Με ελληνική καταγωγή η νέα μέθοδος παραγωγής κυττάρων της καρδιάς

Ασφαλέστερος και πιο οικονομικός τρόπος


ΥΓΕΙΑ
10:53
12/04/2011
Με ελληνική καταγωγή η νέα μέθοδος παραγωγής κυττάρων της καρδιάς
3
loading

Μία απλουστευμένη φθηνή και ευρείας χρήσης μέθοδο, μέσω της οποίας είναι εφικτή η ασφαλέστερη μετατροπή κυττάρων του αίματος σε κύτταρα της καρδιάς, χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση ιών ανέπτυξαν ερευνητές του  πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ελληνο-αμερικανό καθηγητή ογκολογίας και παιδιατρικής Ηλία Ζαμπίδη.

Τα παραγόμενα κύτταρα «χτυπούν» στην καρδιά με αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι επιστήμονες δεν θεωρούσαν δυνατή την μετατροπή των αιμοκυττάρων σε λειτουργικά κύτταρα της καρδιάς χωρίς την βοήθεια ιών, όμως η ερευνητική ομάδα του Ζαμπίδη κατάφερε να βρει ένα τρόπο να φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιεί ιούς ως διαμεσολαβητές. Προς τα παρόν, πάντως, διευκρίνισε ο ίδιος, τα παραγόμενα με τη νέα μέθοδο κύτταρα της καρδιάς δεν είναι έτοιμα για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Προκειμένου να μετατρέψουν βλαστικά κύτταρα από μια πηγή (π.χ. το αίμα) σε κύτταρα άλλου τύπου (π.χ. της καρδιάς), οι επιστήμονες μέχρι τώρα κατέφευγαν στην χρήση ιών για να μεταφέρουν τα αναγκαία γονίδια στα κύτταρα, ώστε σε πρώτη φάση να τα μετατρέψουν σε βλαστικά. Όμως οι ιοί μπορούν στην πορεία να προκαλέσουν μετάλλαξη των γονιδίων και να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου.

Η ομάδα του Ζαμπίδη (στην οποία περιλαμβάνονται οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Βασιλική Μαχαιράκη και Βασίλης Κολλιάτσος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς) πέτυχε να μεταφέρει τα γονίδια, αντί με ιούς, μέσω πλασμιδίων, δηλαδή τμημάτων του DNA που αναπαράγονται για σύντομο χρόνο μέσα στα κύτταρα, πριν αποσυντεθούν. Τα εισαγόμενα μέσω των πλασμιδίων γονίδια ωθούν τα κύτταρα του αίματος σε μια πιο πρωταρχική κατάσταση, με συνέπεια να μετατρέπονται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία έπειτα είναι δυνατό να μετατραπούν σε καρδιακά κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα σε αυτά τα νέα κύτταρα και επιβεβαίωσαν ότι «χτυπούσαν» με τον παλμό μιας φυσιολογικής καρδιάς.

Η νέα τεχνική έχει πολύ μικρότερο κόστος -περίπου το ένα δέκατο- σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων. Ο Ζαμπίδης κάλεσε άλλους ερευνητές να δοκιμάσουν την μέθοδό του στα δικά τους εργαστήρια, αν και, όπως είπε, η τεχνική βρίσκεται ακόμα σε φάση εξέλιξης.

Η μέθοδος κατ’ αρχήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια για τον έλεγχο νέων φαρμάκων κατά της αρρυθμίας και άλλων καρδιακών παθήσεων. Σε επόμενο στάδιο, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μοσχευμάτων που θα τοποθετούνται σε ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί έμφραγμα.

Η ερευνητική ομάδα του Ζαμπίδη πρόσφατα χρησιμοποίησε ανάλογες τεχνικές για να μετατρέψει κύτταρα αίματος σε κύτταρα αμφιβληστροειδούς, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar theshaolinsnake

  Αυτη η χωρα ειναι αυτοκαταστροφικη. Τετοιο μεγαλειο και ταλεντο να χανονται στον βουρκο......

  1. avatar Multilife

   Το καλό είναι ότι δεν χάνονται στο βούρκο. Θα χάνονταν αν έμεναν εδώ. Το κακό είναι ότι τους διώχνουμε.

  2. avatar Heretus L’barra An’ar

   όταν κάποια στιγμή ξεπεράσα καθηγητή μου , γράφοντας σε γραπτό κάτι που δεν ήξερε και μου το μηδενίσε δεν αντέδρασα καν από απάθεια, στο επόμενο μάθημα μαθεναμε αυτό που είχα γράψει εγώ, ένας σημαθίτης είπε "μα αυτό είχε γράψει και το μηδενίσατε, γιατί ? " η απάντηση : "δεν έπρεπε να το ξέρει" αυτό αντικατοπτρίζει το κατεστημένο στην ελλάδα σε όλους τους τομείς, για αυτό δεν πάει τίποτα μπροστά, αν κάποιος έχει καλή ιδέα, πρωτοποριακή , τότε όλα τα "κοράκια" πέφτουν πάνω να τον φάνε, μην τους φάει την θέση, μην αποδειχτεί πιο έξυπνος από το κατεστημένο τους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει