Ανάμεσα στις παθήσεις που αφορούν τα άνω άκρα, δηλαδή τα χέρια, είναι η ξαφνική εμφάνιση μιας διόγκωσης στο βραχίονα, συνήθως μετά κάποια απότομη κίνηση.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Ο πάσχων βλέπει στο βραχίονά του να εμφανίζεται ξαφνικά μια διόγκωση σαν όγκος. Συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο.

Πρόκειται για ρήξη του ενός από τους δύο τένοντες που στηρίζουν ένα μυ που λέγεται δικέφαλος (επειδή έχει δύο κεφαλές-τένοντες).

Ο τένοντας αυτός είναι απαραίτητος για την κάμψη του αγκώνα και τη στροφή του πήχυ (αντιβράχιου) δηλαδή όταν βιδώνω – ξεβιδώνω. Συνήθως κόβεται η μακρά κεφαλή ή η κατάφυση του τένοντα στον αγκώνα.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν χρειάζεται αντιμετώπιση, γιατί το χέρι εξυπηρετείται από την άλλη κεφαλή για να κλείνει ο αγκώνας.

Σε νεότερα όμως άτομα μπορεί να προκληθεί πόνος στο σύστοιχο ώμο, λόγω δυσλειτουργίας του τένοντα και να μην μπορεί να βάλει δύναμη όταν γυρίζει κάτι (βιδώνω – ξεβιδώνω).

Σε αυτά τα νεότερα άτομα, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση (τενόδεση). Η χειρουργική αυτή θεραπεία χρειάζεται μια ημέρα νοσηλείας, ακινητοποίηση του χεριού για 20 ημέρες και φυσιοθεραπεία για ενάμιση (1½ μήνα).

Λέξεις κλειδιά:

– Ρήξη δικεφάλου
– Τενόδεση δικεφάλου

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.