Μέχρι σήμερα ξέραμε πως η παχυσαρκία είχε βλαπτικές συνέπειες για την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα άλλα σημαντικά όργανα του σώματος.

Μια νέα μελέτη ρίχνει ωστόσο φως στον αντίκτυπο της παχυσαρκίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εκεί όπου φάνηκε δηλαδή πως οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων εφήβων τείνουν να εμφανίζουν σημάδια βλάβης.

Ορατές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο δηλαδή που μπορεί να επηρεάζουν τη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο μίλησαν στο συνέδριο «Annual Meeting of the Radiological Society of North America» για τα ευρήματά τους, τις μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους 59 υπέρβαρων και 61 φυσιολογικού βάρους εφήβων.

Η μελέτη, που περιμένει τη δημοσίευσή της, βρήκε πως οι υπέρβαροι έφηβοι εμφανίζουν βλάβες στο μεσολόβιο, την πυκνή δέσμη νευραξόνων που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αλλοιώσεις ανιχνεύτηκαν και σε άλλες εγκεφαλικές δομές.

«Οι εγκεφαλικές αλλαγές που βρέθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους συνδέονται με βασικές περιοχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της όρεξης, των συναισθημάτων και των γνωστικών λειτουργιών», είπε χαρακτηριστικά η Pamela Bertolazzi της έρευνας.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την παχυσαρκία με τις βλάβες στον εγκέφαλο. Είναι ωστόσο η πιο αποφασιστική ως τώρα…