Επίθεση εξαπέλυσε η ΟΛΜΕ, μέσω της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1, στον υπουργό Παιδείας που αρνείται να τους δει, ενώ τη Δευτέρα, όπως έγραψε το newsbeast.gr, έρχονται οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έχει δει τους εκπαιδευτικούς πάμπολλες φορές ενώ μεταξύ των άλλων είπε ότι «όταν δεν τους βλέπω καταλαμβάνουν τα γραφεία, το δικό μου και του κ. Μητσοτάκη».

Μάλιστα αντέκρουσε την καταγγελία της ΟΛΜΕ ότι με την κατάργηση των ειδικοτήτων του τομέα Υγείας και Πρόνοιας ενίσχυσε την ιδιωτική εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι οι ειδικότητες δεν καταργήθηκαν, απλά μετατοπίστηκαν στα ΙΕΚ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στα δημόσια ΙΕΚ στα οποία παρέχεται δωρεάν φοίτηση οι σπουδαστές αυξήθηκαν από 5.500 σε 12.500, ενώ αντιθέτως τα ιδιωτικά ΙΕΚ είδαν το μαθητικό δυναμικό τους να μειώνεται κατά 3.000.

Όσον αφορά τις επικείμενες απολύσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι η τρόικα ζητούσε 9.500 απολύσεις και το υπουργείο κατάφερε μετά από αξιολόγηση των δομών του, να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας περίπου 1.800 εκπαιδευτικοί.

Στο επίμονο ερώτημα του κ. Παπαδάκη για τις ενδεχόμενες απολύσεις που θα έρθουν σε λίγες ώρες ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι έχουν προκηρυχθεί 1.600 θέσεις και στην ουσία κινδυνεύουν περίπου 200 εκπαιδευτικοί για τους οποίους γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή τους, όμως υπάρχουν δεσμεύσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «δεσμεύσεις του παρελθόντος», όπως ανέφερε.

Βέβαια όπως έχει γράψει και το newsbeast.gr ο αριθμός των απολυθέντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 200 ενώ σύμφωνα με την ΟΛΤΕΕ θα προσεγγίσει τους 355.

Ο λόγος είναι ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί είναι σε πολλούς πίνακες. Για παράδειγμα εκπαιδευτικοί με δεύτερο πτυχίο μπορεί να δεχθούν θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ οδηγώντας στην απόλυση συναδέλφους τους, ενώ από την άλλη πλευρά θα μείνουν κενές θέσεις.