Το φαγητό των «φτωχών» σύμμαχος της υγείας μας

Οι φακές είναι ευεργετικές και δεν παχαίνουν


ΥΓΕΙΑ
17:08
16/11/2011
Το φαγητό των «φτωχών» σύμμαχος της υγείας μας
13
loading

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Σε τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί σπόροι φακής που χρονολογούνται 8.000 χρόνια πριν. Οι φακές αναφέρονται στη Βίβλο, τόσο ως το στοιχείο που διαπραγματευόταν ο Ιακώβ με τον Ησαύ για τα πρωτοτόκια, όσο και ως μέρος ενός ψωμιού που παρασκευάστηκε κατά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία του εβραϊκού λαού.

Για χιλιετίες, οι φακές παραδοσιακά τρώγονταν με κριθάρι και σιτάρι, τα τρία είδη διατροφής που προέρχονται από τις ίδιες περιοχές και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μεταναστεύσεων και εξερευνήσεων πολιτιστικών φυλών.

Αρχικά, θεωρούντο το φαγητό των φτωχών. Αργότερα όμως, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους είναι σημαντικά, και ο ισχυρός, φυσικός συνδυασμός τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, και μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Οι φακές, όπως και τα άλλα φασόλια, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι- οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν.

Εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην καρδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα.

Ακόμα, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών. Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη.

Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το θερμιδικό κόστος όλης αυτής της διατροφής είναι μόλις 230 θερμίδες για ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι φακές έχουν σημαντική θέση σε αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή. Και επειδή δεν απαιτούν την μακρόχρονη ενυδάτωση (μούλιασμα) που χρειάζονται τα περισσότερα αποξηραμένα όσπρια, είναι αρκετά εύκολο και να προετοιμαστούν. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη έμπνευση.

Πηγή: mednutrition

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
  1. avatar Λεωνίδας

    Μια συμβουλή σε όσους έχουν πρόβλημα με την χώνευση στις φακές. Να αφήσετε τις φακές με νερό στην κατσαρόλα από το προηγούμενο βράδυ, να τις βράσετε να τις στραγγίξετε και να τις ξαναβράσετε με νεο νερό, με δάφνη και με πολύ λίγο κρεμίδη ή τομάτα. Να προσθέσετε ελαιόλαδο μόνο μετά την βράση, έτσι θα είναι ποιο ελαφρές. Καλή όρεξη! Δεν έχω οικονομικό πρόβλημα όμως τρώγω φακές και φασόλια τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα. Ο παπούς μου έτρωγε φακές μέχρι τα 99 του χρόνια και μια αδελφή του έως τα 102

    1. avatar Olga

      Λεωνίδα το ξέρω κι εγώ και μάλλον κι άλλοι αυτό που γράφεις, και πάλι όμως εμένα με πειράζουν.

  2. avatar dennis

    όσοι πάνε γυμναστήριο και κάνουν πρόγραμμα για όγκο,καλύτερα να τρώνε φακές,παρά της πρότεινες και της κρεατίνες!! άλλωστε περιέχουν αρκετή πρωτείνη! μετα δεν ξεφουσκωνεις αν σταματησεις τα βαρη!!

    1. avatar Σκυλοπνιχτρης

      ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ? ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΥΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ?

      1. avatar dennis

        αν κανείς σωστά την προπόνηση την αυξάνει.επίσης τα φασόλια έχουν αρκετή πρωτεινη!!

  3. avatar Olga

    Ολα καλά κι όλα ωραία αρκεί να μην εχεις πρόβλημα με το στομάχι ...... οι φακές και εγώ έχουμε παρει διαζύγιο χρόνια πολλά τώρα..... κι όσες φορές είπα να προσεγγίσω για επανένωση..... μου την έριξαν κατακούτελα που λένε....

    1. avatar MARIA

      Κριμα,βρε Ολγα...γιατι φανταζομαι πως θα σου αρεσανε.Τελικα ειναι περιεργο το τι μπορει να ενοχλει τον καθεναν στο στομαχι,πχ.εγω ενω δεν εχω προβλημα κανενα με στομαχι ειναι αδυνατον να φαω μηλο,με ''ξετιναζει''.Μυστηρια πραγματα....

      1. avatar Olga

        έτσι ακριβώς μαρία... και μου αρέσει απίστευτα η μυρωδιά τους με την δάφνη.... όμως απο μακριά και αγαπημένοι είμαστε.....

  4. avatar MARIA

    Ασε που ειναι πεντανοστιμες!!Τρελλαινομαι!!!!!!!

    1. avatar Panos Arifakos

      Ειδικά αν ρίξεις μέσα και κάποιο μπαχαρικό, κάρυ πχ λίγο κόκκινο πιπεράκι ή ξύδι αναλόγως γίνονται φανταστικές.

      1. avatar MARIA

        Ετσι.....και με την συνοδεια μερικων ελιων απλα...αριστουργημα.

        1. avatar Gina

          βαλε και καμια αντσουγια και λιγο τουρσι

        2. avatar MARIA

          Αμαν...πεινασα τωρα!Λοιπον βαζω φακες για αυριο,ΤΕΛΟΣ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει