Οι πλούσιοι τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα

Με στόχο... να πλουτίσουν περισσότερο


ΥΓΕΙΑ
1:18
28/02/2012
Οι πλούσιοι τείνουν να λένε περισσότερα ψέματα
3
loading

Οι άνθρωποι που προέρχονται από ανώτερες τάξεις έχουν μεγαλύτερη τάση να παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να κλέβουν καραμέλες ή να λένε ψέματα με σκοπό να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επισημονική επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και διενεργήθηκε από ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τορόντο και του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές υπέβαλαν σε επτά διαφορετικές δοκιμασίες περίπου εκατό άτομα κάθε φορά. Το ένα από τα πειράματά τους έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες πολυτελών, μεγάλων αυτοκινήτων έχουν την τάση να κάνουν περισσότερες παρατυπίες στο δρόμο και ταυτόχρονα δεν δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς.

Ένα άλλο τεστ περιλάμβανε ένα παιχνίδι με ζάρια στο οποίο ο κερδισμένος θα κέρδιζε στο τέλος κάτι. Σε αυτό φάνηκε πως όσοι προέρχονται από ανώτερη κοινωνική τάξη έχουν την τάση να λένε ψέματα για το σκορ τους. Οι ίδιοι, όταν κλήθηκαν να κάνουν μια ψεύτικη συνέντευξη για την πρόσληψη κάποιου, δίσταζαν λιγότερο να λένε ψέματα στον υποψήφιο εργαζόμενο παραλείποντας τη «λεπτομέρεια» ότι η θέση που του πρότειναν επρόκειτο να καταργηθεί πολύ σύντομα.

Επιπλέον, όταν τους έδωσαν ένα πακέτο καραμέλες λέγοντάς τους ότι προορίζονται για τα παιδιά που βρίσκονταν σε ένα διπλανό δωμάτιο αλλά μπορούσαν και οι ίδιο να πάρουν μερικές, οι εύποροι έτρωγαν περισσότερες από τους υπόλοιπους.

«Η επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος είναι ένα σημαντικότερο κίνητρο για την ελίτ και η πλεονεξία που αυξάνεται μαζί με την περιουσία και την κοινωνική τάξη μπορεί να οδηγήσει ορισμένους σε άσχημη συμπεριφορά», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σημειώνουν επίσης ότι τα άτομα που προέρχονται από ανώτερες τάξεις είναι πιο ανεξάρτητα και κατά συνέπεια δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα σχόλια που θα γίνουν σε βάρος τους. Έχουν επίσης μια πιο θετική άποψη για την απληστία, γεγονός που τους καθιστά «λιγότερο προσεκτικούς όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχουν οι πράξεις τους στους άλλους», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Xristiana

  Γιαυτό και ο ΓΑΠ λέει έλεγε και εξακολουθεί να λέει τόσα ψέματα??? Φανταστείτε να ήμασταν στην ουρά μαζί με τον ΓΑΠ για να παίρναμε καραμέλες! Δεν θα μας άφηνε ούτε μία............. Όσο για το χρώμα του προσώπου δεν λέει να κοκκινίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έρευνας! Όσο για την απληστία και τις συνέπειες της ούτε λόγος.
  Καλά ψυχανάλυση του κάνανε....???

 2. avatar tfk

  Πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα!

 3. avatar Lamda Core

  για αυτό πλέον οι βολευτές δεν έχουν καν την ικανότητα να πουν αλήθεια πλέον ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει