Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής μετά από συνεδρίασή του καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη και διαβλητή μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων. Ενέργεια που κινείται στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους 278 διοικητικούς υπαλλήλους που δεν απογράφησαν και διώκονται πειθαρχικά.

Στην απόφασή του το ΔΣ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργούνται με τη διαθεσιμότητα καθώς όπως ενδεικτικά αναφέρουν η γραμματεία της Γαλλικής Φιλολογίας έμεινε με έναν υπάλληλο ενώ ο συνολικός αριθμός των φοιτητών που εξυπηρετεί φθάνει τους 3.449.

Η ίδια κατάσταση αναμένεται και σε άλλα τμήματα που θα έχουν είτε ένα είτε και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η σχολή μένει χωρίς φύλαξη αφού καταργούνται και οι 9 θέσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση σταθμίζοντας εκ νέου τα δεδομένα. Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης.

Απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2013

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. συνεδρίασε σήμερα, για να σταθμίσει την κρισιμότατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιό μας έπειτα και από τη δημοσίευση των πινάκων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Χαιρετίζει και στηρίζει τη σημερινή ομόφωνη, γενναία και ιστορική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου σχετικά με το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και την καταστροφή που αυτό επιφέρει στο Πανεπιστήμιο με ευθύνη του Υπουργείου ΠΑΙ.Θ., το οποίο μάλιστα απειλεί να «ανοίξει τα Πανεπιστήμια» με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη, διαβλητή και πρόχειρη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το Υπουργείο, ενέργεια, μάλιστα, που κινείται στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η απογραφή των υπαλλήλων, η οποία πραγματοποιήθηκε εν καιρώ απεργίας και υπό καθεστώς εκβιασμού και εξαναγκασμού από το Υπουργείο, καθώς και η συνακόλουθη μοριοδότηση βασίστηκε σε ελλιπή στοιχεία που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν, με τραγελαφικά αποτελέσματα που εκθέτουν το Υπουργείο και το Α.Σ.Ε.Π.

Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους διωκόμενους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν έλαβαν μέρος στην απογραφή-παρωδία με βάση αποφάσεις των συλλόγων τους και κατά τη διάρκεια της απεργίας τους. Αυτοί οι 278 υπάλληλοι διώκονται πειθαρχικά και τίθενται σε αργία με το ερώτημα της απόλυσης για το παράπτωμα της μη απογραφής, στο οποίο προστέθηκαν η παράβαση καθήκοντος και η σοβαρή απείθεια μετά την ψήφιση μιας αντισυνταγματικής, έκνομης και καταχρηστικής τροπολογίας του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ.

Παρακολουθεί με εντονότατη ανησυχία τη δραματική αποψίλωση της Σχολής από διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι – υπολογίζοντας μόνο τους υπαλλήλους που βγήκαν ήδη σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης του κλάδου τους και εκείνους που τέθηκαν σε αργία εν αναμονή πειθαρχικού λόγω μη απογραφής – στη Γραμματεία του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας (με 3.329 προπτυχιακούς φοιτητές, 72 μεταπτυχιακούς και 48 υποψήφιους διδάκτορες) απομένει ένας μόνο υπάλληλος. Ανάλογη δραματική κατάσταση θα δημιουργηθεί σε πολλά άλλα Τμήματα, που θα μείνουν είτε με έναν είτε και με κανέναν (!) υπάλληλο, το δε κτήριο της Σχολής απομένει χωρίς φύλακες, αφού καταργούνται οι θέσεις εργασίας του κλάδου ‘φύλακες’ και οι 9 εργαζόμενοι μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ. που εκτελούν χρέη φύλαξης/επιστασίας τίθενται είτε σε διαθεσιμότητα είτε σε αργία.

Καλεί την Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. στην προσεχή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της για τη στήριξη του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Παραμένει σε εγρήγορση και ετοιμότητα, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με έκδηλη αγωνία για το μέλλον της Σχολής και του Πανεπιστημίου και θα συγκαλέσει έκτακτη Γ.Σ. του Συλλόγου, για να σταθμίσει εκ νέου τα δεδομένα.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος