Η Γερμανία είναι μια χώρα που προσελκύει πολλούς Έλληνες όχι μόνο για εργασία, άλλα και για τις σπουδές τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ το 13,2% των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού σπουδάζει στη Γερμανία.

Σήμερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δραστηριοποιούνται περισσότερα από 360 κρατικά ή επίσημα αναγνωρισμένα ιδρύματα που προσφέρουν περισσότερα από 13.000 προγράμματα σπουδών. Το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι αρκετά υψηλό και αποδεικνύεται και από τον αριθμό των νομπελιστών, ειδικά στους τομείς ιατρικής και θετικών επιστημών, άλλα και από τις υψηλές κατατάξεις των πανεπιστημίων στις διεθνείς αξιολογήσεις.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια

Η Γερμανία ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπίπτει στην οδηγία 2005/36/ΕΚ περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Δεν απαιτείται λοιπόν η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ για την άσκηση ενός επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα. Αν όμως κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση στο δημόσια ή να πραγματοποιήσει ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο θα πρέπει να πάρει πράξη αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ.

Ενημερωτικά μπορεί να επισκεφθεί κανείς το σύνδεσμο http://www.doatap.gr/gr/anagn/DEUTSCHLAND.doc για να διαπιστώσει ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή.

Τα καλύτερα γερμανικά πανεπιστήμια

Σημαντικό είναι να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι ένα πανεπιστήμιο με υψηλή θέση στις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με την κατάταξη Times Higher Education, 4 πανεπιστήμια βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου. Ακολουθεί λίστα με τα 10 καλύτερα γερμανικά πανεπιστήμια.

Rank

Institution

Location

48

Ludwig-Maximilians-Universität München

Germany

70

Georg-August-Universität Göttingen

Germany

78

Universität Heidelberg

Germany

99

Humboldt-Universität zu Berlin

Germany

105

Technische Universität München

Germany

128

Freie Universität Berlin

Germany

144

Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

Germany

151

Karlsruhe Institute of Technology

Germany

154

RWTH Aachen University

Germany

171

Universität Bonn

Germany

Για όσους επιθυμούν να διαπιστώσουν ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στη Γερμανία ανά τομέα θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα http://ranking.zeit.de/che2013/en/faecher όπου μπορούν να δουν την αξιολόγηση, που διεξάγεται από το Center for Higher Education Development (CHE) και το εβδομαδιαίο περιοδικό «DIE ZEIT».

Κόστος διδάκτρων – σπουδών

Τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα για τις σπουδές. Υπάρχουν όμως κάποια ομοσπονδιακά κράτη όπου απαιτούν ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ ανά εξάμηνο. Παραθέτουμε έναν χάρτη όπου μπορούν γονείς και μαθητές να διαπιστώσουν πού απαιτούνται δίδακτρα και πού όχι. Για όσους δεν γνωρίζουν Γερμανικά το Keine σημαίνει «Όχι». Για παράδειγμα στη Βρέμη δεν απαιτούνται δίδακτρα. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις εάν η φοίτηση διαρκεί περισσότερα εξάμηνα απ’ όσα προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών ενδέχεται το πανεπιστήμιο να επιβάλλει δίδακτρα.

Επίσης οι γονείς θα κληθούν να πληρώσουν και μια συνεισφορά στο κάθε πανεπιστήμιο για τα έξοδα διοίκησης και κοινωνικών παροχών. Δεν πρέπει να συγχέεται η συνεισφορά αυτή με τα δίδακτρα. Η συνεισφορά επιβάλλεται στο σύνολο των πανεπιστημίων, ενώ τα δίδακτρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για τη συνεισφορά στα πανεπιστήμια θα πρέπει οι γονείς να υπολογίζουν ένα ποσό της τάξης των 200-300 ευρώ ανά εξάμηνο περίπου. Για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο της Κολονίας το ποσό για το θερινό εξάμηνο του 2013 ήταν 223,87 ευρώ.

Κόστος διαβίωσης

Άλλη μια σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να υπολογίσουν οι γονείς είναι και τα έξοδα διαβίωσης των παιδιών τους. Τα διαμερίσματα έχουν ακριβά ενοίκια, ενώ οικονομική επιλογή αποτελούν οι φοιτητικοί κοιτώνες με κόστος 160-330 ευρώ το μήνα. Επίσης ως υπήκοοι κρατών – μελών της Ε.Ε οι έλληνες φοιτητές έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών το κόστος ανέρχεται στα 600-1.100 ευρώ.

Παραθέτουμε σχετικό χωρίο από το χρήσιμο οδηγό που έχουν εκδώσει:

«Το κόστος ζωής -που περιλαμβάνει ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, προσωπική υγιεινή, συγκοινωνίες, σπουδαστικά υλικά και άλλες δαπάνες για υγειονομική ασφάλιση, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου- κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 600 ευρώ και των 1.100 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την πόλη. Ως πρόχειρη
ένδειξη του επιμερισμού των εξόδων αρκεί να αναφερθούν τα παρακάτω ποσοστά: 35% για ενοίκιο, 20% για διατροφή, 10% για ένδυση και προσωπική υγιεινή, 10% για συγκοινωνίες και 5% για σπουδαστικά υλικά».

Φοιτητές που σπουδάζουν στη Γερμανία μας δήλωσαν ότι απαιτούνται 900 ευρώ περίπου για έξοδα διαβίωσης. Συγκεκριμένα μας είπε ένας εκ των χιλιάδων Ελλήνων: «Το ενοίκιο για μια γκαρσονιέρα είναι στα 350-400 ευρώ , το φαγητό στη λέσχη κοστίζει 5 ευρώ όποτε για δυο γεύματα χρειάζεται κάποιος καθημερινά 10 ευρώ. Τα απλά ποτά κοστίζουν περίπου 6 ευρώ και η είσοδος σε ένα club 5 ευρώ».

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι πιο φθηνές από την Ελλάδα. Ακριβό είναι το φαγητό έξω ενώ για ένα ποτήρι μπύρα θα πληρώσει κανείς 2,3-3 ευρώ. Οι τιμές στα έπιπλα είναι καλές και στα ηλεκτρικά περίπου ίδιες με την Ελλάδα.

Σημαντικές πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν από την ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.internationale-studierende.de/en/prepare_your_studies/accomodation/student_accomodation/

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Η εισαγωγή σε πολύ καλές σχολές στη Γερμανία που έχουν περιορισμένες θέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική στο Βερολίνο ίσως χρειαστεί να έχει συγκεντρώσει ακόμα πολλά μόρια στις Πανελλήνιες (κριτήριο ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης).

Παραθέτουμε και σχετικό απόσπασμα από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών:

«Ορισμένοι κλάδοι σπουδών (όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Ψυχολογία) υπόκεινται σε περιορισμό του αριθμού εισακτέων («numerus clausus»). Μόνο υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις και με πολύ καλές γνώσεις της Γερμανικής έχουν πιθανότητες εισαγωγής στις σχολές αυτές».

Υπάρχουν όμως και σχολές που δεν έχουν περιορισμένες θέσεις οπότε η εισαγωγή είναι πιο εύκολη υπόθεση. Για τη Γερμανία θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για εισαγωγή σε ένα τμήμα των ΑΕΙ είναι το απολυτήριο λυκείου και η συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις (Βεβαίωση πρόσβασης με βαθμό άνω του 10). Επίσης θα πρέπει να επιλέξουν τμήμα που να είναι σχετικό με την κατεύθυνση που είχαν ακολουθήσει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί ένας μαθητής της θεωρητικής να σπουδάσει για παράδειγμα Ιατρική. Ακόμα απαιτείται η πολύ καλή γνώση της Γερμανικής γλώσσας εκτός από τα διεθνή προγράμματα.

Υποβολή αιτήσεων

Ο τρόπος υποβολής αιτήσεων εξαρτάται από το αντικείμενο και τον τόπο σπουδών. Οι αιτήσεις για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών απευθύνονται συνήθως προς τα ίδια τα πανεπιστήμια. Εξαίρεση αποτελούν οι σπουδές ιατρικής, οδοντιατρικής και φαρμακευτικής. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε αυτή την περίπτωση σε ηλεκτρονική μορφή και αποστέλλονται προς την υπηρεσία «Ηochschulstart», η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση θέσεων στις άνω αναφερόμενες σχολές.

Περαιτέρω πληροφορίες παρέχει η ιστοσελίδα www.hochschulstart.de. Εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε σ’ ένα γερμανικό πανεπιστήμιο που είναι μέλος της ένωσης uni-assist τότε θα πρέπει να απευθύνετε την αίτηση/τις αιτήσεις σας προς την ένωση αυτή και να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα μιας απλουστευμένης διαδικασίας, υποβάλλοντας μια αίτηση για περισσότερα πανεπιστήμια.

Η uni-assist αναλαμβάνει ως ένωση (με την οποία συνεργάζονται σήμερα περισσότερα από 130 γερμανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα) το έργο του ελέγχου των αιτήσεων και πιστοποιητικών των αλλοδαπών υποψηφίων για λογαριασμό των γερμανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η επιλογή των υποψηφίων φοιτητών γίνεται όμως από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Ο κατάλογος των πανεπιστημίων που είναι μέλη της uni-assist βρίσκεται στη διάθεσή σας εδώ: www.uni-assist.de. Οι αιτήσεις για βασικές σπουδές γίνονται δεκτές κατά κανόνα για το χειμερινό εξάμηνο έως 15 Ιουλίου και για το εαρινό έως 15 Ιανουαρίου.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ιστοσελίδα με πολύτιμες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους: http://ic.daad.de/athen/studierengr.html#2a. Παράλληλα έχει εκδώσει σε μορφή pdf οδηγούς που μπορεί να τους κατεβάσει ο κάθε υποψήφιος στον προσωπικό του υπολογιστή για να τους μελετήσει. Οι οδηγοί είναι:

Ενημερωτικό φυλλάδιο: Σπουδές Ιατρικής στη Γερμανία
Ενημερωτικό φυλλάδιο: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη ζωή και τις σπουδές στη Γερμανία
Ενημερωτικό φυλλάδιο: Μεταπτυχιακές σπουδές Νομικής στη Γερμανία

http://www.internationale-studierende.de/en/prepare_your_studies/accomodation/student_accomodation/

Χρήσιμες διευθύνσεις στο ίντερνετ

Παρουσίαση όλων των πανεπιστημίων, πληροφορίες για τις σπουδές, την επαγγελματική εκπαίδευση και διαβίωση στη Γερμανία, τα προσφερόμενα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και τις δυνατότητες έρευνας.

http://www.hochschulkompass.de
http://www.study-in.de
http://www.postgraduate.de/

Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών

Εκτενείς πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τις σπουδές, τις προϋποθέσεις εισαγωγής και τις υποτροφίες: http://www.daad.de

Αγγλόφωνα ή δίγλωσσα προγράμματα: http://www.daad.de/idp

Ενημερωτικό Κέντρο Αθηνών της DAAD, πληροφορίες για σπουδές, έρευνα και υποτροφίες: http://ic.daad.de/athen

Πληροφορίες για τεστ γλώσσας και δυνατότητες εκμάθησης

http://www.goethe.de/athen
http://www.testdaf.de
http://www.summerschools.de

Γερμανικές Αποστολές στην Ελλάδα

http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/06/Kultur.html

Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας Γερμανίας

http://www.bmbf.de/

Πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης ΔΠΘ

Επιμέλεια – επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ. Διδάκτωρ Π.Θ