Στην πρόληψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει κυρίως η απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, σε έναν κόσμο, όπου πρέπει όλοι μαζί να ζήσουν αγαπημένοι, ήταν, αν μη τι άλλο, ευρηματικές.

«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές», είναι το έσχατο δημοφιλές ανέκδοτο, που λανσάρισαν οι θεριακλήδες και κατά πώς φαίνεται είναι μόνον η αρχή.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν να κερδίσουν επιπλέον χρόνια ζωής, κι αυτό δεν χρειάζεται να το πιστοποιήσουν οι επιστήμονες.

«Μοιάζει με άθλο σε μια χώρα στην οποία καπνίζουν σχεδόν οι μισοί κάτοικοί της, αλλά θα τα καταφέρουμε», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Α. Δημόπουλος, ο οποίος συντόνισε σχετική συζήτηση με τίτλο «Σβήνουμε το τσιγάρο, κερδίζουμε τη ζωή», στο Ζάππειο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η μεταβατική περίοδος δεν θα είναι εύκολη και αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπήρξαν χώρες, που στον πρώτο χρόνο εφαρμογής παρόμοιων απαγορεύσεων κατάφεραν να μειώσουν το κάπνισμα μόλις 10%, ενώ άλλες έως και 40%.