Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνεπάγεται κατανάλωση περισσότερων κορεσμένων λιπαρών και αλατιού τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στο καρδιοαγγειακό σύστημα καθώς και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκατομμύρια ζωές θα σώζονταν παγκοσμίως αν ο καθένας μας μείωνε την κατανάλωση κρέατος.

Νέα έκθεση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Φίλοι της Γης έδειξε ότι μόνο στη Βρετανία θα σώζονταν από θάνατο 45.000 άτομα ετησίως αν ο πληθυσμός δεν κατανάλωνε πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα κρέας.

Οι Έλληνες όμως δεν φαίνεται να ανησυχούν παρόλο που είμαστε η πρώτη χώρα στην ημερήσια κατανάλωση κρέατος. Σήμερα η κατανάλωση μπριζόλας, κοτόπουλου, λουκάνικων κ.λ.π. αγγίζει τα 100 με 150 γραμμάρια τη μέρα. Την ίδια στιγμή σε χώρες πιο κρύες όπως η Νορβηγία και η Γερμανία που χρειάζονται μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεΐνης, η ημερήσια κατανάλωση κρέατος είναι περίπου η μισή.

Επιπτώσεις φαίνεται να έχει η αυξημένη κρεατοφαγία και στον πλανήτη, αφού ολόκληρα δάση αποψιλώνονται στον «βωμό» της εκτροφής ζώων.