Ήταν 23 Μαρτίου του 1950 στο Λονδίνο, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ είναι σε δείπνο στο Γκίλντχολ, μαζί με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η τότε 23χρονη κόρη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ φοράει ένα υπέροχο διαμαντένιο διάδημα, την τιάρα της βασίλισσας Μαίρης, δώρο των «Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας».

Εξήντα οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου 2018 και η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ φορά την ίδια τιάρα, στην παραδοσιακή δεξίωση που παραθέτει στο τέλος του χρόνου για το διπλωματικό σώμα. Περισσότεροι από χίλιοι καλεσμένοι από 130 χώρες συγκεντρώθηκαν στις στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ανάμεσά τους εκατοντάδες πρεσβευτές και διπλωμάτες, μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί και οι αρχιεπίσκοποι του Καντέρμπουρι και του Γιορκ.

Βασίλισσα Ελισάβετ και Ουίνστον Τσόρτσιλ

Και η 92χρονη βασίλισσα «κλέβει» τις εντυπώσεις με το λευκό φόρεμα και την τιάρα. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η τιάρα των «Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας», δόθηκε στην Ελισάβετ ως δώρο για τον γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, από τη γιαγιά της, τη μητέρα του πατέρα της και χήρα του βασιλιά Γεωργίου Ε’. Και αυτή την απέκτησε στον γάμο της το 1893. Ήταν το δώρο των «Κοριτσιών της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας» στη δούκισσα του Γιορκ και μετέπειτα βασίλισσα Μαίρη. Αγοράστηκε με χρήματα που συγκέντρωσε μια επιτροπή υπό τη λαίδη Εύα Γκρέβιλ, η οποία έγινε αργότερα μια από τις κυρίες επί των τιμών της βασίλισσας Μαίρης.

Το διάδημα αυτό, έργο του λονδρέζικου οίκου κοσμηματοποιίας Garrard, κοσμείται από διαμαντένια μοτίβα που απεικονίζουν γιρλάντες και κρίνα, διάσπαρτα πάνω σε χρυσό και ασήμι. Στην αρχική εκδοχή του είχε μαργαριτάρια στις άκρες του. Το 1914 η βασίλισσα Μέρι αντικατέστησε τα μαργαριτάρια με διαμάντια.

Η τιάρα είναι η αγαπημένη της Βασίλισσας

Η Ελισάβετ Β’, η οποία φέρεται να την ονομάζει η «τιάρα της γιαγιάς», τη φοράει από τη δεκαετία του 1960 και όλοι οι Βρετανοί ξέρουν καλά το διάδημα αυτό, αφού το βλέπουν στο κεφάλι της Ελισάβετ όπως απεικονίζεται σε χαρτονομίσματα και κέρματα της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.