Το σωστό ξεπάγωμα του κοτόπουλου είναι το σημαντικότερο βήμα στην προετοιμασία του.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, είτε μιλάμε για ωμό είτε μαγειρεμένο κρέας, δεν πρέπει να ξεπαγώνουν ποτέ πάνω στον πάγκο της κουζίνας και σίγουρα δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες.

Κι αυτό γιατί τα βακτήρια που ήταν παρόντα πριν από την ψύξη μπορούν να πολλαπλασιαστούν κατά την απόψυξη. Είναι όμως και το άλλο: αν δεν ξεπαγώσει σωστά, τότε δεν θα μαγειρευτεί ομοιόμορφα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να περιέχει τελικά επιβλαβή για την υγεία βακτήρια.

Υπάρχουν τρεις σωστοί τρόποι ξεπαγώματος του κοτόπουλου και ένας που πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία…

Το λάθος

Κάποιοι συνηθίζουν να ξεπαγώνουν το κοτόπουλο μέσα σε ζεστό νερό, για να εξοικονομήσουν χρόνο. Μια πρακτική που δεν είναι σωστή, όπως σωστός δεν είναι και ο τρόπος απόψυξης σε θερμοκρασία δωματίου. Ο κίνδυνος για βακτήρια είναι αυξημένος από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται.

Φούρνος μικροκυμάτων

Γρήγορος και εύκολος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για το ξεπάγωμα του κοτόπουλου. Το αποψύχουμε στην αντίστοιχη ρύθμιση για ξεπάγωμα και προσέχουμε πολύ να μην το αφήσουμε για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, καθώς αν αρχίσει να μαγειρεύεται, τότε δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) επισημαίνει πως το σωστό είναι να το ξεπαγώνουμε 1 λεπτό τη φορά, ελέγχοντας την κατάστασή του έπειτα από κάθε κύκλο. Το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μετά την απόψυξή του στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ψυγείο

Η δεύτερη ασφαλής μέθοδος απόψυξης είναι μέσα στο ψυγείο. Μια μέθοδος χρονοβόρα, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να ξεπαγώσει ομοιόμορφα από τη στιγμή που θα βγει από την κατάψυξη και θα μπει στη συντήρηση.

Tο USDA μας λέει πως αυτός είναι ο ασφαλέστερος και προτιμώμενος τρόπος, συνιστώντας να μπαίνει το κοτόπουλο μέσα σε σακούλα φαγητού που σφραγίζει. Χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες ανά 450 γραμμάρια κρέατος, ιδανικά όμως να μένει όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Με αυτή τη μέθοδο ξεπαγώματος, το κοτόπουλο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

Κρύο νερό

Επίσης καλός τρόπος ξεπαγώματος, το κοτόπουλο πρέπει εδώ να μπαίνει υποχρεωτικά σε σακούλα φαγητού που σφραγίζει, ώστε να μην έρθει σε επαφή με το νερό. Βάζουμε κατόπιν το κοτόπουλο σε ένα πολύ μεγάλο μπολ με κρύο νερό βρύσης και προσέχουμε να ανανεώνουμε το νερό ανά μισάωρο.

Αν ζεσταθεί το νερό, τότε δεν είναι ασφαλές για απόψυξη, καθώς ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Ένα κοτόπουλο 500 γραμμαρίων θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα για να ξεπαγώσει και πάντα ελέγχουμε την κατάστασή του. Κι εδώ απαιτείται κατευθείαν μαγείρεμα μετά την απόψυξη.

Είναι γρηγορότερος τρόπος από την απόψυξη στο ψυγείο, απαιτεί όμως περισσότερη προσοχή.

Μαγείρεμα χωρίς ξεπάγωμα

Το USDA μας λέει πως είναι ασφαλές να μαγειρεύουμε κατεψυγμένες τροφές χωρίς απόψυξη. Φτάνει να έχουμε κατά νου πως το μαγείρεμα θα χρειαστεί 50% περισσότερο χρόνο από τον προτεινόμενο.

Πώς ελέγχουμε αν έχει ξεπαγώσει ομοιόμορφα

Κάνουμε μια μικρή σχισμή στο πιο παχύ μέρος στο στήθος ή το μπούτι και βυθίζουμε μέσα το δάχτυλό μας. Η σάρκα πρέπει να είναι μαλακή και να μην περιέχει υπολείμματα πάγου. Καλό είναι μάλιστα να κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια ή μερίδες πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.