Η τεστοστερόνη ενισχύει τον εγωκεντρισμό μας

Μας κάνει λιγότερο συνεργάσιμους


ΥΓΕΙΑ
0:54
02/02/2012
Η τεστοστερόνη ενισχύει τον εγωκεντρισμό μας
1
loading

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τεστοστερόνη μας κάνει να υπερεκτιμούμε τις απόψεις μας εις βάρος των απόψεων των τρίτων.

Τα ευρήματα της έρευνας του πανεπιστημίου του Λονδίνου UCL ενδέχεται να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι συλλογικές αποφάσεις επηρεάζονται από ανθρώπους με έντονη προσωπικότητα.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B» αποφαίνεται ότι η ορμόνη τεστοστερόνη έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή κάνει τους ανθρώπους να είναι λιγότερο συνεργάσιμοι και περισσότερο εγωκεντρικοί.

Ο δρ Νικ Ράιτ και οι συνεργάτες του στο Wellcome Trust Centre for Neuroimaging του UCL πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας 17 ζευγάρια εθελοντριών που δεν είχαν μέχρι τότε συναντηθεί.

Στη διάρκεια του πειράματος και οι δύο γυναίκες έπρεπε να παρατηρήσουν ορισμένες εικόνες και να εκφράσουν την ατομική τους επιλογή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η συνεργασία επέτρεπε στην ομάδα να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις ατομικές όταν οι εθελόντριες είχαν λάβει μόνο ψευδοφάρμακο.

Αλλά όταν είχαν λάβει συμπλήρωμα τεστοστερόνης, το όφελος της συνεργασίας μειωνόταν δραματικά.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονταν με τις εθελόντριες που συμπεριφέρονταν εγωκεντρικά και αποφάσιζαν υπέρ της δικής τους επιλογής αντί της συνεργάτιδός τους στην ομάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar tfk

    Ελυπεις η μέθοδος μικρό το δείγμα..... όχι ότι αμφιβάλω για αυτό που βρήκε και τόσο .. αλλα δεν είναι σοβαρή έρευνα από όσο φαίνεται στην μεθοδολογία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει