Πώς θα καταλάβουμε εάν έχουμε υποστεί κάταγμα καρπού και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Διαβάστε ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

– Προκαλείται από πτώση επάνω στο χέρι.
– Είναι συχνότερο σε μεσήλικες και υπερήλικες.
– Ακόμη συχνότερο σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση.

Εμφάνιση

Η παραμόρφωση που προκαλείται από το κάταγμα της κερκίδος στον καρπό (ονομάζεται κάταγμα Colles) είναι χαρακτηριστικό: το χέρι παίρνει τη μορφή «πιρουνιού».

Πώς ελέγχεται

Ψηλαφούμε με τα δάκτυλά μας το οστούν της κερκίδος πάνω από τον καρπό (η κερκίδα είναι το οστούν που βρίσκεται στην ευθεία του αντίχειρα-το άλλο οστούν, η ωλένη βρίσκεται στην ευθεία του μικρού δακτύλου).

Ξεκινάμε κάτω από τον αγκώνα ψηλαφώντας το κόκκαλο. Το κάταγμα είναι ευαίσθητο όταν πλησιάσουμε 2-3 δάκτυλα πριν από τον καρπό. Το άλλο σημείο που καθιστά βέβαιη τη διάγνωση του κατάγματος, είναι ο μεγάλος περιορισμός των κινήσεων του καρπού (σύγκριση με το υγιές) που είναι 90⁰ κάμψη και έκταση της παλάμης.

Αντιμετώπιση

Χρειάζεται ιατρική φροντίδα από ορθοπαιδικό. Μέχρι να φτάσουμε σε νοσοκομείο, τοποθετούμε ένα πρόχειρο νάρθηκα. Καλύπτουμε το χέρι (καρπό) με βαμβάκι, μέχρι τη μέση της παλάμης και τη μέση του αντιβραχίου.

Τοποθετούμε δύο φύλλα από χαρτόνι στη ραχιαία επιφάνεια και παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Τα συγκρατούμε με ελαστικό επίδεσμο. Συμβουλεύουμε τον τραυματία να κρατάει το χέρι του ψηλά αφού το κρεμάσουμε σε ένα μαντήλι (να κοιτάει τον άλλο ώμο).

Όταν το κάταγμα είναι συντριπτικό (πολλά κομμάτια) χρειάζεται χειρουργική θεραπεία.

Κάταγμα σκαφοειδούς

Στις πτώσεις στο χέρι συχνά αντί για την κερκίδα υφίσταται κάταγμα το σκαφοειδές οστούν.

Το κάταγμα αυτό δεν δίνει θορυβώδη συμπτώματα όπως το κάταγμα της κερκίδος. Καθιστά ιδιαίτερα επώδυνες και περιορίζει τις κινήσεις του καρπού.

Η διάγνωση τίθεται ακτινολογικά ή με αξονική τομογραφία.

Χρειάζεται χειρουργική θεραπεία (κοχλίωση) γιατί διαφορετικά επηρεάζεται η αρχιτεκτονική της άρθρωσης που προκαλεί προοδευτικά αρθρίτιδα του καρπού.

Κάταγμα – εξάρθρημα μηνοειδούς

Το μηνοειδές είναι ένα άλλο οστάριο στον καρπό που όταν σπάει, συνήθως βγαίνει από τη θέση του.

Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα από το κάταγμα του σκαφοειδούς. Το οίδημα (πρήξιμο) του καρπού, ο πόνος και η δυσχέρεια είναι έντονα.

Χρειάζεται ακτινολογικός έλεγχος για επιβεβαίωση της κάκωσης και άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Λέξεις κλειδιά

– Κάταγμα καρπού
– Κάταγμα colles
– Κάταγμα σκαφοειδούς
– Κάταγμα μηνοειδούς
– Αρθρίτιδα καρπού

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.