Τραγωδία στο Αιγαίο, όπου εξελίσσεται ένα θρίλερ από τα ξημερώματα σήμερα. Δύο επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών βρίσκονται σε εξέλιξη από το Λιμενικό στη Λέσβο και στα Κύθηρα. Τουλάχιστον 16 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λέσβο, ενώ έχουν διασωθεί 10 άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Η ΕΡΤ μετέδωσε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της Πέμπτης πως ανασύρθηκε η σορός άλλης μιας γυναίκας στη Λέσβο, με τον προηγούμενο αριθμό να κάνει λόγο για 15 θύματα από το ναυάγιο. Λίγο μετά τις 10:00 η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ανασύρθηκε νεκρό και ένα αγόρι κάτω των 20 ετών.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως βρέθηκε και η σορός ενός άνδρα. Έτσι ο τραγικός απολογισμός κάνει αυτή την ώρα λόγο για 18 νεκρούς.

Οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο, ενώ το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα.

Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Η τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα ανέφερε πως η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενημερώθηκε πρώτες πρωινές ώρες από τον Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» ανατολικά της Λέσβου.

Στην περιοχή επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη Ε.Σ., στελέχη Π.Υ. και στελέχη ΕΛ.ΑΣ. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι εντάσεως Β-ΒΑ 7 BF. Στην περιοχή σπεύδει, ένα (01) Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) ελικόπτερο Super Puma Π.Α.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί πέντε άτομα και έχουν ανασυρθεί 15 σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή. Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Επιχείρηση διάσωσης και στα Κύθηρα

Τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές για νεκρούς και σε αυτό το ναυάγιο.

Τις τραγικές στιγμές που έζησαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Στρ. Χαρχαλάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.