Στα περιστατικά θρόμβωσης που σημειώθηκαν μετά το εμβόλιο της AstraZeneca και Johnson & Johnson αναφέρθηκε ο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, χαρακτηρίζοντας το ρίσκο ελάχιστο.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, το πρόβλημα πιθανόν οφείλεται στον αδενοιό φορέα των εμβολίων και αυτό ακριβώς εξετάζεται, ενώ σημείωσε ότι και το Sputnik μπορεί να εμφανίσει τις εν λόγω παρενέργειες, καθώς όπως και τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson έχουν την ίδια τεχνολογία.

Ο καθηγητής είπε πως το ρίσκο είναι ελάχιστο, αφού έως τώρα σε 34 εκατομμύρια εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν 220 σπάνιες θρομβώσεις ενώ στις ΗΠΑ μόνον 6 περιστατικά σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς με Johnson & Johnson.

Πρόσθεσε, ότι αρχικά έγιναν λάθη με τη χορήγηση ηπαρίνης στις σπάνιες θρομβώσεις, κάτι που μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα, αλλά πλέον οι γιατροί γνωρίζουν τα κατάλληλα σκευάσματα για να αντιμετώσουν αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως κατανοεί τον δισταγμό των πολιτών αλλά τους προέτρεψε να σταθμίσουν τους κινδύνους εάν δεν εμβολιαστούν, καθώς τα νούμερα σε νοσηλείες και θανάτους θα ήταν πολλαπλάσια. «Στην Ευρώπη δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις, θα μπορούσαμε να περιμένουμε το τέλος της χρονιάς, όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, αλλά πολλλαπλασιάζουμε όμως τους κινδύνους» ανέφερε.

«Θα κάνω τη δεύτερη δόση με AstraZeneca 19 Μαΐου»

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, λέγοντας ότι θα κάνει τη δεύτερη δόση στις 19 Μαΐου συνυπολογίζοντας το ελάχιστο ρίσκο.

Δεδομένου ότι τα περιστατικά θρόμβωσης εμφανίστηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολοίου, ο καθηγητής κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΕΜΑ και τη Βρετανία τα αποτελέσματα για τις παρενέργειες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς, αν δεν υπήρχε καμία περίπτωση θρόμβωσης αυτό μειώνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.