Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε σήμερα (30/11/2021) η ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως από 16 Ιανουαρίου 2022 οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν θα έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πληρώνουν 100 ευρώ πρόστιμο το μήνα. Πρόκειται για ένα μέτρο που μέσα στις λίγες ώρες που ανακοινώθηκε, κατάφερε να προκαλέσει ποικίλες και έντονες αντιδράσεις. Ο αντίλογος εστιάζει στο ότι το μέτρο «φλερτάρει» έντονα με την παραβίαση του δικαιώματος στην επιλογή για τον εμβολιασμό αλλά και πως ο λόγος που φτάσαμε μέχρι αυτό είναι η μη ικανοποιητική εμβολιαστική καμπάνια.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Σε αυτό το πλαίσιο, το Newsbeast ζήτησε μερικές πρώτες αντιδράσεις και σχόλια από τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα. Την γνώμη τους μας έδωσαν ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο Νίκος Καπραβέλος και ο Πάνος Παπανικολάου.

«Η επιτροπή δεν εισηγήθηκε το πρόστιμο» λέει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Λακωνικός σε σχέση με τo νέο μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως σημείωσε: «Πρέπει να γίνεται ο, τι είναι δυνατόν για να εμβολιαστούν οι πολίτες. Τώρα, αν κρίνεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος, θα κριθεί στο τέλος εκ του αποτελέσματος».

Στην ερώτηση μας για το αν διακυβεύονται σε αυτό το στάδιο που φτάσαμε το κομμάτι των δικαιωμάτων ο ίδιος εμφανίστηκε σκεπτικός και υπογράμμισε πως αυτό το μέτρο σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

«Οι υγειονομικοί ακούσαμε το μέτρο με ανακούφιση»

Ο Νίκος Καπραβέλος, επικεφαλής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, έχει σαφέστατα μια γνώμη υπέρ αυτού του μέτρου. «Είμαι από τους πρώτους γιατρούς που ζήτησε υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών» λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Από τον περασμένο Αύγουστο αρθρώνω μια κραυγή αγωνίας. Έχω δει τόσους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και άλλους που κινδυνεύουν τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι οποίοι το έχουν μετανιώσει γιατί φοβήθηκαν και καθυστέρησαν. Είναι σχεδόν όλοι πάνω από 60 ετών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν σωθεί και αν η Πολιτεία είχε μεριμνήσει νωρίτερα.

Σύριγγα και δοχείο με δόση εμβολίου

«Με μεγάλη ανακούφιση λοιπόν, είδαμε οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής αυτή την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους ανθρώπους υψηλού κινδύνου. Είναι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν βαρύτατα, χτυπούν την πόρτα της εντατικής με οργανική ανεπάρκεια και τελικά χάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα ελέγχου της πανδημίας και της διαχείρισης αυτής της απειλής για να πάρει ηπιότερες μορφές. Μακάρι αυτό να συνδυαστεί με την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, υπάρχουν και οι υπόλοιπες κατηγορίες και οι υπόλοιπες ηλικίες οι οποίες διασπείρουν τον ιό. Κάποιοι νοσούν ελαφρύτερα. Νοσούν και μεταδίδουν όμως. Εύχομαι αυτή η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί και στους άνω των 18 ετών».

«Υπάρχουν πολύ χειρότερα που έχουν επιβληθεί»

Σε αυτό σημείο, ρωτήσαμε τον κο Καπραβέλο αν το μέτρο του προστίμου του φαίνεται υπερβολικό. Ο ίδιος μας απάντησε: «Οι υγειονομικοί καήκαμε από το μέτρο της διαθεσιμότητας των υγειονομικών. Υπάρχουν πολύ χειρότερα που έχουν επιβληθεί. Οι υγειονομικοί ζητάμε την υποχρεωτικότητα ως υγειονομικό μέτρο. Και για να μη γελιόμαστε, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα, να λέμε δηλαδή “είναι υποχρέωση και αν θες το κάνεις αν θες δεν το κάνεις”. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να επιβάλει την υποχρεωτικότητα. Θεσμικά μιλώντας, ένα μέτρο που προστατεύει τη ζωή πρέπει να ευνοείται από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να αποτρέπει την αντίθετη συμπεριφορά. Δεν βλέπω άλλους τρόπους. Αν φοράς κράνος είσαι νομοταγής, αν δεν φοράς παίρνεις πρόστιμο και αυτό επιβάλλεται για να προστατέψεις τη ζωή την δική σου αλλά και των υπολοίπων».

Η τελευταία ερώτηση που θέσαμε στον κο Καπραβέλο είναι αν το 83% της Ελλάδας- το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 δηλαδή-, είναι τόσο κακό που να χρειάζεται την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου. Σημειώνεται εδώ πως το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία ανέρχεται στο 99,5%, στη Δανία στο 99,1% και στη Σουηδία στο 93,1%. Στην Πορτογαλία, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 80 πολίτες με τους ημερήσιους θανάτους να έχουν μέσο όρο τους 13, στη Δανία αναφέρονται 47 άτομα στις ΜΕΘ και 10 θάνατοι σε ημερήσια βάση, ενώ στη Σουηδία στις ΜΕΘ βρίσκονται 32 ασθενείς και καταγράφονται 5 θάνατοι κατά μ.ο ημερησίως. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα νούμερα, βάση των χθεσινών στοιχείων είναι 657 στις ΜΕΘ και 104 θάνατοι.

«Και βέβαια είναι χαμηλό ποσοστό το 83%» τονίζει ο κος Καπραβέλος και συνεχίζει: «Οι 600.000 περίπου πολίτες, οι οποίοι είναι οι ανεμβολίαστοι της ομάδας για την οποία μιλάμε, είναι πάρα πολλοί. Μέσα στις μονάδες μας και μέσα στα νοσοκομεία η πλειοψηφία των νοσούντων είναι οι άνω των 60. Ο εμβολιασμός τους θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση στο σύστημα υγείας, τώρα που τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Το νοσοκομείο όπου εργάζομαι εγώ, ένα νοσοκομείο με τόσες ειδικότητες και προσφορά στην πόλη, αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και έχει υποβαθμιστεί γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των άλλων παθήσεων. Στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα δεν είχαμε εμβόλιο. Είναι κρίμα στο 3ο και στο 4ο κύμα που το διαθέτουμε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε για πολλοστή φορά».

Η κακή ενημερωτική καμπάνια οδήγησε στο πρόστιμο λέει ο Πάνος Παπανικολάου

Σε ένα σύντομο αλλά καυστικό σχόλιο του, ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός και διευθυντής ΕΣΥ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας αλλά και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) είπε στο Newsbeast το εξής: «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια έμπρακτη ομολογία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της παταγώδους αποτυχίας της κρατικής ενημερωτικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό, τουλάχιστον για τις ηλικίες άνω των 60. Μήπως πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο πρωθυπουργός για τα κάκιστα ενημερωτικά σποτάκια του υπουργείου Υγείας που έλεγαν μέσες άκρες… “εμβόλιο= ανέμελες διακοπές και τέλος;”»