Εκτός από την σκολίωση των εφήβων (ιδιοπαθής) υπάρχει μία παθολογική οντότητα που μιμείται την ιδιοπαθή σκολίωση, η ανταλγική.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Στην ανταλγική σκολίωση ο οργανισμός προσπαθώντας ν΄ αποφύγει τον πόνο από πίεση νεύρου στην οσφυϊκή μοίρα, λόγω κήλης δίσκου και «σπρώχνει» την σπονδυλική στήλη στο πλάι, όποτε ορώμενος ο ασθενής εκ των όπισθεν «γέρνει» στο πλάι.

Έλεγχος

Για να ξεχωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για πραγματική σκολίωση, αλλά για ανταλγική, έχουμε δύο τρόπους. Πρώτον: Στην ανταλγική υπάρχει πόνος στη μέση ή και στο πόδι. Δεύτερον: Όταν σκύψει ο ασθενής στην ανταλγική δεν υπάρχει ήβος όπως στην πραγματική (ιδιοπαθής) σκολίωση.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ανταλγικής σκολίωσης είναι θεραπεία των αιτίων που την προκαλούν, δηλαδή της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας. Χρειάζεται ιατρική (ορθοπαιδική) παρέμβαση. Μέχρι τότε χρησιμοποιούμε ισχυρά αναλγητικά (2 Depon μαζί, δηλαδή Paracetamol) και ανάλογη θέση στο κρεβάτι, για ανάσχεση της πίεσης του νεύρου (ρίζας)

Λέξεις κλειδιά:

– σκολίωση
– ανταλγική σκολίωση
– κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.