Το χέρι νευρούται και λειτουργεί επιτυγχάνοντας τις κινήσεις που το καθιστούν πραγματικό εργαλείο, για τον άνθρωπο από τρία νεύρα (τα ζώα, ακόμη και οι πίθηκοι, δεν έχουν αυτή την ικανότητα).

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Από το μέσο νεύρο (το οποίο όταν πάσχει, πιεζόμενο στoν καρπιαίο σωλήνα, αδυνατεί να συλλάβει μικρά αντικείμενα – βλέπε οικείο κεφάλαιο), από το κερκιδικό, που δίνει δυνατότητα έκτασης (έκταση του καρπού, άνοιγμα των δακτύλων – μούτζα) και κίνηση αντίχειρα στο ωτοστόπ και το ωλένιο, που πάσχει πιεζόμενο πίσω από τον αγκώνα (στους γραφείς, οι οποίοι ακουμπάνε μόνιμα τον αγκώνα στο γραφείο στη διάρκεια της εργασίας τους).

Συμπτώματα: η πάρεση του ωλενίου νεύρου εκδηλώνεται με αιμωδία (μούδιασμα) του μικρού δακτύλου και του παραμέσου.

Διάγνωση:
ο πάσχων αδυνατεί να κρατήσει τα δάκτυλα κλειστά και «χάνεται» η προβολή του μυός όταν «σφίξουμε» τον αντίχειρα στην παλάμη.

Θεραπεία: σε αρχόμενες καταστάσεις η κάλυψη του αγκώνα με ένα αφρολέξ ώστε να μην πιέζεται το νεύρο, συνήθως αρκεί.

Σε προχωρημένες καταστάσεις, στο χέρι εμφανίζεται εικόνα βαρείας, προχωρημένης παράλυσης και χρειάζεται εγχείρηση πίσω από τον αγκώνα (βοθρίο του ωλενίου) αφού προηγηθεί ηλεκτρομυογράφημα, που θα αναδείξει το μέγεθος της βλάβης.

Λέξεις κλειδιά

– Πάρεση (=παράλυση) ωλενίου νεύρου
– Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓμα)

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν. Μία φορά κάθε εβδομάδα θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.