Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Καμπανάκι για τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία, άσθμα ή αναπνευστικές δυσκολίες


ΥΓΕΙΑ
21:52
11/09/2017
Καμπανάκι για τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων
23
loading

Τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων έβαλε στο στόχαστρό της μία έρευνα, κατά την οποία εξετάστηκαν 122 ουσίες, σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα).

Κατά την έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Έλληνας Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, διαπιστώθηκε ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον κ.Βαρδαβά, που είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιές ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Ο 'Ελληνας ερευνητής έχει μεγάλη εμπειρία στις στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν υπήρξε ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος της επιτροπής για το κάπνισμα της European Respiratory Society (ERS) και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Tobacco Induced Diseases» για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Ο κ.Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο ίδιο συνέδριο μια ακόμη έρευνα, σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος, αλλά έχει αυξηθεί ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος.

Περισσότερα συμπτώματα οι καπνιστές-ατμιστές

Μια άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πάνω από 30.000 άτομα και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο της ERS, με επικεφαλής τη δρα Λίνεα Χέντμαν του Πανεπιστημίου Ουμέα, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές, όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο).

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

Σκληρότερες αρτηρίες έχουν οι ατμιστές νικοτίνης

Μια τρίτη επίσης σουηδική έρευνα στο ίδιο συνέδριο, με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar pillbox

  Το "δια ταυτα" ειναι πως το ηλεκτρονικο τσιγαρο υφισταται εναν ανελεητο πολεμο απο τις καπνοβιομηχανιες που θιγονται τα συμφεροντα τους, αλλα και απο ενα σωρο αλλους φορεις που επιβιωνουν απο την υπαρξη καπνιστων. Οπως για παραδειγμα ολα τα ιδρυματα που περιθαλπτουν ασθενεις απο καρκινο που προκαλει το τσιγαρο, απο κλινικες αποτοξινωσης απο το τσιγαρο, μεχρι ακομα και τα υποκαταστατα που βοηθουν στο να κοψει καποιος το τσιγαρο οπως οι τσιχλες nicorette. Και ολα αυτα με τη συμμαχια πουλημενων γιατρων. (Ειναι πολλα τα μυρια λεμε)Μιλωντας εκ πειρας σας λεω πως ναι, οταν μεταπηδας απο το τσιγαρο στο ατμιστηρι και βηχεις και ουλιτιδα παθαινεις. Ολα αυτα ομως εχουν φυγει σε ενα μηνα. Και τη νικοτινη την ελεγχεις και εχεις επιλογη. Απο 25% που ειχαν τα στριφτα καπνιζω 6%. Μπορεις να εχεις "ζουμια" και με 0% Ψαξτε στο διαδικτυο ντοκιμαντερ για το θεμα. Τουλαχιστον να εχετε ολα τα δεδομενα ωστε να διαμορφωσετε γνωμη.

 2. avatar Spirosf

  ORUE δε χρειάζομαι ονόματα ηταν καθαρά ρητορικό . Ν αλλάξεις γιατρο αγαπητέ , γιατι γιατρός που προτείνει ενα " ελαφρύ" αντι του ηλεκτρονικού παίζει με τις βαλβίδες σου αγαπητέ !
  ΥΓ Τους γνωρίζω αυτούς τους συναδέλφους

 3. avatar Μαχητρια

  30 χρονια βαρια καπνιστρια μια χαρα το εκοψα εδω 6 χρονια με κατι χαπια απο το πνευμονολογικο του ευαγγελισμου γιατι χρειαζομουν βοηθεια αλλα και αποφασισμενη νατο κοψω .τα καταφερα και ειμαι μια χαρα.εχω κανονικες ανασες και γευση πια. Ενω προσεχω την εμφανιση μου και την διατροφη μου το οξειμωρο ηταν οτι καπνιζα τον αργο βασανιστικο θανατο.

 4. avatar Spirosf

  ORUE θα θέλα να μου πεις μερικά πραγματα επιπλέον γι αυτούς τους "καρδιολόγους "

  1. avatar ORUE

   Σου έδωσα κάποιες απαντήσεις , αν δεν σε καλύπτουν στα νοσοκομεία που σου είπα , ψάχνεις τους γιατρούς για καρδιακή ανεπάρκεια, είναι ειδικό τμήμα.
   Συγνώμη άλλα τα ονόματα δεν τα δίνω και δη δημόσια... ελπίζω να καταλαβαίνεις.

  2. avatar ORUE

   Υστερόγραφο, είμαι με κλάσμα εξώθησης 25-30% και για αυτό με παρακολουθούν στενά

  3. avatar ORUE

   Τι θες ? ονόματα ? επειδή πάω σε δυο νοσοκομεία κάθε 2 μήνες και με βλέπουν 5 γιατροί , στο Ιπποκράτειο και στο Γεννηματά, και όλοι τους συμφωνούν , πες μου τι θες.

 5. avatar Stateless

  Εμένα το ηλεκτρονικό με βοήθησε να κόψω το κάπνισμα μετά από 30 χρόνια. Το ξεκίνησα το '13 και μετά από ένα χρόνο το έκοψα κι αυτό.
  Εντωμεταξύ από τότε, ούτε τζούρα δεν έχω τραβήξει από κανονικό τσιγάρο.

  1. avatar ORUE

   Επιπλέον όταν πήγα μόνος μου, πριν αρχίσω να το ψάχνω με γιατρούς στην [...] και ανέφερα στον πωλητή την πάθηση μου, μου είπε να πάρω άδεια από τον Γιατρό μου ...
   έτσι για την Ιστορία στο αναφέρω

 6. avatar stakos

  Εικοσι πεντε χρονια καπνιστης και δεκα χρονια ατμιστης . τι να λεμε τωρα ? για οτι παθαινουμαι φταιει το κεφαλι μας παιδια . ουτε το ενα ουτε το αλλο χρειαζομαστε αλλα δυστυχως ειμαστε ανικανοι να το νικισουμε . πληρωνουμε για να πεθανουμε !!!!! ειμαστε απιστευτοι . περαστικα μας .

 7. avatar Αναξαγόρας4

  Δεν βαρεθήκανε ακόμα να το πολεμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο?Πόσο ακόμα θα τρομάζουν τον κόσμο με αηδίες και ψευτιές?

  1. avatar ORUE

   Κανένας δεν σου απαγορεύει να συνεχίσεις να το κάνεις, Εμένα πάντως οι καρδιολόγοι μου ήταν σαφείς, καλύτερα μου είπαν κάνε ένα κανονικό ελαφρύ τσιγάρο που και που... το ηλεκτρονικό μου το απαγόρευσαν .

   1. avatar ORUE

    Τι είστε εσείς ρεεε, Επειδή είμαι με ισχαιμική καρδιοπάθεια και είπα ότι μου έχουν πει οι γιατροί μου τρώω αρνητική, δεν πα να κουρεύεστε, αχνιστείτε όσο θέλετε!!!!!!!!

    1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

     Το άρθρο λέει "όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία".
     Τα "κανονικά" τσιγάρα ως γνωστό έχουν περισσότερες από 5000 επικίνδυνες χημικές ουσίες.
     Τώρα, ο γιατρός σου - και άλλοι 50 γιατροί - μπορούν να λένε ότι θένε.
     Την απάντηση, πρέπει να σου την δώσει χημικός - βιολόγος και όχι καρδιολόγος....
     Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

 8. avatar Χρίστος Χ

  Πολλα τα συμφεροντα "Αρη"
  Τσαμπα επιστημονες

 9. avatar nicotime

  Φυσικά και είναι βλαβερό το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο είναι η μέρα με τη νύχτα.

 10. avatar Kostas Kouk

  Πληρωμένη δυσφήμιση...? Ω ναι...!
  ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 18 ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΤΕ?
  ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΡΚΟΝΟΠΑΘΩΝ ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ?
  ΤΟ ΤΙ ΟΥΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΑΞΑΤΕ ΠΟΤΕ?
  ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ... ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
  Αφήστε λοιπόν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην ησυχία του και εμάς επίσης . Δεν τσιμπάμε πια!
  Και δεν θα κάνουμε πιο πλούσιους ούτε τον Παπαστράτο (που είναι εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων πλέον) , αλλά ούτε και την ΣΕΚΑΠ ... που όλοι ξέρουμε ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί... και στο προσκήνιο... αλλά και στο παρασκήνιο...
  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑΔΕΣ!!!!

  1. avatar Art 5814

   Αγαπητέ συμφωνώ με το σχόλιο σου .. Οι καπνοβιομηχανίες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο 2 είναι 5 !! PMI(Papastratos), Donskoy Tabac(Sekap), BAT, JTI & ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ (ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ) . Εξαγωγές σε περισσότερες απο 60 χώρες .. κ τα λεφτά παραμένουν Ελλάδα ... 170.000.000€ ήρθαν απο εξωτερικό στην ελλαδιτσα.. κ ο Τσιπρας διαφημίζει την PMI (Papastratos)... υπόψην οτι το ηλεκτρονικό άτμισμα είναι μόνο για βοήθεια να κόψεις το κάπνισμα κ δεν προβλέπεται η χρόνια κ συχνή χρήση ...

   1. avatar Kostas Kouk

    Σε ποια έρευνα το στηρίζεις αυτό αγαπητέ μου φίλε?
    Δηλαδή αν δεν θες να απαλλαγείς από την νικοτίνη , τι θα κάνεις? θα αρχίσεις πάλι το καρκινοτσίγαρο? Να αντιστρέψω το ερώτημα...? Πόσα χρόνια επιτρέπεται να κάνεις χρήση κανονικού τσιγάρου? Υπάρχει απάντηση σε αυτό? Άρα γιατί να υπάρχει όριο χρόνου στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου?
    Ατμίζω 5 ολόκληρα χρόνια! Κάθε χρόνο οι ιατρικές μου εξετάσεις έχουν όλο και καλύτερα αποτελέσματα ! Πάντα σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και σωματικά άσκηση!
    ότι και να λένε... μην βγάζεις συμπεράσματα χωρίς πρώτα να ρωτήσεις τον ίδιο τον ατμιστή!
    -ΑΝΑΠΝΕΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...
    -ΔΕΝ ΒΡΩΜΑΩ ΤΣΙΓΑΡΙΛΑ
    -ΓΕΥΟΜΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
    -ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ... ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΙΠΟΘΥΜΙΣΩ ΣΤΑ 100 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ...
    -ΔΕΝ ΑΝΑΓΚΑΖΩ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΑΙΣΙΑ ΜΥΡΩΔΙΑ... ΟΥΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ... ΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ... ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ!
    Με εκτίμηση πάντα... και χωρίς καμία εμπάθεια...

 11. avatar jim

  και ερωτω γιατι τα αφηνουν να κυκλοφορουν .................οπως και τα κανονικα τσιγαρα λογο εταιρειων και φορων στο κρατος τα κονομανε και οι αλλοι τα κακαρωνουν.

  1. avatar fact

   Το αλκοόλ που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο και έχει παράπλερες απώλειες γιατί δεν το απαγορεύουν; Επειδή όλοι θέλουμε την πρέζα μας.

   1. avatar Stateless

    Το αίμα του Χριστού?

 12. avatar Λέλα

  ενώ τα τσιγάρα είναι απολύτως ασφαλή και υγειινά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει