Οργανώσεις προστασίας των ζώων χαιρέτισαν σήμερα το «ισχυρό μήνυμα» του Γάλλου σχεδιαστή μόδας Ζαν-Πολ Γκοτιέ που αποφάσισε να καταργήσει τη γούνα από τις κολεξιόν του, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν λύπη για μια επιλογή που βασίζεται σε «ψευδείς πληροφορίες».

Για την PETA, «αυτή είναι μια εξαιρετική είδηση» έπειτα από χρόνια πιέσεων εκ μέρους της και των συνεργαζόμενων με αυτήν οργανώσεων. Μια από τις πιέσεις αυτές ασκήθηκε με την εισβολή μιας ακτιβίστριας σε ένα ντεφιλέ του σχεδιαστή το 2002 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση της γούνας και με την εισβολή ακτιβιστών υπό την ιδρύτρια της PETA Ίνγκριντ Νιούκερκ στη μπουτίκ του Γκοτιέ στο Παρίσι το 2006.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ είναι παγκοσμίως γνωστός», δήλωσε η Μαριόν Ζιρού, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προστασίας των Ζώων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εδώ και χρόνια απαιτούμε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής ζώων για τη γούνα τους».

Ο Γκοτιέ δήλωσε το Σάββατο στην εκπομπή Bonsoir στο γαλλικό δίκτυο Canal+ ότι θα καταργήσει τη γούνα κρίνοντας «τον τρόπο θανάτωσης των ζώων απόλυτα ελεεινό».

«Η γούνα είναι πιο αισθησιακή σε σχέση με την ψεύτικη γούνα αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να ζεσταθούμε. Αυτό μας κάνει να κατευθυνθούμε προς μια δημιουργική πλευρά που δεν θα βλάπτει» τα ζώα, τόνισε.

Η Εταιρία Προστασίας των Ζώων (SPA) ελπίζει ότι το παράδειγμα του Ζαν-Πολ Γκοτιέ θα ακολουθήσουν και άλλοι σχεδιαστές και εταιρίες μόδας. «Οι προϋποθέσεις εκτροφής και θανάτωσης ζώων για τη γούνα τους συνιστούν χείριστη ωμότητα», υπογραμμίζει ο Ζακ-Σαρλ Φομπόν, ο εθελοντής πρόεδρός της.

Απέναντι σε ένα κοινό όλο και πιο ευαισθητοποιημένο στην ευζωία των ζώων, όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα στον χώρο της μόδας αντικαθιστούν την αληθινή γούνα με απομιμήσεις της. Τον Μάρτιο, οι αμερικανικές φίρμες Donna Karan και DKNY εντάχθηκαν στα βαριά ονόματα της μόδας που επιχείρησαν πρόσφατα τη μετάβαση αυτή στη μόδα «χωρίς γούνα» (Gucci, Versace, Furla, Michael Kors, Armani, Hugo Boss…).

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει κατανοητό από τους καταναλωτές και άλλους σχεδιαστές», είπε η Ζιρού.

Το ίδρυμα της Μπριζίτ Μπαρντό εξέφρασε επίσης ικανοποίηση, υπενθυμίζοντας ότι «αγωνίζεται επί 12 χρόνια» για τον σκοπό αυτό.

Η Γαλλική Γούνα, η συνομοσπονδία που εκπροσωπεί τα επαγγέλματα του κλάδου της γούνας, εξέφρασε λύπη για την απόφαση του σχεδιαστή «που ελήφθη με βάση ψευδείς πληροφορίες που μεταφέρουν τόσο οι ακτιβιστές όσο και η βιομηχανία της πλαστικής γούνας». Η συνομοσπονδία πάντως ευχαρίστησε τον διάσημο σχεδιαστή για «όλες τις υπέροχες δημιουργίες που έφεραν επανάσταση στη φυσική γούνα τα τελευταία 20 χρόνια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.