Για τα δύο ψυχρά κύματα που θα χτυπήσουν τη χώρα μας, σε απόσταση ελάχιστων ημερών μίλησε στο Newsbeast ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Σήμερα (Δευτέρα, 17/1/2022) μετά τη σύντομη μικρή ψυχρή εισβολή που είχαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έχουμε ήπιες θερμοκρασίες. Έχουμε λίγες βροχές στα δυτικά κυρίως Πελοπόννησο και Ιόνιο και αργότερα μέσα στην ημέρα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όχι όμως κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο. Τρίτη βράδυ όμως και Τετάρτη (18 και 19/1) θα έχουμε μια νέα ψυχρή εισβολή, σχετικά σύντομη η οποία θα έχει και κάποια λίγα φαινόμενα, όχι όμως έντονα. Δηλαδή θα υπάρχουν κάποια χιόνια. Μάλιστα, μπορεί να έχουμε κάποια ασθενή φαινόμενα στις βόρειες περιοχές της Αττικής. Δηλαδή σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να δούμε και χιονόνερο αλλά και χιόνια στα ψηλά σημεία την Τρίτη το βράδυ προς Τετάρτη. Θα έχει σίγουρα αρκετό κρύο».

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο, την Πέμπτη (20/1) η θερμοκρασία θα ξαναανέβει. Από την Παρασκευή (21/1) όμως απ’ ο, τι φαίνεται ξεκινάει μια σημαντική ψυχρή εισβολή η οποία θα κορυφωθεί Σάββατο και Κυριακή. «Για την ώρα, αυτή η ψυχρή εισβολή φαίνεται να δίνει αρκετά φαινόμενα, δηλαδή και πολλά χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα» μας λέει ο κος Λαγουβάρδος και συνεχίζει: «Τα χιόνια θα χτυπήσουν και την Αττική. Μιλάμε δηλαδή για χαμηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν να δώσουν χιόνια και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτή η ψυχρή εισβολή θα είναι στην ουσία το τρίτο κύμα κρύου, μετά από αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου, της Τρίτης και κυρίως Τετάρτης αλλά κι αυτό του ερχόμενου Σαββατοκύριακου που με τα τωρινά δεδομένα δείχνει να είναι αρκετά ψυχρό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο ημέρες για να δούμε πως θα διαμορφωθεί. Το σίγουρο είναι ότι κατεβαίνουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες, οι οποίες έρχονται από περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού, στα ανοιχτά της Νορβηγίας. Είναι πολικές θαλάσσιες μάζες. Σκεπάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης επηρεάζοντας τις. Θα κατέβουν νότια μέχρι και την Κρήτη. Όπως προείπα, θα διαρκέσει σίγουρα ένα τριήμερο αλλά απ’ ο, τι φαίνεται κρύο θα έχουμε και την επόμενη εβδομάδα και από την άλλη Δευτέρα. Απ ο, τι φαίνεται, το υπόλοιπο του Ιανουαρίου θα είναι κρύο για τη χώρα μας».

Ο κος Λαγουβάρδος σημειώνει επίσης πως αν αυτή η κακοκαιρία εξελιχθεί όπως δείχνει για την ώρα τότε το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η κακοκαιρία θα ονοματιστεί.