Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες εμφάνισαν ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου του πειραματικού εμβολίου της για το νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Περισσότερα από 12.000 άτομα έχουν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως αναφέρει η εταιρεία σε ενημέρωσή της προς τους επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η Pfizer έχει ήδη «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές (θα φθάσουν τελικά τους 44.000) για να δοκιμαστεί το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία της δοκιμής, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εικονικού εμβολίου (placebo) για λόγους σύγκρισης, μπορεί να συστήσει τη διακοπή της οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με την εταιρεία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Είχε προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η προσωρινή αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca-Οξφόρδης λόγω σοβαρών παρενεργειών σε ένα μόνο Βρετανό εθελοντή. Τη Δευτέρα οι δοκιμές άρχισαν ξανά μετά το «πράσινο φως» στη Βρετανία, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ.

(φωτογραφία αρχείου)