Πολύ συχνά σε γυναίκες στην περίοδο μετά την εμμηνόπαυση και πολύ σπάνια σε άντρες, εμφανίζονται μικρές διογκώσεις στις αρθρώσεις των δακτύλων του χεριού, οι οποίες είναι συνήθως επώδυνες και μερικές φορές παραμορφώνουν την τελική φάλαγγα

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός


Heberden                                                                                     Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τι είναι; Οι αλλοιώσεις αυτές δεν είναι γνωστό πως δημιουργούνται. Πρόκειται για εναποθέσεις ασβεστίου στους συνδέσμους των φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων, πιθανώς από διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση (οστεοπενία – οστεοπόρωση).

Έλεγχος

Οι μικρές αυτές διογκώσεις εμφανίζονται μόνο στις αρθρώσεις των δακτύλων και δεν αφορούν την άρθρωση δακτύλων-μετακαρπίων. Οι πρησμένες αρθρώσεις μετακαρπίων-δακτύλων οφείλονται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα (R.A.) που προκαλεί μεγάλες αλλοιώσεις και παραμορφώσεις και σε άλλες αρθρώσεις, μεγάλες (γόνατα, αγκώνες, καρπούς).

Για να αποκλείσουμε την ύπαρξη R.Α. ελέγχουμε στο αίμα την καθίζηση (ΤΚΕ), τον ρευματοειδή παράγοντα (Ra test) και τον παράγοντα φλεγμονής (CRP).

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης των αλλοιώσεων Heberden ούτε χειρουργικά. Μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων παραμορφώσεων χρησιμοποιούμε νάρθηκες ή «δένουμε» με αρθρόδεση τις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων για αισθητικούς λόγους.

Λέξεις κλειδιά:

– Heberden
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.