Ένα νέο σύμπτωμα σε ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό έχουν καταγράψει ιατρικές μελέτες που δημοσιεύονται σε ιατρικές ιστοσελίδες και συγκεκριμένα αφορά την παρατεταμένη στύση, δηλαδή τον πριαπισμό, επιστημονικά.

Υπάρχουν πολλές επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να προκύψουν αν κάποιος νοσήσει από Covid-19: πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αλλά και καρδιακά προβλήματα, όπως επίσης και «θρομβοεμβολικές» επιπλοκές που εμφανίζονται όταν δημιουργείται ένας θρόμβος και εμποδίζει τη ροή του αίματος σε άλλο αγγείο. Μία τέτοια επιπλοκή είναι ο πριαπισμός, αναφέρει σχετική έρευνα.

Αυτό το σύμπτωμα παρατηρήθηκε πρόσφατα σε έναν 69χρονο άνδρα με σοβαρά συμτώματα κορονοϊού, στο Οχάιο. Οι γιατροί κατέγραψαν την εμπειρία τους από την ασθένεια του άνδρα σε μια έκθεση τους που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine. Η έκθεση είχε τίτλο: «Τι είναι ο πριαπισμός; Γιατί στύση εννέα ημερών έστειλε άνθρωπο στο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο άντρας πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου μετά την επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που αντιμετώπιζε επί μια εβδομάδα, όπως βήχας και δυσκολία στην αναπνοή. Οι γιατροί του έκαναν τεστ για κορονοϊό και το τεστ βγήκε θετικό. Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, ο άνδρας, η αναπνευστική λειτουργία του επιδεινώθηκε και διασωληνώθηκε. Την επόμενη μέρα μια νοσοκόμα παρατήρησε ότι ο άνδρας είχε στύση. Η ομάδα φροντίδας έβαλε παγοκύστες στην περιοχή, αλλά η στύση δεν έπεφτε και μάλιστα διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη στύση οφειλόταν σε ισχαιμικό πριαπισμό. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πριαπισμός χαμηλής ροής συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να φύγει από το πέος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο πριαπισμός πιστεύεται ότι οφείλεται σε απόφραξη της αποστράγγισης των φλεβών, τα οποία είναι πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με ισχαιμικό πριαπισμό συνήθως έχουν στύση που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες και που δεν σχετίζεται με το σεξουαλικό ενδιαφέρον ή τη διέγερση.

Οι γιατροί που συνέταξαν την έκθεση, θεωρούν ότι ο πριαπισμός είναι «κλινική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών. Η κλινική Mayo περιέγραψε πόσο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκύψουν: «Το αίμα που παγιδεύεται στο πέος στερείται οξυγόνου. Όταν η στύση διαρκεί για πολύ χρόνο, αυτό, το φτωχό σε οξυγόνο αίμα μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει τους ιστούς στο πέος. Ως αποτέλεσμα, ο πριαπισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία.»

Στην περίπτωση αυτού του άνδρα, το αίμα αποστραγγίστηκε από το πέος του. Και με τη βοήθεια του φαρμάκου που εγχύθηκε στη βάση του πέους του, η στύση του υποχώρησε μετά 30 λεπτά θεραπείας, αν και ο άνδρας κατέληξε από άλλες επιπλοκές του κορονοϊού.

Αυτό το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό σε ασθενή με κορονοϊό. Επίσης ένας 62χρονος άντρας με συμπτώματα Covid-19 παρουσίασε πριαπισμό αφού μπήκε σε αναπνευστήρα, όπως αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Emergency Medicine.