Περισσότερα από οκτακόσια νοσήματα, ανάμεσα στα οποία τα καρδιακά, τα εγκεφαλικά, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα λεμφώματα αλλά και η στυτική δυσλειτουργία, σχετίζονται με τις παθήσεις των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

«Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των νοσημάτων από τον οδοντίατρο μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να σώσει και την ίδια τη ζωή του ασθενή. Η καλή στοματική υγιεινή είναι σε πολλές περιπτώσεις βασικός παράγοντας καλής έκβασης σοβαρών νόσων ορισμένων ασθενών. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με πνευμονία, η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και η κατάλληλη οδοντιατρική θεραπεία, βρέθηκε ότι μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο» επισήμανε ο καθηγητής στοματολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 31ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο με θέμα «Οδοντιατρική και γενική υγεία: Μια αμφίδρομη σχέση, που θα διοργανώνεται 11-13 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι οδοντικές λοιμώξεις έχουν στατιστικά συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η συνηθέστερη από αυτές, η περιοδοντίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου σε ποσοστό 20%. Tα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν επίσης στατιστικά συσχετισθεί με την παρουσία περιοδοντίτιδας. Ενδοστοματικές λοιμώξεις από οδοντοφατνιακά αποστήματα, έχουν και αυτές συσχετισθεί με υψηλή θνησιμότητα κυρίως σε μεγάλες ηλικίες

Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι ακόμα και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με νόσο των ούλων. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 70 άντρες έδειξε σχέση μεταξύ της νόσου των ούλων και της ικανότητας επίτευξης στύσης. Τα στοιχεία αυτής της έρευνας έδειξαν ότι καθώς αύξανε η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, αύξανε η εμφάνιση της χρόνιας περιοδοντίτιδας.

Κακοήθη επίσης νεοπλάσματα του λεμφικού ιστού, τα γνωστά λεμφώματα, μπορεί να έχουν σαν αρχική ή και αποκλειστική εκδήλωση τους την στοματική κοιλότητα. Μιας και η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για τη επιβίωση αυτών των ασθενών, η προληπτική και σε τακτά χρονικά διαστήματα οδοντοστοματολογική εξέταση είναι επιτακτική.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα η κατάσταση στη χώρα μας είναι απογοητευτική. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια σαφής στασιμότητα, ή ακόμη και επιδείνωση, όσον αφορά την έκταση και τη βαρύτητα των συνηθέστερων νόσων της στοματικής κοιλότητας, της τερηδόνας και της περιοδοντικής νόσου.

«Σχεδόν το 50% του πληθυσμού δεν έχει καμία σχεδόν κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας, ενώ το υπόλοιπο 50% έχει περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 1,23% των δημοσίων δαπανών υγείας διατίθεται για οδοντιατρική φροντίδα στην Ελλάδα, όταν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5 έως 10%» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.