Τη διαρκή περικοπή και υποβάθμιση των μαθημάτων με οικονομικό προσανατολισμό καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ο ζητά συνάντηση, άμεσα, με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διότι το μάθημα Αρχές Οικονομικής Επιστήμης καταργήθηκε από υποχρεωτικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Με επιστολή του, επισημαίνει ότι η υποβάθμιση αυτή δε συνάδει με τις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων, σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η οικονομία λειτουργεί σε παγκοσμιοποιημένους ρυθμούς και η χώρα βιώνει πολυετή κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας υποβαθμίζεται, καθώς δε δημιουργείται μία ανεξάρτητη κατεύθυνση για σχολές οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών όπως αναμενόταν, αλλά δημιουργείται μία ομάδα προσανατολισμού με τίτλο «Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής» όπου έχει ως βασικά μαθήματα εξέτασης τα εξής τρία:

  • Έκθεση
  • Μαθηματικά
  • ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον)

Και έπονται ως μαθήματα επιλογής με βάση τον προσανατολισμό σπουδών που επιθυμεί ο μαθητής τα εξής:

  • ΑΟΘ (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) > Οικονομικές – Πληροφορικής
  • Βιολογία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Υγείας
  • Ιστορία Γενικής Παιδείας > Επιστήμες Εκπαίδευσης

Συνεπώς, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι το Αρχές Οικονομίας υποβαθμίζεται σε μάθημα επιλογής μόνο για τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές οικονομίας ή πληροφορικής και ότι η σταδιακή υποβάθμιση του μαθήματος θα ευνοήσει τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα περιφρονεί τομείς εκπαίδευσης που συνδέονται με την κριτική αντίληψη. «Ως εκ τούτου, υπονομεύουν την προετοιμασία αυριανών πολιτών με ανθρωπιστικές και δημοκρατικές ευαισθησίες, οι οποίοι θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να είναι χρήσιμοι στο νέο διεθνές περιβάλλον όπου ο ρόλος της οικονομίας έχει αναδειχτεί σε κυρίαρχο, ασκώντας σημαντική επιρροή στον τρόπο λειτουργίας των κρατών, των θεσμών, των κοινωνιών» όπως σημειώνεται στην επιστολή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.