωή. Όμως για να λάβει την αιώνια ζωή ο άνθρωπος πρέπει να την ζητήσει από τον Ιησού Χριστό. Αν το κάνεις+εσύ σήμερα θα γευτείς ότι ο Ιησούς είναι ζωντανός.

    1. avatar Αφήστε με

     Είμαι αμαρτωλός και μ αρέσει!
     Δεν φοβάμαι τον θάνατο. Ήμουν νεκρός για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια πριν γεννηθώ και δεν υπέστην την παραμικρή ενόχληση από αυτό.
     Είμαι ευγνώμων που εχω ζωή και δεν εχω την μάταιη και αλαζονική επιθυμία για μια δεύτερη.

     1. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

      Καταρχήν δεν γνωριζόμαστε και δε έχω φυσικά κάποιο συμφέρον από σένα για να σου πω τα παρακάτω. Έχεις όλο το δικαίωμα φυσικά να σου αρέσει που είσαι αμαρτωλός. Σκέψου όμως, όταν κάποιος σε βλάψει, σου κάνει κακό, αγανακτείς και \"καίγεσαι\" για απόδοση δικαιοσύνης. Πολλές φορές κρίνεις τις πράξεις των πολιτικών, των κυβερνήσεων, την ασυδοσία κάποιων γιατρών και ό,τι κακό συμβαίνει γύρω σου. Με αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να μιλάμε ή να διαμαρτυρόμαστε για τίποτα από αυτά. Απλά, έτσι τους αρέσει και έτσι κάνουν. Ζούγκλα; όποιος υπερισχύσει; Όχι, δεν είναι λύση! Επιζητούμε την αγάπη και τη δικαιοσύνη, την αλήθεια και την αληθινή ζωή! Το τέλος αυτού του πλανήτη θα λάβει είναι κοντά με τις \"εξυπνάδες μας \" τον καταστρέφουμε οι ίδιοι. Θα δώσουμε λόγο για αυτό και για τα πάντα! Είναι ένα υπέροχο δώρο αγάπης για εμάς που το καταστρέφουμε με τον χειρότερο τρόπο και αρνούμαστε τον Δωρητή! Πριν το τέλος είναι σωτήρας. Μετά το τέλος θα είναι κριτής. Γιατί ο Θεός είναι αγάπη αλλά και Δικαιοσύνη!

   3. avatar Αλλος

    Το να παραδίνεσαι στην άγνοια και να το ονομάζεις Θεό ήταν πάντα ανώριμο και παραμένει ανώριμο ακόμα και σήμερα.

    1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (1/3)Υπάρχουν οι θεοί και οι θρησκείες που έφτιαξαν οι άνθρωποι κομμένες+ραμμένες στα μέτρα του πονηρού και αμαρτωλού ανθρώπου. Αυτές οι θρησκείες όμως δεν σώζουν, ούτε μπορούν να δώσουν σε κάποιον αιώνια ζωή. Υπάρχει μόνο Ένας που μπορεί να το κάνει. Είναι Αυτός που δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο,τον Αδάμ, από το χώμα, και σήμερα ακόμα μπορεί να τον αναστήσει και να του ξαναδώσει την ζωή. Να πως Τον περιγράφει ο Ιησούς Χριστός . Η απάντηση που ψάχνεις είναι στα παρακάτω εδάφια:[6 Και εκεί ήταν το πηγάδι του Ιακώβ.Ο Ιησούς, λοιπόν, επειδή είχε κουραστεί από την οδοιπορία, καθόταν έτσι απλά δίπλα στο πηγάδι. Ήταν περίπου δώδεκα η ώρα το μεσημέρι.

     7 Έρχεται τότε μια γυναίκα από τη Σαμάρεια να αντλήσει νερό. Λέει σ’ αυτήν ο Ιησούς: «Δώσε μου να πιω»

     8 – γιατί οι μαθητές του είχαν φύγει στην πόλη, για να αγοράσουν τροφές.

     9 Του λέει λοιπόν η γυναίκα η Σαμαρείτισσα: «Πώς εσύ που είσαι Ιουδαίος ζητάς να πιεις από εμένα, μια γυναίκα που είμαι Σαμαρείτισσα;» – γιατί δε συγχρωτίζονται Ιουδαίοι με Σαμαρείτες.

     10 Αποκρίθηκε ο Ιησούς και της είπε: «Αν ήξερες τη δωρεά του Θεού και ποιος είναι αυτός που σου λέει, “δώσε μου να πιω”, εσύ θα του ζητούσες και θα σου έδινε νερό ζωντανό».

     11 Λέει σ’ αυτόν η γυναίκα: «Κύριε, ούτε κουβά έχεις και το πηγάδι είναι βαθύ. Από πού λοιπόν έχεις το νερό το ζωντανό;

     12 Μήπως εσύ είσαι μεγαλύτερος από τον πατέρα μας τον Ιακώβ, που μας έδωσε το πηγάδι και ήπιε από αυτό αυτός και οι γιοι του και τα ζώα του;»] Ιωάννη 4:6-12...

    2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (2/3) [ 13 Αποκρίθηκε ο Ιησούς και της είπε: «Καθένας που πίνει από το νερό τούτο θα διψάσει πάλι.

     14 Όποιος όμως πιει από το νερό που εγώ θα του δώσω δε θα διψάσει στον αιώνα, αλλά το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του πηγή νερού που θα αναβλύζει για ζωή αιώνια».

     15 Λέει προς αυτόν η γυναίκα: «Κύριε, δώσε μου αυτό το νερό, για να μη διψώ μήτε να περνώ εδώ να αντλώ».

     16 Ο Ιησούς της λέει: «Πήγαινε, φώναξε τον άντρα σου και έλα εδώ».

     17 Αποκρίθηκε η γυναίκα και του είπε: «Δεν έχω άντρα». Της λέει ο Ιησούς: «Καλά είπες: “Άντρα δεν έχω” –

     18 γιατί πέντε άντρες είχες και τώρα αυτός που έχεις δεν είναι άντρας σου. Αυτό είναι αληθινό που έχεις πει».

     19 Λέει σ’ αυτόν η γυναίκα: «Κύριε, βλέπω ότι εσύ είσαι προφήτης.

     20 Οι πατέρες μας σε τούτο το όρος προσκύνησαν το Θεό· αλλά εσείς λέτε ότι στα Ιεροσόλυμα είναι ο τόπος όπου πρέπει να προσκυνεί κανείς».

     21 Της λέει ο Ιησούς: «Πίστευέ με, γυναίκα, ότι έρχεται ώρα που ούτε στο όρος ετούτο ούτε στα Ιεροσόλυμα θα προσκυνείτε τον Πατέρα.

     22 Εσείς προσκυνείτε αυτό που δεν ξέρετε· εμείς προσκυνούμε αυτό που ξέρουμε, γιατί η σωτηρία είναι από τους Ιουδαίους.

     23 Αλλά έρχεται ώρα, και μάλιστα είναι τώρα, που οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με Πνεύμα και με αλήθεια. Και πράγματι, ο Πατέρας τέτοιοι ζητά να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν.

     24 Πνεύμα είναι ο Θεός, και εκείνοι που τον προσκυνούν με Πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν».] Ιωάννη 4:13-24

    3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

     (3/3) [ 23 Αλλά έρχεται ώρα, και μάλιστα είναι τώρα, που οι αληθινοί προσκυνητές θα προσκυνήσουν τον Πατέρα με Πνεύμα και με αλήθεια. Και πράγματι, ο Πατέρας τέτοιοι ζητά να είναι εκείνοι που τον προσκυνούν.

     24 Πνεύμα είναι ο Θεός, και εκείνοι που τον προσκυνούν με Πνεύμα και με αλήθεια πρέπει να τον προσκυνούν».

     25 Λέει σ’ αυτόν η γυναίκα: «Ξέρω ότι έρχεται ο Μεσσίας, (ο λεγόμενος Χριστός). Όταν έρθει εκείνος, θα μας τα αναγγείλει όλα».

     26 Της λέει ο Ιησούς: «Εγώ είμαι, που σου μιλώ».] Ιωάννη 4:23-26. Οι άνθρωποι έχουν φτιάξει πολλές θρησκείες και τόπους λατρείας. Όμως δεν τους το είπε ο Θεός αυτό. Ο Θεός έδωσε μυαλό και ελευθερία στον άνθρωπο. Όμως ο άνθρωπος το μυαλό του το χρησιμοποιεί για να κάνει την αμαρτία και όχι για να βρει τον Δημιουργό του. Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι ο αληθινός Θεός θέλει να τον προσκυνούν οι άνθρωποι πνευματικά και με αλήθεια. Οι άνθρωποι όμως τότε αλλά και σήμερα φτιάχνουν εικόνες και αγάλματα και τα προσκυνούν. Όμως αυτό είναι ειδωλολατρία για τον αληθινό Θεό της Αγίας Γραφής. Ο Θεός θέλει να λέμε και να πράττουμε την αλήθεια και την δικαιοσύνη κάθε μέρα της ζωής μας. Οι άνθρωποι κάνουν όλες τις αμαρτίες+νομίζουν ότι η θρησκεία τους θα τους σώσει+οι τελετές που οι άνθρωποι της θρησκείας έχουν εφεύρει.Η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο ο αναστημένος Ιησούς Χριστός μπορεί να σώσει τον άνθρωπο+να αλλάξει την αμαρτωλή καρδιά του.Αν ο άνθρωπος μετανοήσει+καλέσει τον Ιησού Χριστό στην καρδιά του τότε ο Ιησούς θα έρθει+θα σώσει τον άνθρωπο.

  3. avatar Αφήστε με

   “Αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, τότε ποιος δημιούργησε τον Θεό; Και ποιος δημιούργησε αυτόν που δημιούργησε τον Θεό. Άρα κάπου σε αυτή την γραμμή κάτι πρέπει απλά να υπάρχει. Οπότε, γιατί δεν προσπερνάμε την ιδέα του Θεού και να επικεντρωθούμε κατευθείαν στην Γη;”

   1. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

    Ρωτάς πολύ σωστά \"Ποιος δημιούργησε τον Θεό;\" και ποιος δημιούργησε αυτόν που δημιούργησε τον Θεό;\" Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με αγάπη και όχι με κατάκριση στο σεβαστό πρόσωπό σου και ας μη σε γνωρίζω. Σε γνωρίζει όμως ο Δημιουργός σου και σε αγαπά! Ο Θεός λοιπόν δεν κατοικεί μέσα στον χρόνο. Ο χρόνος είναι γήινο στοιχείο. Για τον Θεό δεν υπάρχει αρχή γιατί ο ίδιος είναι η αρχή και η αιτία όλου του σύμπαντος. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να πάει στο διάστημα και εκεί ο χρόνος χάνεται δεν υπάρχει . Η χρονομέτρηση γίνεται από τη γη. Είναι πολύ πνευματικό και μυστήριο για να το χωρέσει όλο αυτό το μυαλό μας . Όμως αν θέλεις και πιστέψεις να ξέρεις σίγουρα ότι θα σου αποδειχθεί και αποδοθεί μέσα σου η απάντηση. Ειλικρινά , δεν έχω κανένα συμφέρον να σε πείσω. Μη μου πεις τι θα αποφασίσεις . Απλά πήγαινε στον προσωπικό σου χώρο και πες \" Ιησού Χριστέ , αν υπάρχει θέλω να σε γνωρίσω, πες Του ό,τι σε απασχολεί. Αν θέλεις πάρε μία Καινή Διαθήκη από ένα βιβλιοπωλείο ή ίσως να έχεις στο σπίτι σου και διάβασε αρχικά από το Κατά Ιωάννη ευαγγέλιο. Σίγουρα θα έχεις απάντηση στη ζωή σου. Να είσαι καλά και σε αφήνω στα άγια χέρια Του. Σε αγαπά!

   2. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

    Όταν θα έρθει η ημέρα της κρίσης δεν θα μπορεί να πει κανείς κύριε δεν ξέραμε για σένα δεν μας είπε κανείς αν δεν κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο δεν έρχεται το τέλος όλοι θα ακούσουν νομίζω μέχρι τρεις φορές θα έχει ο κάθε άνθρωπος την ευκαιρία ο άνθρωπος διαλέγει σε ποια μεριά θα πάει η ακολουθούμε τον Κύριον και με όλες τις εντολές και ζούμε εν Χριστώ με όλη τη σημασία της λέξεως η ακολουθούμε τον άλλον και πάμε την καταστροφή και το θάνατο με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται ούτε και ο Θεός με το ζόρι βάζει τους ανθρώπους να τον πιστεύει και να τον υπηρετούν.

   3. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

    Χρησιμοποιούμε μόνο ένα ποσοστό από το μυαλό μας όχι 100% ακριβώς για αυτό το λόγο γιατί είμαστε ατελείς αν το χρησιμοποιούσαμε 100% θα ξέραμε και θα το καταλαβαίναμε ότι ο Θεός δεν έχει έρθει όπως είμαστε φτιαγμένοι όμως τώρα όπως σκεφτόμαστε Δεν το χωράει ο νους μας πολύ απλά γιατί δεν μας επιτρέπεται

    1. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

     Έκανα ένα λάθος στο γράψιμο ήθελα να πω αν χρησιμοποιούσαμε 100% το μυαλό μας θα ήμασταν θα καταλαβαίναμε γιατί ο Θεός δεν έχει αρχή

   4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    Είναι πολύ καλό που έχεις ερωτήματα για τον Θεό και τα θέτεις. Γιατί όποιος ψάχνει για την αλήθεια θα την βρει. Αλίμονο σε αυτούς που δεν ψάχνουν+πιστεύουν ότι θέλουν οι ίδιοι ή τους σερβίρουν πονηροί άνθρωποι της θρησκείας όπως ήταν+οι Φαρισαίοι στην εποχή του Ιησού Χριστού. Η απάντηση στο ερώτημα σου είναι τα πρώτα εδάφια από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 1:1-3 [ 1 Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν προς το Θεό, και Θεός ήταν ο Λόγος.
    2 Αυτός ήταν στην αρχή προς το Θεό.
    3 Τα πάντα μέσω αυτού έγιναν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα απ’ ό,τι έχει γίνει.] Πρέπει να ξέρεις ότι ο Λόγος του Θεού είναι ο Ιησούς Χριστός που έγινε άνθρωπος. Ο Ιησούς Χριστός προϋπήρχε της ανθρώπινης γέννησης Του. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι τίποτα δεν έγινε χωρίς Αυτόν. Άρα ο Ιησούς Χριστός είναι+ο Δημιουργός μας,δλδ όλου του σύμπαντος αλλά+του ανθρώπου. Επίσης να πω ότι ο χρόνος δεν είναι αυθυπαρκτος αλλά δημιούργημα του Ιησού Χριστού.Πριν ο Ιησούς δημιουργήσει την έννοια του χρόνου δεν υπήρχε πριν+μετά. Ο χρόνος είναι μια σύμβαση για να εξυπηρετήσει εμάς τους ανθρώπους. Άλλωστε ο χρόνος θα πάψει να υπάρχει στην ανάσταση των νεκρών. Ο χρόνος δεν έχει κανένα νόημα για κάποιον που ζει αιώνια+για πάντα. Επομένως δεν έχει νόημα να ρωτάς τι υπήρχε πριν τον Θεό γιατί πριν τον Θεό δεν υπήρχε καν χρόνος. Όμως ο άνθρωπος έχει πιο πρακτικά ερωτήματα να απαντήσει, όπως που πηγαίνει μετά τον θάνατο;Ο Ιησούς Χριστός που μας δημιούργησε είπε δύο μέρη υπάρχουν. Ή κοντά Του(παράδεισος) ή μακριά Του(κόλαση).

 16. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  Δημιουργός ή ψεύτης; ( Τελικά ο Ιησούς είναι ο Δημιουργός του κόσμου και άρα και ο δικός σου Δημιουργός ή είναι απλά ο μεγαλύτερος ψεύτης που πέρασε από την γη ; Πρέπει να διαλέξεις ! ο Ιησούς Χριστός έκανε τέτοιες διακηρύξεις για τον εαυτό του που δεν σε αφήνει να επιλέξεις να πιστεύεις κάτι άλλο. Πρέπει να διαλέξεις τι θα θεωρείς ότι ήταν ο Ιησούς : Δημιουργός ή ψεύτης ;
  http://tinyurl.com/ycaj2s8g
  ----
  Ίσως θα άξιζε να ρίξεις μια ματιά σε αυτό εδώ και να προβληματιστείς γι αυτά που θα διαβάσεις. Πριν απορρίψεις κάτι τουλάχιστον ψάξε το καλά και να ξέρεις τι ακριβώς απορρίπτεις. Κάτι δεν είναι αλήθεια επειδή το πιστεύουν πολλοί αλλά κάτι είναι αλήθεια γιατί υπάρχουν αποδείξεις για αυτά που λέει και αυτός που τα λέει έχει αποδείξει ότι λέει πάντα την αλήθειας και έχει την δύναμη να κάνει ότι έχει υποσχεθεί.
  Ο μπαμπάς. (Για όσους πιστεύουν ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τα ζώα και ότι αυτό έχει αποδειχτεί «επιστημονικά»)
  http://tinyurl.com/y95xwnus

  1. avatar Pulsar

   Ψεύτης- ψεύτης.

   1. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες

    (1/4) Θα ήθελα να απαντήσω σε αυτό που λες. Υπάρχουν δυο περιπτώσεις: α) Ο Ιησούς να έλεγε ψέματα οπότε τότε εσύ δεν χάνεις και τίποτα σημαντικό που δεν πιστεύεις σε Αυτόν.
    β) Ο Ιησούς να έλεγε την αλήθεια και πραγματικά να έχει αναστηθεί και μια ημέρα θα ξανάρθει για να κρίνει με αλήθεια δικαιοσύνη ζώντες και νεκρούς όπως το έχει υποσχεθεί. Σε αυτήν την περίπτωση εσύ χάνεις τα πάντα.
    Όμως ας εξετάσουμε τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε για να διαπιστώσουμε αν ο Ιησούς Χριστός έλεγε την αλήθεια ή ψέματα.
    Ο Ιησούς είπε , και αυτά τα Λόγια είναι καταγεγραμμένα από αυτόπτες μάρτυρες [6 Ο Ιησούς λέει σ\' αυτόν: Εγώ είμαι ο δρόμος, και η αλήθεια, και η ζωή· κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μόνον διαμέσου εμού] Ιωάννης 14:6
    Πρόσεξε ότι ο Ιησούς δεν λέει εγώ σας λέω την αλήθεια αλλά ότι «Εγώ είμαι η αλήθεια». Και πράγματι μόνο ο Θεός που θέτει τους φυσικούς νόμους μπορεί να καθορίσει τι είναι αλήθεια και θα γίνει και τι όχι.
    Επίσης πρόσεξε ότι ο Ιησούς δεν λέει απλά ότι εγώ έχω να σας δώσω ζωή , αλλά λέει «Εγώ είμαι η ζωή». Αν αυτό το έλεγε ο Βούδας, ο Μωάμεθ, ο Μαρξ ή οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος της ιστορίας εμείς απλά θα χαμογελάγαμε. Πως μπορεί κάποιος να είναι η ζωή και να βρίσκεται στον τάφο του; Με τον Ιησού Χριστό όμως δεν είναι το ίδιο. Ο Ιησούς είπε ότι «Εγώ είμαι η ζωή» όμως το απέδειξε με την ανάσταση Του. Ο τάφος τρεις ημέρες μετά την σταύρωση του ήταν άδειος. Αν ο Ιησούς δεν είχε αναστηθεί τότε οι φαρισαίοι θα παρουσίαζαν το νεκρό σώμα του Ιησού…

   2. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (2/4) Ο τάφος τρεις ημέρες μετά την σταύρωση του ήταν άδειος. Αν ο Ιησούς δεν είχε αναστηθεί τότε οι φαρισαίοι θα παρουσίαζαν το νεκρό σώμα του Ιησού και θα κατέρρεε η μαρτυρία των αποστόλων.
    Όμως τώρα κανείς δεν μπορεί να βρει το σώμα του Ιησού , παρότι υπήρχαν Ρωμαίοι φρουροί που το φύλαγαν για να μην το κλέψει κανείς, και αυτό γιατί ο Ιησούς αναστήθηκε όπως το είχε υποσχεθεί.
    Επίσης αν μελετήσεις τις προφητείες της Αγίας Γραφής θα δεις ότι ο Θεός δεν κάνει τίποτα χωρίς να μας προειδοποιήσει με κάποια προφητεία. Έτσι όλο το έργο του Ιησού Χριστού υπήρχε σαν προφητείες. Και Ιησούς Χριστό τις εκπλήρωσε όλες. Αυτό είναι ακόμα μια απόδειξη ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας που περίμεναν οι άνθρωποι.
    Όποιος ψάξει τα στοιχεία και τις αποδείξεις που έχουμε με ειλικρίνεια και προκατάληψη δεν είναι δύσκολο να φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε και σήμερα είναι ζωντανός. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να έρθει στην ζωή και στην καρδιά κάποιου ανθρώπου και να πάρει την ένοχή και την αμαρτία που τον βαραίνει και να μας δώσει αληθινή χαρά , ειρήνη και αγάπη.
    Αντί να αρνείσαι πεισματικά να δεχτείς την αλήθεια γιατί δεν δοκιμάζεις να ζητήσεις τον Ιησού Χριστό, αν είναι ζωντανός να έρθει και στην δική σου καρδιά και εσύ απλά υποσχέσου σε Αυτόν ότι θα Τον ακολουθήσεις με όλο σου το είναι και θα μελετάς την Καινή Διαθήκη για να Τον γνωρίσεις καλύτερα και να κάνεις το θέλημα Του.

   3. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (3/4) Αν ο Ιησούς Χριστός δει μια ειλικρινή καρδιά και επιθυμία να Τον γνωρίσει κάποιος τότε δεν θα αφήσει μια τέτοια προσευχή αναπάντητη. Ο Ιησούς Χριστός δεν έρχεται με το ζόρι να σώσει κανέναν άνθρωπο γιατί σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Αν όμως ο άνθρωπος Τον επικαλεστεί τότε ο Ιησούς είναι έτοιμος να απαντήσει.
    Έτσι αντί να θεωρείς ότι ο Ιησούς έλεγε ψέματα αναρωτήσου μήπως εσύ μέχρι τώρα πίστευες σε ψέματα και έκανες λάθος είτε γιατί δεν ερεύνησες τα στοιχεία που έχουμε για την ανάσταση του Ιησού Χριστού με ακρίβεια , είτε γιατί σε έχουν μπερδέψει και σκανδαλίσει οι διάφοροι μαυροφορεμένοι παπάδες των διάφορων θρησκειών που ενώ δεν κάνουν σχεδόν τίποτα από όσα δίδαξε ο Ιησούς Χριστός την ίδια στιγμή οι διάφοροι παπάδες αυτοπροβάλλονται σαν ¨οι αντιπρόσωποι του Θεού και του Χριστού¨. Όμως όσοι σχέση είχαν οι υποκριτές φαρισαίοι στην εποχή του Ιησού με τον Θεό , την ίδια ακριβώς σχέση με τον Ιησού έχουν σήμερα οι παπάδες.
    Αν θέλεις να γνωρίσεις τον Ιησού Χριστό όπως πραγματικά είναι μελέτησε την Καινή Διαθήκη με διάθεση να εφαρμόσεις αυτά που διαβάζεις και στην δική σου ζωή, τότε ο Θεός θα σου ανοίξει την καρδιά και την διάνοια και θα καταλάβεις αυτά που διαβάζεις.

   4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (4/4) Πιστεύω ότι ο άνθρωπος αρχίζει να ζει πραγματικά όταν βρει τον Θεό που τον δημιούργησε, μέχρι τότε υπάρχει μόνιμα ένα κενό στην ψυχή του ανθρώπου. Οπότε μην αφήσεις να περάσει ούτε μια ημέρα χωρίς να μελετήσεις ο ίδιος τον Λόγο του Θεού από την αρχή μέχρι το τέλος και ιδιαίτερα την Καινή Διαθήκη. Εκεί θα ανακαλύψεις πόσο πολύ σε αγαπάει ο Θεός που σε δημιούργησε (αλλά θα μάθεις και πόσα πράγματα σου κρύβουν οι άνθρωποι της θρησκείας που αντί να λέν την αλήθεια στους ανθρώπους διδάσκουν διδασκαλίες και εντάλματα ανθρώπων). Διάβασε την Καινή Διαθήκη και άσε τον Ιησού Χριστό να ξεδιψάσει την ψυχή σου με το ζωντανό νερό που έχει να σου δώσει και να σε χορτάσει με αγάπη, αλήθεια και δικαιοσύνη Θεού. Να θυμάσαι κάθε μέρα χωρίς τον Ιησού Χριστό και την αλήθεια του Θεού είναι μια χαμένη ημέρα.

  2. avatar Αφήστε με

   “Αν ο Θεός είναι το άλφα και το ωμέγα. Το τέλος και η αρχή. Γνωρίζει τι έχει συμβεί και τι θα συμβεί, όπως αναφέρει η Αγία Γραφή, τότε γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσεύχονται και νομίζουν ότι θα έχει κάποια διαφορά;”

   1. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

    Ο Θεός έχει χαρίσει ό,τι πολυτιμότερο έχει στους εχθρούς Του που πηγάζει μέσα από την αγάπη του. Θέλει να μετανοήσουμε και να σωθούμε! Έχει ορίσει φυσικά ποιες θα είναι οι συνέπειες της δικαιοσύνης Του αφού οι άνθρωποι απορρίπτουν, καταστρέφουν και χλευάζουν το δώρο της αγάπη Του στη ζωή μας. Απορρίπτουν τον Δωρητή ενώ πρώτα απολαμβάνουν το δώρο και μετά το καταστρέφουν. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτό. Θέλει να προσευχόμαστε για λόγους δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να μας τα δίνει όλα στο χέρι χωρίς να νιώθουμε την ανάγκη για αυτά. Είναι θέμα ελευθερίας μας . Είναι θέμα επιλογής μας να νιώθουμε τι έχουμε ανάγκη και να τα ζητάμε. Ακόμα και ένα μικρό μωρό ζητάει αυτό που έχει ανάγκη, το γάλα του, την αγκαλιά, την καθαριότητά του. Μεγαλώνοντας αν οι γονείς του δίνουν τα πάντα πριν τα ζητήσει θα γίνει άνθρωπος χωρίς καμία νόηση αναγκών χωρίς να νιώθει τους συνανθρώπους του γύρω του. Σκληρόκαρδος. Θέλει επίσης να προσευχόμαστε γιατί οι σκοτεινές δυνάμεις βλέπουν ότι αυτά που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους που τον πιστεύουν είναι επειδή οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να τα επιζητούν και όχι ότι ο Θεός δωροδοκεί τους ανθρώπους για να τους έχει!

   2. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

    Να σου απαντήσω εγώ από τη δική μου άποψη Πρώτον Το να είναι ο Θεός το Α και το Ωμεγα και να ξέρει τι θα γίνει αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι γραμμένα και προκαθορισμένα απλά ο Θεός ξέρει τι θα γίνει
    Δεύτερον προσευχόμαστε για μας και για τους άλλους και οι προσευχές βοηθάνε πολύ ο Θεός ακούει κι αν είναι θέλημα Του και νομίζει ότι είναι καλό και σωστό ακούει τις προσευχές και βοηθάει . Ο Χριστός πριν σταυρωθεί έκανε προσευχή τον πατέρα Θεό αν είναι δυνατόν να του πάρει αυτό το πικρό ποτήρι δηλαδή να μη σταυρωθεί αλλά είπε όχι το δικό μου θέλημα αλλά το δικό σου να γίνει και πάντα αυτό πρέπει να κάνουμε όταν κάνουμε προσευχή και ζητάμε κάτι, για αυτό επειδή του είπε το δικό του θέλημα να γίνει το επέτρεψε ο Θεός να τελειώσει το έργο του ο κ Για να σωθεί όλη η οικουμένη όποιος πιστέψει και ακολουθήσει τον Κύριον όχι μόνο οποιος πιστέψει γιατι και ο έξω από δω πιστεύει στο Θεό αλλά τον τρέμει.

 17. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/2) Προσωπικά σέβομαι και τον μεγαλύτερο άθεο και όποιον έχει αμφιβολίες για τον Θεό αρκεί να είναι ειλικρινής άνθρωπος και να ψάχνει την αλήθεια και να μην είναι προκατειλημένος εναντίον του Θεού της Αγίας Γραφής χωρίς να το έχει ψάξει. Πως μπορεί κάποιος θνητός άνθρωπος να είναι σίγουρος ότι δεν υπάρχει Θεός; Μήπως πέθανε και γύρισε ώστε να μας επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα μετά τον θάνατο; Ή μήπως ήταν κάποιος από εμάς στην δημιουργία του πρώτου ανθρώπου ώστε να είσαι αυτόπτης μάρτυρας ότι προερχόμαστε από έναν είδος ζώου που εξελίχθηκε και όχι ότι μας δημιούργησε ο Θεός της Αγίας Γραφής ; Επειδή λοιπόν κανείς δεν έχει ακριβή γνώση των γεγονότων αυτών πάρα μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος. Και θα έλεγα ένας λογικός άνθρωπος δεν κάνει μεγάλες δηλώσεις για πράγματα που δεν ξέρει. Και βέβαια ο λογικός άνθρωπος ψάχνει να βρει την αλήθεια και αν υπάρχει Θεός. Και αν βεβαιωθεί ότι υπάρχει ο Θεός τότε καταλαβαίνει ότι είναι προς το συμφέρον του να αφήσει τις θεωρίες ή τα ψέματα που πιστεύει και να ακολουθήσει τον αληθινό Θεό που πιστεύω είναι ο Θεός της Αγίας Γραφής και βεβαίως να ζήσει σύμφωνα με το άγιο θέλημα του.

  1. avatar Pulsar

   Αυτή είναι η απάντηση.Οτι κανείς δεν γύρισε να μας πει.Και δεν θα μπορούσε βέβαια αφού ο θάνατος είναι θάνατος και τέλος.Και μην περιμένεις κανένα να γυρίσει γιατί θα πεθάνεις Μ αυτό τον καημο

   1. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

    (συνέχεια)… και οι γιατροί, μ’ αφήσαν.Κλάψαν κι αυτοί…τους είδα, αμέσως βγήκαν έξω … κουνήσαν τα κεφάλια τους κι αγκάλιασαν τη μάνα, κι η μάνα εγονάτισε, με το κεφάλι χάμω, και φώναξε τόσο πολύ…που είδα … ναι, είδα τη λαμπρότητα εκείνου … του αγνώστου να στρέφει το κεφάλι του, να βρίσκεται κοντά της…όμως εγώ ήμουν αλλού… εκεί μαζί …. με εκείνους..που μου έδειχναν…Ήθελα τόσο να τους πω … ήθελα, να πάψουν πια να κλαίνε…
    Αχ! Πόσο θα ‘θελα να δουν… όχι εκεί που ήμουν με μάτια
    σφραγισμένα…αλλά εκεί που με συνόδευαν, εκείνους που μου ‘δειχναν…Κατάλαβα ότι, έτσι είναι ο θάνατος στη γη… εγώ όμως είμαι εδώ…και τώρα; Τώρα τι; Τι γίνεται με μένα; Πολλές οι απορίες μου…Ένιωσα και κατάλαβα, τώρα, ποια είν’ η αλήθεια!Αυτοί που με συνόδευαν γύρισαν και μου είπαν: «Χάρη θα γίνει για εσέ, η οδηγία που ‘χουμε είν΄ να σε πάμε πίσω… ακούστηκαν οι προσευχές της μάνας σου! κι εσύ να πας να ετοιμαστείς… για όταν θα ξανά ‘ρθεις να ‘χεις γνωρίσει τον Λαμπρό, και αστραποντυμένο με τα λευκά ιμάτια, τον ματωμένο Ήλιο» Με γύρισαν στον κόσμο μου, στον τόπο μου εκεί που ‘ταν το σώμα και ο
    πόνος γύρισε μαζί, μα, κράτησε για λίγο…γιατροί τρέξανε γύρω μου με μάτια δακρυσμένα και με μεγάλη έκπληξη, λέγανε, θαύμα! θαύμα! Τρέξαν όλοι, έτρεξαν, οι φίλοι, οι δικοί μου …δάκρυα χαράς, πλημμύρα… Κι η μάνα με αναφιλητά έσκυψε και μου είπε: «Παιδί μου, η προσευχή μου, ακούστηκε … αλήθεια, πίστεψέ με!!! » «Μάνα, πιστεύω τώρα πια και θέλω να γνωρίσω τη δύναμη της προσευχής που φέρνει Αυτόν...

   2. avatar Ο Θεός είναι αγάπη και δικαιοσύνη

    Ήμουνα στα 30 μου, Σε μία στιγμή ανέμελη, απρόσμενη, ήρθε το συμβάν…
    καθώς σχεδίαζα τα όνειρα τα κοντινά,όνειρα που ξέφυγαν απ’ του άγνωστου τα ίχνη
    και πήραν σάρκα και οστά! Χαρά μεγάλη στην καρδιά! Τον πέτυχα το στόχο! Μα, έχω κι άλλους πιο πολλούς….Κι εγώ σχεδίαζα, αχόρταγα, πώς θα τα κάνω όλα;
    πώς θα ’χουν χρώμα γήινο όλα αυτά που θέλω;
    Πόσο όμορφη είναι η ζωή κι εγώ δεν τη χορταίνω!
    Κι εκεί, ο πόνος, ξαφνικός και αφόρητος για μια στιγμή,πώς φάνταζε ατέλειωτη!
    Ένα κενό και στο λεπτό …Κάποιοι φανήκαν γύρω μου, άγνωστοι προς εμένα και ξάφνου μακριά
    πολύ, είδα θωριά λαμπρή, αστραφτερή σαν ήλιος , με τύφλωνε, μα…
    με πληγές και αίμα στο ολόλευκό του ένδυμα που άστραπο - κοπούσε!
    Το πρόσωπο δεν έβλεπα απ’ την πολλή τη λάμψη!
    Εγώ, τον πόνο ξέχασα, άλλαξαν όλα γύρω μου, ο τόπος, ποιος να είναι;
    Θαρρώ, γυμνός στεκόμουνα γεμάτος απορίες,
    Πόνο χωρίς το σώμα μου, χωρίς τα όνειρά μου, σα να ‘ψαχνα τα ρούχα
    μου τη γύμνια μου να κρύψω…
    Τόλμησα και ρώτησα: «τι είναι εδώ; Πού βρίσκομαι; Ποιοι είστε εσείς;
    Πού πάω; Πού είναι ο κόσμος μου; Η μάνα μου, ο πατέρας μου,
    οι αγαπημένοι φίλοι; »
    Μου είπαν: «μην ρωτάς, κοίτα προς τα εκεί…»
    Και κοίταξα, εκεί που μου ‘δειξαν … και είδα εμένα … τον κόσμο μου,
    τον τόπο μου, τους φίλους, τους δικούς μου … να κλαίνε, να κλαίνε, να κλαίνε…
    και είδα εμένα ακίνητο, τα μάτια μου κλειστά, το πρόσωπό μου άσπρο…
    είδα γιατρούς λουσμένους στον ιδρώτα, καλώδια και πράματα το στήθος μου χτυπούσαν … μα εγώ ακίνητος, χλωμός… (συνέχεια)

   3. avatar Αγρυπνείτε Γιατί δεν ξέρετε ποια μέρα θα έρθει ο Κύριος σας

    Pulsar πολλοι είχανε νεκροφάνεια εκπομπές και το YouTube είναι γεμάτο Η κλινικώς νεκροί και αυτά που είδαν σε αυτή την κατάσταση όταν γύρισαν πίσω γίνανε πιστοί! Ακόμη και Άθεοι σατανιστές και μουσουλμάνοι είδαν τον Χριστό ή είδαν κόλαση η παράδεισο και είχαν μία ευκαιρία ακόμη να υπηρετήσουν το Θεό για να μη παν στην αιώνια καταδίκη
    δεν μπορεί κάποια αλήθεια υπάρχει εδώ Εγώ πάντα λέω ένα πράγμα το ρισκάρεις εγώ όχι το ρύζικο είναι μεγάλο γιατί μετά δεν ξέρω αν μπορώ να γυρίσω πλέον πίσω κ να τα στρώσω ο καθένας δεν έχει αυτή την τύχη υπάρχουν λογιών λογιών θάνατοι και στον ακαριαίο αμφιβάλλω οι πιο πολλοί προλαβαίνουν να κάνουν έστω και μία προσευχή είναι σαν να σου λένε στο τάδε χωριό θα πέσει βόμβα όποιος ακούσει και φύγει Σώθηκε αυτοί που δεν το ρισκάρουν και ας είναι μία στο εκατομμύριο αλήθεια δεν το ρισκάρουν και φεύγουν και σώζονται Αλλά μόνο και Από ευχαρίστηση που ζεις και έχεις αυτές όλες τις απολαύσεις μόνο που είδες στο φως του ήλιου και τη ζωή Μόνο για αυτό πρέπει να λατρεύεις το Θεό Ο άνθρωπος εννοώ πρέπει να λατρεύει το Θεό αυτόν που τον έφτιαξε και Αυτός θα τον σώσει
    το γιατί είναι αυτός ο κόσμος έτσι είναι ένα άλλο μυστήριο αυτό υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξέρουμε ή δεν τα καταλαβαίνουμε

   4. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (1/3)Θεωρώ φυσιολογικό κάποιος να πιστεύει κάτι που είναι λάθος επειδή δεν έχει επαρκή πληροφόρηση+αποδείξεις. Η ευθύνη του αρχίζει όταν έχει τα στοιχεία+εκείνος τα αγνοεί γιατί είναι πορωμένος άθεος ή προκατειλημμένος. Ας δούμε την προσωπική μαρτυρία κάποιον που είδαν την ανάσταση:[1 Σας κάνω γνωστό λοιπόν, αδελφοί, το ευαγγέλιο που σας ευαγγέλισα, το οποίο και παραλάβατε, στο οποίο και έχετε σταθεί,

    2 μέσω του οποίου και σώζεστε, αν το κατέχετε με όποια λόγια σας ευαγγέλισα, εκτός αν μάταια πιστέψατε.

    3 Γιατί σας παράδωσα πρώτα ό,τι και παράλαβα, ότι ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας κατά τις Γραφές

    4 και ότι τάφηκε και ότι έχει εγερθεί την ημέρα την τρίτη κατά τις Γραφές

    5 και ότι φανερώθηκε στον Κηφά, έπειτα στους δώδεκα.

    6 Έπειτα φανερώθηκε σε πάνω από πεντακόσιους αδελφούς μια μόνο φορά, από τους οποίους οι περισσότεροι παραμένουν ως τώρα, μερικοί όμως κοιμήθηκαν.

    7 Έπειτα φανερώθηκε στον Ιάκωβο, έπειτα σε όλους τους αποστόλους.
    8 Και τελευταίο απ’ όλους, σαν ακριβώς σε έκτρωμα, φανερώθηκε και σ’ εμένα.
    9 Γιατί εγώ είμαι ο ελάχιστος των αποστόλων, που δεν είμαι άξιος να καλούμαι απόστολος, γιατί καταδίωξα την εκκλησία του Θεού.
    10 Με τη χάρη όμως του Θεού είμαι αυτό που είμαι, και η χάρη του που δόθηκε σ’ εμένα δεν υπήρξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά περισσότερο από όλους αυτούς κοπίασα, όχι εγώ όμως, αλλά η χάρη του Θεού που είναι μαζί μου.
    11 Είτε λοιπόν εγώ είτε εκείνοι, έτσι κηρύττουμε και έτσι πιστέψατε.] Α\' Κορινθίους 15:1-11.

   5. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (2/3) 12 Αν λοιπόν ο Χριστός κηρύττεται ότι από τους νεκρούς έχει εγερθεί, πώς λένε μεταξύ σας μερικοί ότι ανάσταση νεκρών δεν υπάρχει;

    13 Αν λοιπόν ανάσταση νεκρών δεν υπάρχει, ούτε ο Χριστός έχει εγερθεί.

    14 Και αν ο Χριστός δεν έχει εγερθεί, άρα είναι κενό και το κήρυγμά μας, κενή και η πίστη σας.

    15 Βρισκόμαστε επίσης και ψευδομάρτυρες του Θεού, γιατί μαρτυρήσαμε ενάντια στο Θεό ότι έγειρε το Χριστό, τον οποίο συνεπώς δεν έγειρε, αν βέβαια οι νεκροί δεν εγείρονται.

    16 Γιατί αν οι νεκροί δεν εγείρονται, ούτε ο Χριστός έχει εγερθεί.

    17 Και αν ο Χριστός δεν έχει εγερθεί, μάταιη είναι η πίστη σας, ακόμα είστε μέσα στις αμαρτίες σας.

    18 Άρα και όσοι κοιμήθηκαν έχοντας σχέση με το Χριστό, χάθηκαν.

    19 Αν μόνο στη ζωή αυτήν έχουμε ελπίσει στο Χριστό, είμαστε ελεεινότεροι από όλους τους ανθρώπους.

    20 Τώρα όμως ο Χριστός έχει εγερθεί από τους νεκρούς, απαρχή αυτών που έχουν κοιμηθεί.

    21 Γιατί, επειδή μέσω ανθρώπου ήρθε ο θάνατος, και μέσω ανθρώπου ήρθε η ανάσταση των νεκρών.

    22 Γιατί όπως ακριβώς έχοντας σχέση με τον Αδάμ όλοι πεθαίνουν, έτσι και έχοντας σχέση με το Χριστό όλοι θα ζωοποιηθούν.

    23 Καθένας όμως στη δική του τάξη: απαρχή είναι ο Χριστός, έπειτα αυτοί που είναι του Χριστού κατά την παρουσία του,] Α\' Κορινθίους 15:12-23. Το ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε δεν το είπε μόνο ένας άνθρωπος αλλά Τον είδαν αναστημένο πάνω από 500 άτομα ταυτόχρονα. Και όχι μόνο τον είδαν αλλά πέθαναν για αυτήν την μαρτυρία τους.

   6. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

    (3/3) Όταν κάποιος δίνει την ζωή του τότε κάτι σοβαρό συμβαίνει. Ο άνθρωπος μπορεί να πει ψέματα για να σώσει την ζωή του. Αλλά κανείς δεν λέει ψέματα για να την χάσει, ιδίως αν μπορεί να πει την αλήθεια και να ζήσει. Εκτός και αν αυτό που είδαν οι Απόστολοι, δηλαδή τον Ιησού Χριστό ανεστημένο, ήταν πιο δυνατό από τον φόβο του θανάτου. Επίσης Τον είδε και ο Απόστολος Παύλος. Ο Παύλος λέει πως αν δεν υπάρχει ανάσταση τότε οι χριστιανοί είναι οι ελεεινοτεροι ( = κορόιδα) πάντων των ανθρώπων. Αυτή είναι πολύ σοβαρή δήλωση. Εγώ το δέχομαι ότι έτσι είναι. Εσύ μπορείς να δεχτείς ότι εφόσον υπάρχει ανάσταση νεκρών όπως το λέει η Αγία Γραφή, τότε εσύ και όσοι δεν πιστεύουν στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα τους είστε τα μεγαλύτερα θύματα και μάλιστα στην αιωνιότητα; Αν μπορείς να το παραδεχτείς αυτό τότε θα αρχίσεις να το ψάχνεις σοβαρά. Πιστεύω κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει να χάσει την αιωνιότητα και να στερείται για πάντα τον Θεό και τα δώρα Του γιατί δεν πρόσεξε σε αυτή την ζωή. Επίσης να πω ότι+εγώ έχω προσωπική εμπειρία με τον ανεστημένο Ιησού Χριστό. Επίσης ο Ιησούς Χριστός μου έδωσε το Άγιο Πνεύμα του, όπως το έχει δώσει+σε εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σήμερα σε όλη την Γη+μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ο Ιησούς Χριστός όταν έφυγε υποσχέθηκε να στείλει το Άγιο Πνεύμα (Πράξεις Αποστόλων 1:8). Αυτό έγινε σε μένα. Όμως αυτό μπορεί να γίνει+σε σένα αν Του το ζητήσεις; Γιατί δεν το κάνεις; Μήπως δεν σε αφήνει ο εγωισμός σου; Το να γνωρίσεις τον Ιησού μόνο ψυχικό κέρδος θα έχεις.

 18. avatar Ο Ιησούς Χριστός ήρθε να σώσει αμαρτωλούς &όχι να τους καταδικάσει.Αν αισθάνεσαι ότι είσαι αμαρτωλός έλα σήμερα στον Χριστό &Αυτός θα σε συγχωρέσει&θα σου δώσει αιώνια ζωή. Μελέτα την Καινή Διαθήκη. Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (2/2)Όπως είπε κάποιος [ ο σοφός άνθρωπος αλλάζει γνώμη όταν αλλάζουν τα δεδομένα και οι αποδείξεις που έχει. Μονο οι ανόητοι και περήφανοι άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν το ίδιο πράγμα όσες αποδείξεις και αν έχουν , ότι επιχείρημα και αν τους πεις] . Και είναι πολύ άσοφο να είναι κάποιος προκατειλημμένος αρνητικά απέναντι στην ύπαρξη του Θεού ή του Χριστού. Πίστεψε με υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε πραγματικά. Θα ήθελες να τις μάθεις; Και υπόσχεσαι πως αν κάποιος θα σου τις πει θα τις ερευνήσεις με προσοχή με ανοικτό πνεύμα; Υπόσχεσαι αν κάποιος σου αποδείξει ότι υπάρχει ο Θεός της Αγίας Γραφής θα μετανοήσεις για τις αμαρτίες σου και θα τον ακολουθήσεις; Αν μπορείς να το υποσχεθείς τότε θα σου φέρω μερικές τέτοιες αποδείξεις που μπορούν να σε οδηγήσουν στον αληθινό Θεό. Αν δεν σε ενδιαφέρει δεν χρειάζεται να χάνουμε τον χρόνο μας γιατί εσύ διάλεξες τον δρόμο και θα είσαι υπεύθυνος για την αιώνια τύχη σου. Απαντήσεις και αποδείξεις για τον Θεό υπάρχουν ! Άραγε υπάρχουν ειλικρινείς άνθρωποι που διψάνε για την αλήθεια και την δικαιοσύνη ; Άραγε υπάρχουν εκζητητές της αλήθειας που δεν ησυχάζουν παρά μόνο όταν την βρουν και όταν την βρουν αφήνουν στην άκρη ότι κάνουν για να ακολουθήσουν την αλήθεια; Ας απαντήσει ο καθένας στον εαυτό του πρώτα και μετά στους άλλους με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτει.

 19. avatar Ζουδι

  Στα [...] μας ρε φιλε

  1. avatar Αλλος

   Εύγε,μίλησες σαν ζούδι..

 20. avatar vasilis k.

  Μερικοί δεν αντέχουν ούτε την διατύπωση! Τόσο εύθραστο το εσωτερικό οικοδόμημα λοιπόν; Τέτοιους πιστούς έχουν και τα τυρογαριδάκια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...