Η διερεύνηση συνεχίζεται για τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με έναν σπάνιο τύπο θρόμβωσης.

Η σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και αυτούς τους σπάνιους θρόμβους αίματος, γνωστοί στη διεθνή βιβλιογραφία ως CVSTs, δεν έχει αποδειχτεί, οι ειδικοί ισχυρίζονται ωστόσο πως οι ενδείξεις συσσωρεύονται.

Η βρετανική συμβουλευτική επιτροπή για τη χορήγηση των εμβολίων Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) συμβουλεύει ωστόσο πως σε υγιείς ενήλικες κάτω των 30 ετών να χορηγείται διαφορετικό εμβόλιο.

Τι είναι όμως αυτή η σπάνια θρόμβωση;

Εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVST) τη λένε και αφορά στην ύπαρξη ενός θρόμβου σε μια μεγάλη φλέβα του εγκεφάλου. Ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, μειώνοντας την πρόσληψη οξυγόνου και επιφέροντας δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση είναι μια από τις πιο απειλητικές νόσους για τη ζωή των ασθενών και η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με το BBC, όποιος βιώνει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα για μια περίοδο 4 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Επίμονο και δυνατό πονοκέφαλο, θολή όραση, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, παρατεταμένο πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, ασυνήθιστες μελανιές ή κόκκινες κηλίδες και νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως αδυναμία στα πόδια ή σπασμούς.

Όσο για τον χρόνο εμφάνισης, οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν από 4 μέρες ως και μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.