Στη «μέγγενη» των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ και της απαραίτητης πλέον διαδικασίας ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, φαίνεται ότι έχουν περιέλθει παραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει επιδοτήσεις δηλώνοντας πως καλλιεργούν… δημόσιες εκτάσεις.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία», το όλο ζήτημα φαίνεται ότι έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κινήσει διαδικασίες προκειμένου να επιβάλλει ποινές και πρόστιμα στους συγκεκριμένους παραγωγούς.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι έχουν καταδείξει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αγρότες εμφανίζονται να έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ δημόσιες εκτάσεις, προκειμένου να εισπράττουν παρατύπως επιδοτήσεις. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις παρουσιάζονταν είτε ότι τελούσαν σε διαδικασία αγρανάπαυσης, είτε ως λιβαδικές εκτάσεις για την καλλιέργεια ζωοτροφών.

Ωστόσο, από τις διαδικασίες ελέγχου που ξεκίνησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση του ΟΣΔΕ, προέκυψε ότι στις εν λόγω εκτάσεις δεν υπήρχε καμία καλλιεργητική φροντίδα και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι πληροφορίες που θέλουν ανάμεσα στους αγρότες που εισέπρατταν παρατύπως επιδοτήσεις «βαρύγδουπα» ονόματα αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζουν πολύ προσεκτικά το όλο θέμα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι χειρισμοί στην υπόθεση αποφασίζονται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή και το διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ Α. Καπρέλη.