Η ανάπτυξη του ειδικού μέρους θα ξεκινήσει από συμπτώματα της κεφαλής (κεφαλαλγία – πονοκέφαλος) και ακολουθώντας προς τα κάτω τα άνω άκρα, την σπονδυλική στήλη, θα φθάσει και θα τελειώσει στα δάκτυλα των κάτω άκρων.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Σε κάθε επιμέρους κεφάλαιο – θέμα, θα αναφέρεται το είδος του πόνου (ερώτημα), θα αναφέρονται οι πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να τον προκαλέσουν, τα χαρακτηριστικά του πόνου (τρόπος εμφάνισης, διάρκεια, συνύπαρξη άλλων συμπτωμάτων) κατόπιν θα αναπτύσσεται ο τρόπος ελέγχου (κλινική εξέταση) και κατόπιν θα δίδονται οι οδηγίες αντιμετώπισης. Στο τέλος κάθε θέματος θα γίνονται ορισμένες παρατηρήσεις που θεωρούνται σημαντικές

Πονοκέφαλος (Κεφαλαλγία)

Αιτίες
– επαναλαμβανόμενος συνήθως οφείλεται σε διαταραχές ορμονικές (έμμηνος ρύση) ή καταστάσεις στρες
– σε νεαρά άτομα μερικές φορές υποδηλοί αγγειακή δυσπλασία στον εγκέφαλο. Χρειάζεται μαγνητική αγγειογραφία.

Πότε είναι επικίνδυνος; ο ξαφνικός (οξύς)
Όταν συνοδεύεται από:
– εμέτους,
– διπλωπία (τα βλέπω διπλά)
– πυρετό (σε παιδική ηλικία)
– δεν υποχωρεί με τα συνήθη αναλγητικά
– ανισοκορία (οι κόρες των ματιών έχουν διαφορετικό άνοιγμα)

Τι μπορεί να σημαίνει;
– με εμετούς και πυρετό σε παιδική ηλικία: μηνιγγίτιδα
– με διπλωπία: όγκο εγκεφάλου ή εγκεφαλικό επεισόδιο
– δεν υποχωρεί με αναλγητικά: πρόδρομο ρήξης αγγείου στον εγκέφαλο
– η ανισοκορία δηλοί εγκεφαλική αιμορραγία

Πώς ελέγχεται;
μηνιγγισμός: σε θέση ανάσκελα, φέρνουμε απότομα το πηγούνι προς το στήθος. Αν πετάγονται τα πόδια είναι θετικό: άμεσα νοσοκομείο. Δείτε το βίντεο…

νυσταγμός: στρέφουμε το βλέμμα σταθερά για μερικά δευτερόλεπτα αριστερά και μετά δεξιά. Πρέπει το βλέμμα να παραμένει σταθερό. Αν τα μάτια “παίζουν” υπάρχει πρόβλημα στον εγκέφαλο (όγκος – αιμορραγία κ.ά.)

έλεγχος ισορροπίας: όρθιος με τα μάτια κλειστά και τα χέρια σε απαγωγή, πρέπει να φέρει με επιτυχία τον προτεταμένο δείκτη του χεριού εναλλάξ στη μύτη, με το δεξί και με το αριστερό χέρι.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Εάν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, τότε μπορεί να οφείλεται:
– σε στρες
– σε έκθεση στον ήλιο χωρίς καπέλλο
– σε υψηλή πίεση (υπέρταση)
(πονοκέφαλος από αυχενικό σύνδρομο δεν υπάρχει. Η αυχεναλγία που συνοδεύεται από κεφαλαλγία και αφορά τη βάση του κρανίου είναι γνωστή στον πάσχοντα)

Χορηγούμε:
– υγρά ροφήματα
– απλά αναλγητικά (Paracetamol) Depon – Panadol – Lonarid ή Nurofen (σε ισχυρό εμμένοντα πονοκέφαλο) η δόση είναι δύο μαζί (όχι αντιφλεγμονώδη: Voltaren, Mesulid κλπ)
– ησυχία – κατάκλιση σε δροσερό περιβάλλον
– περιοδικός έλεγχος για μηνιγγισμό και νυσταγμό

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.