Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η αναστολή εργασίας για τους εργαζόμενους -ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- σε δομές υγείας ηλικιωμένων, που επιμένουν να μην εμβολιάζονται, ενώ δεν συντρέχει πιστοποιημένος λόγος υγείας.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα διενεργήσει οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης στο σύνολο της Επικράτειας. Σε περίπτωση παραβάσεων τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

Δημόσιος Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:
Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη:

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.