Καταγγελίες για κυκλώματα και απειλές εναντίον της ζωής τους έκανε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Ύστερα από έφοδο την περασμένη εβδομάδα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Υγείας στο «Αττικό» νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι ο άδειος χώρος των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιακής κλινικής είχε μετατραπεί σε χώρο μεταφόρτωσης νοσοκομειακών αποβλήτων, χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς οι περιβαλλοντικοί και οι άλλοι όροι που έχουν τεθεί από την νομοθεσία.

«Ωνάσειο», «Ευαγγελισμός» και «Λαϊκό» μετέφεραν στο συγκεκριμένο χώρο, εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, τα νοσοκομειακά τους απόβλητα ανέφερε η Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι γινόταν «μεταφόρτωση».

Η μεταφορά γινόταν με κοντέινερ, σε θερμοκρασίες ατμόσφαιρας 20-25 βαθμών ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε θερμοκρασία 4-5 βαθμών, για να μην υπάρξουν φαινόμενα αποσύνθεσης και χημικές διεργασίες τέτοιες που να επαυξάνουν την επικινδυνότητα τους.

Ακόμη, τα απόβλητα μεταφέρονταν σε ακατάλληλες σακούλες, οι οποίες μπορούσαν να σκιστούν ενώ η αυλή είχε γεμίσει ακόμα και με υπολείμματα από όργανα, συμπλήρωσε η Ειδική Γραμματέας.

Καταγγελίες σχετικά με παράνομη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων σ’ ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας οδήγησαν σ’αυτές τις τραγικές διαπιστώσεις.

Η κα Καραβασίλη σημείωσε ακόμη ότι τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα βρίσκονται στον υδροφόρο ορίζοντα, στο έδαφος και στα τρόφιμα.

Τα κοντέινερ του νοσοκομείου «Αττικό» δεν ήταν καν ψυγεία ενώ απ’ ότι διαπιστώθηκε τελικά, δεν υπήρχε καν σύμβαση με την εταιρία, εδώ και τρία χρόνια. Η κα Καραβασίλη έκανε λόγο και για άλλα σκάνδαλα, σχετικά με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας που έκανε τη μεταφόρτωση. Είπε ότι έχουν καταδικασθεί πολλάκις για παράδοση αυτών των νοσοκομειακών αποβλήτων ως καύσιμα.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι δέχεται από την πρώτη στιγμή απειλές για την ζωή του για να σταματήσει τον έλεγχο, ο Γενικός Επιθεωρητής κ. Μέρκος που είναι, όπως είπε, μαζί με τον επιθεωρητή Υγείας κ. Χαλαζωνίτη, το στήριγμα στα θέματα των νοσοκομειακών αποβλήτων ενώ οι απειλές συνεχίζονται τηλεφωνικά.

«Καλέσαμε την αστυνομία και τον εισαγγελέα και άργησαν πάρα πολύ να έρθουν. Αναγκάστηκα να παρέμβω εγώ η ίδια με τηλέφωνα, με το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη για να επέμβει η αστυνομία, γιατί η τοπική αστυνομία δεν ήθελε να παρέμβει» δήλωσε η Ειδική Γραμματέας.

Πέραν από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, το θέμα ερευνάται πλέον και ποινικά.